annons
annons

B&W P5 Series II

Markant uppgradering

Stilmedvetna får kvalitet i alla led i B&W:s hörlurar, och bättre ljud på köpet.

Välbalanserad ljudbild och felfri kvalitet. Här får du rikligt med bas och massor av behaglig klang.
Tuff konkurrens i den här prisklassen och en smula instängd ljudbild sänker ett annars solitt intryck.

Lilla P5 var Bowers & Wilkins första hörlur. Ett par läckra slutna lurar med välgjord byggkvalitet. Men ljudet var i slappaste laget. Det sprudlade inte direkt om dem och de beskrevs ofta som välbalanserade men tråkiga.

Det gick att få en mer engagerande ljudkvalitet på annat håll.

B&W träffade dock huvudet på spiken med de större P7. Även de var slutna hörlurar av samma höga kvalitet, fast med nya 40 millimeter stora membran och mycket större, slutna kåpor.

Den större P7-modellen passar lika bra till mobilen som till anläggningen hemma och dämpar ljud utifrån riktigt bra. Men viktigast av allt: de låter fantastiskt! Där sjuder det verkligen av dynamik och detaljrikedomen är enorm. Mottagandet blev enormt i hifi-världen – och vi drämde till med sex stjärnor och utsåg P7 till årets hörlur 2014. Det måste B&W ha lagt märke till, för nu har de gjort en ny version av P5 som heter P5 Series II. Den ser i stort sett ut som föregångaren men har utrustats med samma 40 mm-element som den lyckade P7-modellen har.

Under öronkuddarna har hörlurarna en löstagbar kabel som är enkel att ta loss. Kabeln är anpassad för iPhone, iPad och iPod, med fjärrkontroll för musiken och mikrofon för telefonsamtal. En vanlig minijack-kabel ingår också.

Intressant nog låter inte P5 Series II som en P7 light. Den låter faktiskt inte som en P7 alls. Det handlar visserligen om en markant uppgradering av föregångaren, men klangbalansen är varmare, med lite avrundad diskant och svagare detaljering. På många sätt är de mer lättlyssnade för de allra flesta. Åtminstone om man gillar fyllig bas. Fast det var mer intressant att lyssna på Pink Floyds ”Louder Than Words” i P7 än i P5II. Klangen från gitarren, rösten och detaljrikedomen är mycket tydligare i P7.

Men visst, nya P5 låter bra och är bättre än föregångaren, så om storleken är väsentlig är detta ett bra alternativ bland hörlurar för bärbart bruk. Det finns bara ett problem och det är att stora Sennheiser Momentum låter öppnare och mer fängslande för 400 kronor mindre – och storebror P7 kostar bara 700 kronor mer. Det tycker jag den är värd, för P7 är en bättre hörlur om man är lite kräsen. Dessutom är den mer bekväm att ha på sig. Särskilt om man har glasögon.

Slutsats
B&W har lyckats förbättra P5 med samma element som i de prisbelönta P7-lurarna. Men prisskillnaden är relativt liten och den stora P7-modellen är klart bättre om man bara ser till ljudkvaliteten. P5 Series II faller därför lite mellan två stolar. Å ena sidan låter de bra, å andra sidan är de lite för dyra. Provlyssna innan du köper.

Bästa pris på B&W P5 Series II
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Slutna hörlurar
  • 40 mm-element
  • 22 ohm, 108 dB
  • 195 gram
Pris: 2600:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-