annonse
annonse
annonse

Bowers & Wilkins P5 Wireless

Mars 2016Bowers & Wilkins P5 Wireless

Trådlös hifi på öronen

En redan väldigt bra hörlur har blivit trådlös. Efter att ha lyssnat på P5 Wireless är det lockande att klippa kablarna för gott.

P5 Wireless har en mycket angenäm klang, med fin och fyllig bas i en ytterst välbalanserad ljudbild. Passformen är skön (om du inte har glasögon) och 17 timmars trådlös användning är toppen!
Man betalar alltid extra för trådlöshet. För de här pengarna är det inte svårt att hitta en hörlur med kabel som låter bättre. De som bär glasögon vill nog ha en annan passform.

När vi testade Bowers & Wilkins kompakta P5 Series II i januarinumret förra året så blev vi förtjusta över det fylliga och balanserade ljudet från den kompakta hörluren. Att det numera finns en trådlös version av den är därför riktigt spännande.

När man hoppar över kablarna får man fördelen att kunna röra sig helt fritt utan trassel, och har man väl vant sig vid trådlösa hörlurar så är det inte särskilt lockande att gå tillbaka till något annat. Och eftersom förstärkaren sitter i själva hörluren så spelar det ingen roll vilket slags mobiltelefon eller musikspelare man har, ljudet blir ändå likadant under förutsättning att ljudkällan stöder antingen aptX eller AAC via Bluetooth. Vilket de allra flesta gör. Under en kort period hade jag dock en mobil som inte hade någotdera (HTC One M8s) och då konverteras ljudsignalen med så kallad Sub Band Codec (SBC) som är inbyggt i Bluetooth-protokollet. Det lät inte bra, för att uttrycka saken milt.

Med P5 Wireless – precis som med andra Bluetooth-enheter – komprimeras ljudsignalen till ungefär högsta MP3-kvalitet, eftersom protokollet inte stöder fullständigt förlustfri överföring. Det betyder att det inte är någon större poäng med att jaga runt efter högupplösta musikfiler eftersom hörlurarna ändå komprimerar ljudet till ”Spotify-kvalitet”. Som däremot inte alls är så illa och jag skulle mycket hellre lyssna på MP3 i ett par bra hörlurar än högupplöst i ett par bedrövliga hörlurar.

Det man går miste om är möjligheten att ha handsfree-samtal med mobilen, eftersom hörlurarna i sig inte har någon mikrofon för detta ändamål. Däremot ingår det en kabel för att ha när batteriet tar slut, och den har både fjärrkontroll och mikrofon inbyggd.

Tar batteriet slut så går det att koppla in en kabel under vänster öronkudde. Som sitter fast med magnet och skyddar det 40 mm stora elementet.
Tar batteriet slut så går det att koppla in en kabel under vänster öronkudde. Som sitter fast med magnet och skyddar det 40 mm stora elementet.

Passform

P5 Wireless har precis samma passform som P5. Hörluren är kompakt och har kuddar som vilar utanpå öronen, och även om den egentligen inte är hopfällbar så tar den lite plats i handbagaget. Öronkuddarna är gjorda av mjukt läder och huvudbygeln är av stål, med rundade detaljer som sätter en exklusiv prägel. Huvudbygeln skyddas för övrigt av samma mjuka skinn som kåporna.

Eftersom kuddarna ligger utanpå öronen och inte runt dem så blir man inte lika svettig med tiden. Å andra sidan kan det klämma lite mer på ytterörat. Men jag kan ha dem på mig länge innan jag känner av det. Det gäller dock bara tills jag sätter på mig läsglasögonen, då klämmer de lite för mycket på skalmarna.

Alla styrknappar sitter på högra kåpan, inklusive volym, play/paus och Bluetooth-koppling.
Alla styrknappar sitter på högra kåpan, inklusive volym, play/paus och Bluetooth-koppling.

Ljudkvalitet

Det som gör att jag genast blir förälskad i P5 Wireless är ljudet. Det är precis lika behagligt som genom den passiva P5, med en fyllig och potent basåtergivning och en naturtrogen och angenäm röståtergivning. Såväl kvinnliga som manliga sångare. Här finns nämligen ingen färgning av ljudet som favoriserar ljusa eller mörka röster.

Ett piano har en fin klang, med tillräcklig attack i tangenterna för att ge en känsla av äkta vara, och akustisk musik låter genomgående både behaglig och realistisk. Även Leonard Cohens basrika röst dånar fint i öronen tillsammans med de syntetiska bastonerna i den melankoliska balladen ”Waiting for the Miracle”. På samma gång finns det alltid tillräckligt med luft för att ge ljudbilden en bra rymd.

Potent rockmusik och elektronisk musik saknar lite attack och liv. Till Lindemans röst i Rammstein är mörk och dov som alltid, men det saknas lite ös i gitarrerna och jag hade rent allmänt kunnat tänka mig mer fart och fläkt. Det är dock ett lågt pris att betala i mina öron.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Värd prislappen?

Priset på mer än tretusen kronor kan tyckas lite styvt för ett par hörlurar. Om du inte har någonting emot sladden får du ett väsentligt bättre ljud från öppna lurar som Audio-Technica ATH-R70x eller Philips Fidelio X2. Nackdelen med dem är att de inte är avsedda för bärbar utrustning. Slutna modeller som har ett ännu bättre ljud än P5 Wireless är B&W:s egna P7, och just nu testar vi också Panasonic HD10 som för 2 500 kronor har en större ljudbild med bättre upplösning än P5 Wireless.

Men ändå. Av alla hörlurar jag har hemma för tillfället – och där finns både Bose Quiet Comfort 25, Sony MDR-1a och ovan nämnda Audio-Technica ATH-R70x – så är det P5 Wireless jag lyssnar på mest. Det är den bästa trådlösa hörluren jag har testat hittills, med en oerhört behaglig, välbalanserad och trovärdig klangkaraktär, i kombination med en förmåga att spela mer än tillräckligt högt med bra kontroll. Den allra sista upplösningen man får med kabel är jag i nio fall av tio mer än villig att avstå från.

Bästa pris på Bowers & Wilkins P5 Wireless
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Trådlös, sluten over-ear-hörlur
  • 40 mm element
  • Trådlöst: Bluetooth 4.1 (aptX, AAC, SBC)
  • Känslighet: 109 dB
  • Impedans: 22 ohm (passivt)
  • Frekvensomfång: 10-20 000 Hz
Pris: 3600,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.