annonse
annonse
annonse

test: B&W PX

Desember 2017Bowers & Wilkins PX

Brittisk tronpretendent

B&W har gått med i kriget om toppen av marknaden för hysch-pysch-hörlurar.

Effektiv brusreducering när du behöver det – och rent ljud när omgivningen tillåter. Massor av automatik och lyx.
Vilket märke du än väljer så är det kostsamt att resa i första klassens tysta kupé. Sitter förhållandevis tight.
annonse

Om du flyger mycket är hörlurar med aktiv brusreducering nästan oumbärliga. Och för tågpendlare och de som jobbar i öppna kontorslandskap är möjligheten att stänga ute omgivningen en lyx som många gärna betalar dyrt för. Och dyrt betalar man. En bra dag kan man köpa en tur och retur till New York för samma peng som man får punga ut med för en av de mest populära brusreducerande hörlurarna. I högsta divisionen har kampen bland brusreducerande hörlurar hittills stått mellan Bose, B&O och Sony. Men nu har B&W annonserat sin ankomst till toppklassen.

Med sina enkla linjer och stilrena design är B&W PX en mycket ”vuxen” hörlur att beskåda. Och på en nivå som nästan får rivalen B&O Play H9 att verka sprallig. De ovala öronkopparna hålls på plats av en enkel bygel, som sitter ihop med huvudbandet. Överallt finns läckra material: bygeln är av aluminium och öronkuddarna och överdraget på huvudbandet är av mjukt handskskinn gjort av riktiga, döda djur. Ingenting ”proteinläder” här inte. Vilket är som sig bör för en prestigeprodukt som denna.

Enkla linjer och stilrena design gör att B&W PX ser ”vuxen” ut. (Foto: B&W)

 

Öronkåporna är ovala och verkar små. Men utseendet luras, eftersom öronkuddarna är så smala. Det finns faktiskt gott om plats även för stora öron. Första gången man sätter B&W PX på huvudet känns det som ett järngrepp. Lyckligtvis formar kuddarna av memoryfoam sig efter omgivningen och i praktiken är de tillräckligt bekväma att ha på sig. Men det är ingen risk att man tappar sina glasögon när man har PX på huvudet.

Oumbärlig app

Det finns sedvanliga kontrollknappar för volym, paus och låtbyte på höger öronkåpa, men uppspelningen stoppar även automatiskt när man tar av sig lurarna. Och startar den igen när man sätter på sig dem.

Det första man ska göra när man börjar använda PX är att ladda ner Bower & Wilkins Headphones-appen. Man kan visserligen använda dem utan, men då får man nöja sig med standardinställningen för den aktiva brusreduceringen – som är ”Flight”, alltså den mest intensiva brusreduceringen. Och då går man miste om det mest intressanta. Nämligen den variabla.

Brusreducering har sitt pris

Att det går att ta bort allt oväsen från en bullrig flygplanskabin är imponerande, på gränsen till magiskt. Men det kostar. Att lyssna i hörlurar med aktiv brusreducering handlade en gång i tiden om att antingen ta bort så mycket brus som möjligt – och på samma gång göra avkall den delen av musiken – eller att stänga av elektroniken helt och finna sig i bruset. Inga hörlurar hittills har nämligen lyckats eliminera brus aktivt utan att det mer eller mindre gått ut över musiken.

På senare tid har det emellertid dykt upp hörlurar med variabel brusreducering. Befinner du dig i mindre högljudda miljöer, till exempel kontor, behövs det ingen extremt effektiv bullerkontroll som samtidigt tar udden av musiken. Dessutom kan det vara praktiskt att kunna höra vad kollegerna pratar om. Libratone var tidigt ute med variabel reducering, Sony också. Och i den senaste versionen av Bose, som vi just har testat, går det också att ställa in brusreduceringen.

Flygbrus, stadsbrus och kontorsbrus

Med hjälp av appen har B&W PX tre ”scenarier” för brusreduceringen: ”Office”, ”City” och ”Flight”. Flight ger den mest effektiva brusreduceringen – och den gör verkligen vad den ska! Utan att ha bedömt den med annat än öronen så skulle jag vilja påstå att B&W PX förmodligen har den starkaste aktiva brusreduceringen på marknaden just nu. Priset man betalar är att musiken tappar öppenhet och rumskänsla. Men man hör detaljer, som annars skulle ha drunknat i bullret från två jetmotorer på andra sidan en tunn aluminiumvägg.

I mindre extrema miljöer är det en fördel att byta till antingen City eller Office. Båda släpper igenom mer ljud från omgivningen. Men i olika ”färger”. Office-inställningen dämpar högfrekvent brus bra, men låter lågfrekvent ljud passera. Med City-läget slipper högfrekvent ljud igenom medan lågfrekventa ljud tas bort. Förmodligen för att ta bort bilbuller, men ändå bevara trafiksäkerheten.

Om ingen av de tre ljudprofilerna passar behovet helt så kan man med reglaget ”Voice Pass-Through” ställa in hur mycket ljud som släpps in från omgivningen i framför allt mellanregistret. Inställningen varierar från ”Off”(full brusreducering) via ”Natural” och till ”Amplified”, där ljud i röstregistret till och med förstärks! Den senare inställningen ska man bara välja på kontoret om man älskar ljudet av knattrande tangenter och knarrande stolar.

Om du använder B&W PX för att lyssna på musik i kontorsmiljö, bör du helt klart välja ”Office”. Den låter musiken passera i stort sett oskadd. Med den inställningen har PX en behaglig och varm ljudbild. Basen är stram men bestämd. Leonard Cohens ”You Want It Darker” låter stabil och tung. Röster låter öppna och naturliga och diskanten är detaljerad även om den sista näsduken lyfts från hi-haten först när man stänger av brusreduceringen helt. Det är med andra ord inte riktigt som med de allra bästa konventionella hörlurarna, men jämfört med rivalerna är kvaliteten oklanderlig. Sony WH-1000XM2 har en aning friare diskant och är på det hela taget en smula mer öppen, men tack vare den extra dämpningen av brus utifrån låter allt som det ska.

Som nykomling till lyxsegmentet ställer B&W PX upp mot starka konkurrenter från märken som haft flera år på sig att förfina tekniken. I skrivande stund har B&W PX den bästa brusreduceringen, medan Sony WH-1000XM2 har de mest avancerade anpassningsmöjligheterna. B&O H9 är den läckraste och Bose Quiet Comfort 35 II har den mest trogna kundkretsen. Hur trogen kan man se när man sitter i flygplanet på utrikesflight och det ena paret Bose efter det andra plockas fram ur handbagagen.

Slutsats

B&W har tagit god tid på sig att dyka upp på banan med en brusreducerande hörlur. Å andra sidan verkar de ha använt väntetiden väl.

B&W PX är en lyckad lyx-hörlur med aktiv brusreducering. Tack vare ett par välfungerande inställningar i appen kan man anpassa sin brusreducering från en lätt och musikvänlig kontorsinställning hela vägen upp till extrem brusdämpning på flygresan. B&W tar alltså upp jakten på liknande varianter från Bose, Sony och B&O.

Öronkåporna är ovala och verkar små. Men eftersom öronkuddarna är så smala finns det faktiskt gott om plats även för stora öron. (Foto: B&W)

Bästa pris på B&W PX
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Typ: Over-ear Element: 40 mm
 • Anslutning: 3,5 mm minijack
 • Impedans: 22 ohm
 • Trådlöst: Bluetooth med aptX och AAC
 • Frekvensomfång: 10–30 000 Hz
 • Variabel brusreducering med Voice Passthrough
 • Batteritid: 22 timmar (50 med kabel)
 • Kabel: 120 cm, löstagbar
 • Vikt: 320 gram utan kabel
 • Färg: Grå/guld
 • Webb: hifiklubben.se
Pris: 2900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.