annonse
annonse
September 2016Beyerdynamic T 5 p G2
Test av: Beyerdynamic T 5 p G2

De allra bästa hörlurarna

Beyerdynamic krossar alla andra bärbara hörlurar vi har hört.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är luftigt och extremt dynamiskt, med en behaglig klangkaraktär som förmedlar all musik med magi och elegans. Lurarna är extremt bekväma och det är ett stort plus att de fungerar med mobiltelefonen.
Den som vill ha en fet och överdrivet fyllig bas får leta vidare. Lurarna går inte att fälla ihop och priset gör dem inaktuella för de allra flesta.
annonse

Elvatusen för ett par hörlurar! Det kan inte stämma, tänker du säkert. Men vänta lite. Samma fördomar gäller inte för en stereo som kostar lika mycket, man passerar enkelt 20 000 kronor innan man är färdig med anläggningen i vardagsrummet, och hur bra den än låter så kan rummets akustik förstöra mycket av ljudet.

Hörlurar är inte beroende av bra akustik för att låta bra. Och bäst av allt: man kan ta dem med sig vart som helst. Tänk dig att ha tillgång till magiskt highend-ljud överallt, oavsett om du är på jobbet, hemma eller ute och reser. Och utan att någon ber dig sänka volymen! Det kallas inte ”personlig hifi” utan anledning. Och låt oss inte heller glömma bort att materialkostnaderna är mycket lägre i ett par hörlurar än i en stor stereoanläggning. Ett par lurar för 11 000 kronor ger ljudupplevelser som du lätt får betala 100 000 kronor för om du vill att musiken ska komma från ett par högtalare.

 

Bärbara

Det är här Beyerdynamic T5p kommer in i bilden, här i sin andra generation. P:et står för ”portable”, alltså bärbar. Men är inte alla hörlurar bärbara? undrar du kanske. Jo, i och för sig, men många exklusiva modeller är så tungdrivna att de behöver en kraftfull förstärkare och det gör det krångligare att använda dem när man är på språng. T5p G2 går däremot att driva med en mobiltelefon, tack vare ett lågt elektriskt motstånd på 32 ohm i kombination med en generös känslighet på 102 dB. Dessutom är lurarna nästan slutna i stället för öppna, så att ljud inte läcker in och ut lika mycket genom kåporna.

Det är nästan befriande djärvt att bygga en så dyr hörlur som är avsedd för mobilt bruk! Tänk bara på att detta inte betyder att hörlurarna är hopfällbara. Det är de nämligen inte, så de tar ganska mycket plats. Här finns inte heller någon mikrofon för handsfree-samtal, eller någon fjärrkontroll på kabeln. Detta är renodlad hifi! En väska av hög kvalitet ingår, så att lurarna ligger i säkert förvar.

 

Komfort

Så vitt jag vet har Beyerdynamic aldrig gjort en obekväm hörlur. Men till och med jämfört med deras egen T70p så sitter T5p extra skönt på huvudet. Kuddarna är av läder, med perfekt passform runt öronen, och huvudbygeln har också skinn runt vadderingen som ger ett bra och bekvämt stöd. Detta innebär att T5p känns lättare än sina 350 gram. Kvalitetskänslan är dessutom oklanderlig, hörlurarna känns välbyggda inifrån och ut.

Den medföljande kabeln på 1,4 meter är mer än tillräckligt lång för att räcka till en spelare i fickan, men kan vara i kortaste laget om man vill lyssna på musik hemma med en förstärkare.

 

Beyerdynamic-ljudet

Efter att nyligen ha lyssnat på två lysande modeller från Beyerdynamic, T70p och T90 för 3 500 respektive 4 700 kronor, tänkte jag att det skulle mycket till för att överträffa dem särskilt mycket. Vi utsåg T70p till vinnare i ett grupptest med tio par hörlurar, och T90 blev Särskilt rekommenderad i ett annat test med tio deltagare i prisklassen ovanför. Båda två har ett naturligt ljud med massor av luft och dynamik, och en bas som går djupt utan att dominera. Så hur mycket bättre kan det egentligen bli om man dubblar priset?

Med min egen iPhone 6s Plus är det bara T70p som det är någon poäng att jämföra med, eftersom T90 är alldeles för tungdriven för en mobiltelefon. Och även om den billigare T70p är en imponerande välljudande historia så händer det en hel del när man tar på sig storebror. För det första känns den bättre på huvudet, trots att man kanske skulle kunna tro att lillebrors tygkuddar är skönare än skinnet i T5p. För det andra så läcker inte storebror in och ut ljud lika mycket eftersom skinnkuddarna förseglar ljudet bättre.

Foto: Beyerdynamic

Foto: Beyerdynamic

Men det viktigaste är ljudet som når örat. Musiken återges med ännu luftigare och mer utsträckta toner, så att cymbaler är ännu mer spegelblanka och fioler får mer komplexa tonstrukturer. I den skönt akustiska låten ”Hollywood” har Jessica Pratts röst fler nyanser och T5p har dessutom mer fyllighet och värme i mellanregistret. Den är mindre analytisk och låter större. Ljudbilden är rymligare och har ett större lugn.

Tar man steget upp från T70p till Audio-Technica ATH-A1000Z, en sluten modell för 5 000 kronor, så är den också mer analytisk än T5p. Beyerdynamic-lurarna är varmare i mellanregistret och basen, vilket gör att elektronisk popmusik låter livligare. De har också betydligt mer dynamiska resurser. Hör bara på Kate Boys ”Northern Lights” som har väsentligt mer fart och fläkt med T5p. Det är dessutom här man hör vad som skiljer den nya versionen från den första som kom 2010, G2-modellen har lite mer värme och fyllighet. Och det är inte dumt!

Det är verkligen imponerande hur snyggt T5p låter med mobilen. Men det bor naturligtvis mer kvalitet än så i den. Vi har precis fått in highend-spelaren FiiO X7 (test är på gång) som för 6 000 kronor ger superljud direkt från fickan. Tillsammans med högupplösta musikfiler målar den upp en stor och finkornig ljudbild som verkligen får hörlurarna att blomstra. Med X7 och T5p är ljudbilden stor och ytterst fokuserad, och eftersom högtalarelementen sitter lite framför örat, vinklade bakåt, får man en känsla av att ljudet kommer mer framifrån än med hörlurar där elementen sitter direkt utanpå örat och spelar rakt inåt.

T5p låter varmare och mer organiskt än andra hörlurar jag har hört från Beyerdynamic. Det är ett märke som kanske främst är känt för att låta fullständigt neutralt, men T5p har alltså en lite fylligare klang. Inte så att det låter överdrivet på något sätt. Jämfört med exempelvis Audioquest Nighthawk, som har söt ”marsipan-bas”, är T5p rena rama analysverktyget. Den lilla fylligheten gör bara att musiken målas med en aning mer romantisk färgpalett. Vilket i nio fall av tio upplevs som positivt.

 

Slutsats

När man hör talas om bärbara hörlurar så tänker man inte direkt på att de ska vara stora och omöjliga att fälla ihop. Eller att de kostar nästan elvatusen kronor. Men det är just vad Beyerdynamic T5p G2 både är och gör. De är bärbara helt enkelt för att de är tillräckligt lättdrivna för att mobilen ska kunna användas som musikspelare och att kabeln är så kort att den inte trasslar sig i fickan. Och de är dyra för att de är så sjukt bra att du nästan kan glömma att få lika bra musikupplevelser med en stereo för under 100 000 kronor!

Det är svårt att jämför med andra hörlurar i samma prisklass eftersom alternativen från Sennheiser, Audeze och HiFiMAN alla behöver en ordentlig hörlursförstärkare för att fungera. Närmast kommer Oppo PM-1 (14 000 kronor), men till och med de är mindre luftiga i toppen än T5p G2. Beyerdynamic-lurarna är helt enkelt rena drömmen med alla musikstilar, och med högupplöst musik och en rejäl förstärkare kvitterar de med ännu bättre dynamik och upplösning. De är de slutna hörlurarna som allra bäst orkar hänga med de öppna Sennheiser HD 800 och Pioneer SE-Master1, fast har den fördelen att de funkar fint med mobilen och har inte nackdelarna med ljudläckage. Helt enkelt fantastiskt!

Fakta & Betyg:
 • Pris: 10 999:-
  • Typ: Sluten, over-ear
  • Hopfällbar: Nej
  • Mikrofon och fjärrkontroll: Nej
  • Element: Tesla
  • Impedans: 32 ohm
  • Känslighet: 102 dB
  • Vikt: 350 gram

  Les också:

  En fin nummer två

  Näst högsta nivån är hög hos Denon när det gäller hörlurar.

  Välgjord TUNG bas

  Fitbit Flyer överraskar positivt.

  Sitter bra men låter dåligt

  Det höga priset är svårt att motivera.

  Strålande för pengarna

  BackBeat FIT 305 passar allt utom löpning.

  Panasonic flyger

  De ser dumma ut, men sitter fast och låter riktigt bra.

  Bra ljud, dålig passform

  Audio-Technica bör sig undan sport.

  En värdig tvåa med bra grepp

  Jaybird har fått ordning på passformen.

  Svett i pannan och musik i öronen

  Träningen blir bäst med musik i hörselgångarna.

  Fullt ös i öronen

  HP-3 är inte bara Klipschs dyraste hörlurar någonsin. De är också något av det härligaste vi har hört på länge.

  Raffinerad referans- klang

  Sennheiser har förnyat sin bästsäljande entusiastmodell – till det bättre.

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 är en mycket habil hörlursförstärkare. Den gör allt rätt och funkar fint som DAC och förförstärkare också.

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpå örat har ofta tunnare ljud än sina större släktingar. Men inte de här.

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse