Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: B&W PX

Brittisk tronpretendent

B&W har gått med i kriget om toppen av marknaden för hysch-pysch-hörlurar.

Av / 2018-01-04 - 15:16
B&W PX
John Hvidlykke

Om du flyger mycket är hörlurar med aktiv brusreducering nästan oumbärliga. Och för tågpendlare och de som jobbar i öppna kontorslandskap är möjligheten att stänga ute omgivningen en lyx som många gärna betalar dyrt för. Och dyrt betalar man. En bra dag kan man köpa en tur och retur till New York för samma peng som man får punga ut med för en av de mest populära brusreducerande hörlurarna. I högsta divisionen har kampen bland brusreducerande hörlurar hittills stått mellan Bose, B&O och Sony. Men nu har B&W annonserat sin ankomst till toppklassen.

Med sina enkla linjer och stilrena design är B&W PX en mycket ”vuxen” hörlur att beskåda. Och på en nivå som nästan får rivalen B&O Play H9 att verka sprallig. De ovala öronkopparna hålls på plats av en enkel bygel, som sitter ihop med huvudbandet. Överallt finns läckra material: bygeln är av aluminium och öronkuddarna och överdraget på huvudbandet är av mjukt handskskinn gjort av riktiga, döda djur. Ingenting ”proteinläder” här inte. Vilket är som sig bör för en prestigeprodukt som denna.

Enkla linjer och stilrena design gör att B&W PX ser ”vuxen” ut. (Foto: B&W)

 

Öronkåporna är ovala och verkar små. Men utseendet luras, eftersom öronkuddarna är så smala. Det finns faktiskt gott om plats även för stora öron. Första gången man sätter B&W PX på huvudet känns det som ett järngrepp. Lyckligtvis formar kuddarna av memoryfoam sig efter omgivningen och i praktiken är de tillräckligt bekväma att ha på sig. Men det är ingen risk att man tappar sina glasögon när man har PX på huvudet.

Oumbärlig app

Det finns sedvanliga kontrollknappar för volym, paus och låtbyte på höger öronkåpa, men uppspelningen stoppar även automatiskt när man tar av sig lurarna. Och startar den igen när man sätter på sig dem.

Det första man ska göra när man börjar använda PX är att ladda ner Bower & Wilkins Headphones-appen. Man kan visserligen använda dem utan, men då får man nöja sig med standardinställningen för den aktiva brusreduceringen – som är ”Flight”, alltså den mest intensiva brusreduceringen. Och då går man miste om det mest intressanta. Nämligen den variabla.

Brusreducering har sitt pris

Att det går att ta bort allt oväsen från en bullrig flygplanskabin är imponerande, på gränsen till magiskt. Men det kostar. Att lyssna i hörlurar med aktiv brusreducering handlade en gång i tiden om att antingen ta bort så mycket brus som möjligt – och på samma gång göra avkall den delen av musiken – eller att stänga av elektroniken helt och finna sig i bruset. Inga hörlurar hittills har nämligen lyckats eliminera brus aktivt utan att det mer eller mindre gått ut över musiken.

På senare tid har det emellertid dykt upp hörlurar med variabel brusreducering. Befinner du dig i mindre högljudda miljöer, till exempel kontor, behövs det ingen extremt effektiv bullerkontroll som samtidigt tar udden av musiken. Dessutom kan det vara praktiskt att kunna höra vad kollegerna pratar om. Libratone var tidigt ute med variabel reducering, Sony också. Och i den senaste versionen av Bose, som vi just har testat, går det också att ställa in brusreduceringen.

Flygbrus, stadsbrus och kontorsbrus

Med hjälp av appen har B&W PX tre ”scenarier” för brusreduceringen: ”Office”, ”City” och ”Flight”. Flight ger den mest effektiva brusreduceringen – och den gör verkligen vad den ska! Utan att ha bedömt den med annat än öronen så skulle jag vilja påstå att B&W PX förmodligen har den starkaste aktiva brusreduceringen på marknaden just nu. Priset man betalar är att musiken tappar öppenhet och rumskänsla. Men man hör detaljer, som annars skulle ha drunknat i bullret från två jetmotorer på andra sidan en tunn aluminiumvägg.

I mindre extrema miljöer är det en fördel att byta till antingen City eller Office. Båda släpper igenom mer ljud från omgivningen. Men i olika ”färger”. Office-inställningen dämpar högfrekvent brus bra, men låter lågfrekvent ljud passera. Med City-läget slipper högfrekvent ljud igenom medan lågfrekventa ljud tas bort. Förmodligen för att ta bort bilbuller, men ändå bevara trafiksäkerheten.

Om ingen av de tre ljudprofilerna passar behovet helt så kan man med reglaget ”Voice Pass-Through” ställa in hur mycket ljud som släpps in från omgivningen i framför allt mellanregistret. Inställningen varierar från ”Off”(full brusreducering) via ”Natural” och till ”Amplified”, där ljud i röstregistret till och med förstärks! Den senare inställningen ska man bara välja på kontoret om man älskar ljudet av knattrande tangenter och knarrande stolar.

Om du använder B&W PX för att lyssna på musik i kontorsmiljö, bör du helt klart välja ”Office”. Den låter musiken passera i stort sett oskadd. Med den inställningen har PX en behaglig och varm ljudbild. Basen är stram men bestämd. Leonard Cohens ”You Want It Darker” låter stabil och tung. Röster låter öppna och naturliga och diskanten är detaljerad även om den sista näsduken lyfts från hi-haten först när man stänger av brusreduceringen helt. Det är med andra ord inte riktigt som med de allra bästa konventionella hörlurarna, men jämfört med rivalerna är kvaliteten oklanderlig. Sony WH-1000XM2 har en aning friare diskant och är på det hela taget en smula mer öppen, men tack vare den extra dämpningen av brus utifrån låter allt som det ska.

Som nykomling till lyxsegmentet ställer B&W PX upp mot starka konkurrenter från märken som haft flera år på sig att förfina tekniken. I skrivande stund har B&W PX den bästa brusreduceringen, medan Sony WH-1000XM2 har de mest avancerade anpassningsmöjligheterna. B&O H9 är den läckraste och Bose Quiet Comfort 35 II har den mest trogna kundkretsen. Hur trogen kan man se när man sitter i flygplanet på utrikesflight och det ena paret Bose efter det andra plockas fram ur handbagagen.

Slutsats

B&W har tagit god tid på sig att dyka upp på banan med en brusreducerande hörlur. Å andra sidan verkar de ha använt väntetiden väl.

B&W PX är en lyckad lyx-hörlur med aktiv brusreducering. Tack vare ett par välfungerande inställningar i appen kan man anpassa sin brusreducering från en lätt och musikvänlig kontorsinställning hela vägen upp till extrem brusdämpning på flygresan. B&W tar alltså upp jakten på liknande varianter från Bose, Sony och B&O.

Öronkåporna är ovala och verkar små. Men eftersom öronkuddarna är så smala finns det faktiskt gott om plats även för stora öron. (Foto: B&W)

Ljud & Bild tycker

Effektiv brusreducering när du behöver det – och rent ljud när omgivningen tillåter. Massor av automatik och lyx. Vilket märke du än väljer så är det kostsamt att resa i första klassens tysta kupé. Sitter förhållandevis tight.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen