9 Bluetooth-hörlurar

Trådlöst kvalitetsljud

Att slippa trassliga sladdar är lockande och hittar man bara rätt modell kan Bluetooth-lurar även låta bra.

Vi är många som lyssnar på musik i farten, antingen det är till och från jobbet eller på längre resor. Att ha all sin musik i mobilen är praktiskt men det kan också innebära en del trassel. Då tänker jag främst på när man fiskar fram sina hörlurar ur fickan och det visar sig att sladden slagit knut på sig själv. Eller att man råkar haka tag i sladden och rycker loss lurarna från huvudet. En självklar lösning på det är att skippa sladden helt och köra med Bluetooth-hörlurar.

I det här testet har vi tittat närmare på lite större hörlurar som man även kan använda hemma. Där kan det vara minst lika praktiskt att köra trådlöst, då man kan låta mobilen ligga kvar på bordet medan man går runt och pysslar. Större lurar innebär större element vilket kan ge ett bättre och framför allt djupare ljud. Vi har också lagt vikt vid att de ska låta bra, så prislappen är ett steg upp från de allra billigaste man kan hitta i affärerna. Det gör också att byggkvaliteten är bättre så att de håller längre.

 

Storlek på kåporna

Vi har två olika storlekar på hörlurarna i testet. Lurar som ligger an mot örat, så kallade ”on-ear”, kan bli obekväma med tiden då de trycker på öronen och det kan dessutom kännas lite svettigt. De läcker dessutom ofta ut ljud till omgivningen. Fördelen är att de blir mer portabla. Lurar som går runt öronen, ”over-ear”, är ofta bekvämare då kuddarna istället ligger an mot huvudet. Nackdelen är de blir betydligt större vilket så klart är ett problem om man ska ha lurarna med sig hela tiden.

Eftersom den här typen av lurar är som gjorda för att ha med sig dagligen har vi tittat lite extra noga på hur stora de blir i hopfällt skick. Vissa kan man bara vrida på kåporna och då får man ett platt paket men som har större omkrets. Andra kan bara vikas ihop och då får man ett mer kubformat paket som kan vara svårt att få ner i en smal väska. Det bästa är så klart om de både kan vikas och vridas. Vi har också tittat på hur fodralet ser ut, om det inte som i vissa fall bara följer med en sladdrig påse.

 

Annons: Artikeln fortsätter nedan

TESTKRITERIER

Vi bad tillverkarna om hörlurar av lite större storlek och med Bluetooth-överföring, i prisklassen runt 2 000 kronor. De kopplades till en mobil med aptX-stöd och vi spelade musik i olika genrer av tekniskt hög kvalitet. Förutom att bedöma ljudkvalitet tittade vi extra noga på byggkvalitet och portabilitet då lurarna är tänkta att användas på resande fot. Vi bedömde också hur lättanvända de var och hur bekväma de var vid längre lyssning. Till sist sattes ett samlingsbetyg där vi även vägt in priset.

 

Ordlista

aptx
aptX – En algoritm för att överföra ljudet med lägre bithastighet men utan att komprimera musiken lika mycket. Bör ge en bättre ljudkvalitet även om graden av förbättring är omdiskuterad.

aac_0
AAC – En komprimeringsalgoritm som ger bättre ljudkvalitet än MP3 vid samma datamängd.

Bluetooth
Bluetooth – En standard för att bland annat överföra ljud trådlöst. Notera att en högre version inte nödvändigtvis innebär bättre ljud utan kan bara ha med funktioner att göra.

NFC
NFC – Near Field Communication, närfältskommunikation. En metod för att överföra data vid korta avstånd. Används i detta sammanhang för att koppla ihop mobilen och hörluren med Bluetooth utan att man behöver göra några manuella inställningar.

Bästa pris på 9 Bluetooth-hörlurar
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.