annonse
annonse
annonse

Bose QuietComfort 35

Juni/JuliBose QuietComfort 35

Trådlös magi från Bose

Marknadens bästa brusreducerande hörlurar har äntligen blivit trådlösa! Resultatet är ren magi.

Plus
De mest bekväma slutna hörlurarna som finns, och den allra bästa brusreduceringen vi har hört. Ljudet är otroligt bra och lurarna går att fälla ihop – sammantaget är de rena drömmen.
Minus
Det finns alternativ med bättre upplösning i övertonerna – men hela paketet är ändå snudd på perfekt!

Bose har inte gjort det lätt för någon att överträffa marknadens mest populära aktiva brusreducerande hörlurar, som är deras egna QuietComfort 25. Populariteten är inte obefogad, vi snackar om den bästa brusreduceringen vi har hört i kombination med en komfort som får alla andra att kännas som hårdkokta grisfötter. Kåporna kapslar in öronen perfekt och vilar silkeslent mot kraniet, så att man knappt märker att man har dem på sig. Och så är de hopfällbara, idealiska för resor!

Testexemplaret var svart. Väldigt läckert! Foto: Bose
Testexemplaret var svart. Väldigt läckert! Foto: Bose

Läs också: Test av 8 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tappar tråden
I splitter nya QuietComfort 35 har Bose inte fallit för frestelsen att ändra på ett vinnande recept. Kabeln är borta, men det är ungefär det enda som har hänt. Fjärrkontrollen på kabeln har flyttat till höger öronkåpa, där man kan trycka för att pausa och spela eller svara i telefon. Volymen kan naturligtvis justeras också.

Vikten har ökat med 30 gram på grund av en inbyggd Bluetooth-mottagare och en kraftigare förstärkare som både ska förstärka musiken och den elektriska motsignalen som tar hand om oväsen utifrån (brusreducering fungerar genom att fånga upp ljudet från omgivningen och sedan skicka en spegelvänd version av det in i örat). Totalvikten på 135 gram hör ändå hemma i fjäderviktsklassen.

Vissa tycker kanske silverfärg är coolare. Foto: Bose
Vissa tycker kanske silverfärg är coolare. Foto: Bose

Den enda Bose har förändrat rent ljudmässigt i QC 35 är att stoppa in en liten digital signalprocessor som förstärker basen på lägre ljudnivåer, så att man inte behöver spela högt för att få ett fylligt ljud. Ljudbehandlingen görs på ett måttfullt sätt, basen är aldrig överdrivet bombastisk.

Utan den analoga kabeln slipper man även en del onödiga konverteringar mellan analog och digital musiksignal, och behåller musiken digital ända fram till sista omvandlingen innan högtalarelementen. Detta kan potentiellt ge en bättre dynamik och mindre förvrängning, om det inte hade varit för att Bluetooth-signaler är komprimerade och aldrig kan ge full upplösning. Men det kan låta väldigt bra ändå, så bra att det är svårt att höra skillnad mot CD.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

20 timmar
I trådlöst läge är brusreduceringen alltid aktiverad, så om du vill höra vad som händer i omgivningen runtomkring gör du bäst i att plugga in kabeln. Ja, för kabel ingår också, då räcker batteriet i 40 timmar med brusreducering på, och du kan fortsätta lyssna på musik om batteriet tar slut. Fast utan brusreducering. Batteriet är för övrigt inbyggt och laddas med mikroUSB, medan QC 25 har utbytbara AA-batterier.

Användning
Det krävs ingen expert för att koppla hörlurarna till mobilen. Bara sätt på dem, så berättar en behaglig kvinnoröst att de är redo för inkoppling. Välj Bose-lurarna i listan över Bluetooth-enheter på mobilen, så är allt klart. Har du en NFC-telefon är det bara att hålla de två enheterna mot varandra, så paras de ihop automatiskt.

Samtal
Mobilsamtal går som en dröm, samtalspartnern i hörs klart och tydligt tack vare brusreduceringen. Bose hävdar att han eller hon dessutom hör din röst extra bra, men när jag frågade mina samtalspartner om det så kunde jag nästan höra hur de ryckte på axlarna i andra änden.

Undertecknad fick prova QC35 i RIB-båt på Themsen, där de blockerade oväsen imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby
Undertecknad fick prova QC35 i RIB-båt på Themsen, där de blockerade oväsen imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby

Musik i 50 knop
När Bose lanserade hörlurarna i London i början av juni fick vi som var där prova dem på Themsen i en RIB-båt som nästan flög fram över vattenytan i 50 knop. Det var imponerande hur effektivt bullret dämpades, även om man aldrig helt blev kvitt ljudet av vinden som piskade mot öronen. Högfrekvent brus (över 1 000 Hz) dämpas inte särskilt mycket och sådant finns det gott om i högt vindsus. Men resultatet var något helt annat än det skarpa vinande som hördes utan hörlurar!

 

Väl hemkommen har jag nu fått låna ett par hörlurar för ett grundligt test. Jag har gått runt i köpcentra med dem, där de stoppar oväsen kolossalt bra! Musiken kan spelas låg utan problem, man hör nästan inte omvärlden. En promenad utomhus i motvind går också bra, även om man hör det högfrekventa suset runt öronen. Återigen är det lågfrekvent ljud som dämpas mest. Buller på tåg och flygplan försvinner som ren magi! Precis som på den trådbundna QC25, som har identisk brusreducering.

Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose
Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose

Ljudkvalitet
Ljudet är genomgående bra och känns väldigt likt det man hör i QuietComfort 25 – faktisk ett litet snäpp bättre, trots den komprimerade Bluetooth-signalen. Den extra fylligheten i basen på låg volym är ett mycket klokt val eftersom man kan lyssna musiken ännu lägre än förut utan att tappa fokus. Och det låter inte överdrivet på något sätt, det känns inte alls som om någon har smetat ett lager marsipan ovanpå basgitarren …

Pop och rock är levande och fylligt, med bra fokus på instrument och sångröster. Det finns aningen mer tryck i basen och mer kraftresurser på hög volym än med QC25 eftersom QC35 har helaktiv drift och bättre dynamik. Basrytmerna i David Bowies ”Lazarus” är ännu saftigare och hiphop blir ännu lite tuffare. Lyssna bara på Tommy Tees ”The Plague” från hans nya album ”Bonds, Beats & Beliefs vol. 2 ”! Basen är rungande djup och fyllig, samtidigt som rösterna har fint fokus och alla ljud och effekter är lätta att skilja från varandra.

Alternativ
Den närmaste konkurrenten att jämföra med är Sennheiser Momentum 2.0 Wireless som ligger i samma prisklass. De två låter mer lika än olika. Sennheiser har bara en aning mer luft i toppen, och i lugna omgivningar är kanske Sennheiser ett bättre val. Men Boses bekvämlighet är ännu bättre, och brusreduceringen är överlägsen. En provlyssning på båda lurarna på redaktionen avslöjade ganska stora skillnader, det blir ännu tystare med Bose. Detta innebär också att man kan lyssna på musiken lägre, utan att upplevelsen blir lidande.

Sennheiser Momentum 2.0 Wireless är en stark utmanare. Foto: Sennheiser
Sennheiser Momentum 2.0 Wireless är en stark utmanare. Foto: Sennheiser

Om du vill ha trådlöst ljud men inte behöver brusreducering är Bowers & Wilkins P5 Wireless värda att överväga. De kostar 400 kronor mindre och har bättre dynamik och sprutt i mellanregistret. Sångröster framträder tydligare, det smäller bättre i gitarrsträngar och är rent allmänt mer liv än i båda de brusreducerande alternativen från Bose och Sennheiser. Men P5 Wireless lägger sig utanpå öronen och kapslar inte in dem, och är därför inte riktigt lika bekväma i längden.

Om du varken behöver brusreducering eller trådlöst ljud, utan helt enkelt bara letar efter de bästa hörlurarna i den här prisklassen, så det Beyerdynamic T 70p du ska ha.

Slutsats
Bose QuietComfort 35 har alla fördelarna som superpopulära QuietComfort 25 har och är till på köpet trådlösa. Vad mer kan man begära? Inte mycket.

Ljudet är bland det bästa man kan få från den här typen av hörlurar, vi gillar speciellt den lilla extra fylligheten i basen som läggs till på låga volymer.

Passformen är densamma som i den trådbundna QC25, med andra ord är hörlurarna en dröm att ha på öronen! Den trådlösa anslutningen till mobiltelefonen är superstabil, batterikapaciteten är imponerande 20 timmar trådlöst och dessutom 40 timmar med kabel i brusreducerande läge. Efter det kan du fortsätta att lyssna som vanligt med kabel.

Vi vet helt enkelt inte vad vi skulle kunna klaga på. Visst finns det hörlurar som har ännu bättre upplösning i tonerna, men när man lägger ihop allting så kommer QC35 ganska nära ren perfektion!

Bose har inte gjort det lätt för någon att överträffa marknadens mest populära aktiva brusreducerande hörlurar, som är deras egna QuietComfort 25. Populariteten är inte obefogad, vi snackar om den bästa brusreduceringen vi har hört i kombination med en komfort som får alla andra att kännas som hårdkokta grisfötter. Kåporna kapslar in öronen perfekt och vilar silkeslent mot kraniet, så att man knappt märker att man har dem på sig. Och så är de hopfällbara, idealiska för resor! [caption id="attachment_62832" align="alignnone" width="1000"]Testexemplaret var svart. Väldigt läckert! Foto: Bose Testexemplaret var svart. Väldigt läckert! Foto: Bose[/caption] Läs också: Test av 8 trådlösa brusreducerande hörlurar Tappar tråden I splitter nya QuietComfort 35 har Bose inte fallit för frestelsen att ändra på ett vinnande recept. Kabeln är borta, men det är ungefär det enda som har hänt. Fjärrkontrollen på kabeln har flyttat till höger öronkåpa, där man kan trycka för att pausa och spela eller svara i telefon. Volymen kan naturligtvis justeras också. Vikten har ökat med 30 gram på grund av en inbyggd Bluetooth-mottagare och en kraftigare förstärkare som både ska förstärka musiken och den elektriska motsignalen som tar hand om oväsen utifrån (brusreducering fungerar genom att fånga upp ljudet från omgivningen och sedan skicka en spegelvänd version av det in i örat). Totalvikten på 135 gram hör ändå hemma i fjäderviktsklassen. [caption id="attachment_62835" align="alignnone" width="1000"]Vissa tycker kanske silverfärg är coolare. Foto: Bose Vissa tycker kanske silverfärg är coolare. Foto: Bose[/caption] Den enda Bose har förändrat rent ljudmässigt i QC 35 är att stoppa in en liten digital signalprocessor som förstärker basen på lägre ljudnivåer, så att man inte behöver spela högt för att få ett fylligt ljud. Ljudbehandlingen görs på ett måttfullt sätt, basen är aldrig överdrivet bombastisk. Utan den analoga kabeln slipper man även en del onödiga konverteringar mellan analog och digital musiksignal, och behåller musiken digital ända fram till sista omvandlingen innan högtalarelementen. Detta kan potentiellt ge en bättre dynamik och mindre förvrängning, om det inte hade varit för att Bluetooth-signaler är komprimerade och aldrig kan ge full upplösning. Men det kan låta väldigt bra ändå, så bra att det är svårt att höra skillnad mot CD. 20 timmar I trådlöst läge är brusreduceringen alltid aktiverad, så om du vill höra vad som händer i omgivningen runtomkring gör du bäst i att plugga in kabeln. Ja, för kabel ingår också, då räcker batteriet i 40 timmar med brusreducering på, och du kan fortsätta lyssna på musik om batteriet tar slut. Fast utan brusreducering. Batteriet är för övrigt inbyggt och laddas med mikroUSB, medan QC 25 har utbytbara AA-batterier. Användning Det krävs ingen expert för att koppla hörlurarna till mobilen. Bara sätt på dem, så berättar en behaglig kvinnoröst att de är redo för inkoppling. Välj Bose-lurarna i listan över Bluetooth-enheter på mobilen, så är allt klart. Har du en NFC-telefon är det bara att hålla de två enheterna mot varandra, så paras de ihop automatiskt. Samtal Mobilsamtal går som en dröm, samtalspartnern i hörs klart och tydligt tack vare brusreduceringen. Bose hävdar att han eller hon dessutom hör din röst extra bra, men när jag frågade mina samtalspartner om det så kunde jag nästan höra hur de ryckte på axlarna i andra änden. [caption id="attachment_62831" align="alignnone" width="1000"]Undertecknad fick prova QC35 i RIB-båt på Themsen, där de blockerade oväsen imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby Undertecknad fick prova QC35 i RIB-båt på Themsen, där de blockerade oväsen imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption] Musik i 50 knop När Bose lanserade hörlurarna i London i början av juni fick vi som var där prova dem på Themsen i en RIB-båt som nästan flög fram över vattenytan i 50 knop. Det var imponerande hur effektivt bullret dämpades, även om man aldrig helt blev kvitt ljudet av vinden som piskade mot öronen. Högfrekvent brus (över 1 000 Hz) dämpas inte särskilt mycket och sådant finns det gott om i högt vindsus. Men resultatet var något helt annat än det skarpa vinande som hördes utan hörlurar!   Väl hemkommen har jag nu fått låna ett par hörlurar för ett grundligt test. Jag har gått runt i köpcentra med dem, där de stoppar oväsen kolossalt bra! Musiken kan spelas låg utan problem, man hör nästan inte omvärlden. En promenad utomhus i motvind går också bra, även om man hör det högfrekventa suset runt öronen. Återigen är det lågfrekvent ljud som dämpas mest. Buller på tåg och flygplan försvinner som ren magi! Precis som på den trådbundna QC25, som har identisk brusreducering. [caption id="attachment_62834" align="alignnone" width="1000"]Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose[/caption] Ljudkvalitet Ljudet är genomgående bra och känns väldigt likt det man hör i QuietComfort 25 – faktisk ett litet snäpp bättre, trots den komprimerade Bluetooth-signalen. Den extra fylligheten i basen på låg volym är ett mycket klokt val eftersom man kan lyssna musiken ännu lägre än förut utan att tappa fokus. Och det låter inte överdrivet på något sätt, det känns inte alls som om någon har smetat ett lager marsipan ovanpå basgitarren ... Pop och rock är levande och fylligt, med bra fokus på instrument och sångröster. Det finns aningen mer tryck i basen och mer kraftresurser på hög volym än med QC25 eftersom QC35 har helaktiv drift och bättre dynamik. Basrytmerna i David Bowies ”Lazarus” är ännu saftigare och hiphop blir ännu lite tuffare. Lyssna bara på Tommy Tees ”The Plague” från hans nya album ”Bonds, Beats & Beliefs vol. 2 ”! Basen är rungande djup och fyllig, samtidigt som rösterna har fint fokus och alla ljud och effekter är lätta att skilja från varandra. Alternativ Den närmaste konkurrenten att jämföra med är Sennheiser Momentum 2.0 Wireless som ligger i samma prisklass. De två låter mer lika än olika. Sennheiser har bara en aning mer luft i toppen, och i lugna omgivningar är kanske Sennheiser ett bättre val. Men Boses bekvämlighet är ännu bättre, och brusreduceringen är överlägsen. En provlyssning på båda lurarna på redaktionen avslöjade ganska stora skillnader, det blir ännu tystare med Bose. Detta innebär också att man kan lyssna på musiken lägre, utan att upplevelsen blir lidande. [caption id="attachment_62836" align="alignnone" width="1000"]Sennheiser Momentum 2.0 Wireless är en stark utmanare. Foto: Sennheiser Sennheiser Momentum 2.0 Wireless är en stark utmanare. Foto: Sennheiser[/caption] Om du vill ha trådlöst ljud men inte behöver brusreducering är Bowers & Wilkins P5 Wireless värda att överväga. De kostar 400 kronor mindre och har bättre dynamik och sprutt i mellanregistret. Sångröster framträder tydligare, det smäller bättre i gitarrsträngar och är rent allmänt mer liv än i båda de brusreducerande alternativen från Bose och Sennheiser. Men P5 Wireless lägger sig utanpå öronen och kapslar inte in dem, och är därför inte riktigt lika bekväma i längden. Om du varken behöver brusreducering eller trådlöst ljud, utan helt enkelt bara letar efter de bästa hörlurarna i den här prisklassen, så det Beyerdynamic T 70p du ska ha. Slutsats Bose QuietComfort 35 har alla fördelarna som superpopulära QuietComfort 25 har och är till på köpet trådlösa. Vad mer kan man begära? Inte mycket. Ljudet är bland det bästa man kan få från den här typen av hörlurar, vi gillar speciellt den lilla extra fylligheten i basen som läggs till på låga volymer. Passformen är densamma som i den trådbundna QC25, med andra ord är hörlurarna en dröm att ha på öronen! Den trådlösa anslutningen till mobiltelefonen är superstabil, batterikapaciteten är imponerande 20 timmar trådlöst och dessutom 40 timmar med kabel i brusreducerande läge. Efter det kan du fortsätta att lyssna som vanligt med kabel. Vi vet helt enkelt inte vad vi skulle kunna klaga på. Visst finns det hörlurar som har ännu bättre upplösning i tonerna, men när man lägger ihop allting så kommer QC35 ganska nära ren perfektion!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Bose QuietComfort 35
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Trådlös Bluetooth-hörlur
  • Typ: Ove-ear, sluten
  • Anslutning: 3,5 mm, BT 4.0
  • Aktiv brusreducering
  • Hopfällbara: Ja
  • Mikrofon och fjärrkontroll: Ja
  • Element: Ingen uppgift
  • Vikt: 135 gram
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.