annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Tyst kupé i första klass

B&O:s första brusreducerade hörlurar är lyx inifrån och ut.

Plus lbadvantages
Bra brusreducering och läcker design. Neutralt, varmt ljud,
Minus lbdisadvantages
Brusreduceringen ger ett något slutet ljud, och priset är skräckinjagande.

Moderna, kreativa stadsmänniskor vill ha sin musik precis som de vill ha sitt kaffe: ”to go” – under tiden de är på väg från en syssla till en annan. Dessvärre är verkligheten inte den allra bästa ljudkulissen till hifi-lyssning, fast det kan man göra någonting åt med hjälp av elektronik. H8 är Bang & Olufsen-koncernens första försök med aktiv brusreducering i hörlurar. Den är dessutom trådlös. Det går att överföra musiken i nästan-CD-kvalitet med hjälp av aptX-kodeken.

B&O:s uttryckta målgrupp för Play-produkterna är urbana, kreativa människor med känsla för kvalitet. De nämner dock inte ordet ”lyxhipster” uttryckligen.

B&O Play H8 finns i två färger, som fått beteckningarna ”Argilla Bright” och ”Gray Hazel”, men de hade lika gärna kunnat heta Café Latte och Nougat.

BogO_H8_ArgillaBrig_bg_white_Hero-990x505

Hörlurarna är en studie i lyxdesign: öronkåpor och huvudbygel i borstad aluminium, oxläder på bygeln och mjukt lammskinn på öronkåporna. Man kan tycka vad man vill om B&O:s design, priser och teknik. Men allt är sällsynt välgjort och läckert!

När vi testade BeoPlay H2 nyligen fick den mekaniska stabiliteten ett par anmärkningar. Det behövs inte här. Aluminiumkonstruktionen i H8 är orubbligt stabil och hela hörluren känns på det stora hela som om den var tänkt att hålla i 30 år. Sannolikheten är med andra ord stor att man måste byta lurar på grund av nya trådlösa standarder eller omväxlande modenycker långt före hörlurarna är utslitna rent mekaniskt.

BogO_H8_GrayHazel_bg_white_Hero-990x505

Skötsel utan knappar
Det inbyggda batteriet laddas med hjälp av en microUSB-kabel, och vill man spara ström eller använda H8 på flyget kan man koppla in minijack-kabeln som ingår. Styrningen görs med fingerrörelser på högra öronkåpan. Det finns inga knappar, i stället är hela ytan beröringskänslig.

B&O säger själva att de har löst de två största problemen med trådlösa, brusreducerande hörlurar, nämligen vikt och batteritid. Om just detta är teknikens största utmaningar är en annan fråga, men med en vikt på 255 gram känns hörluren inte tung, och med en batteritid på minst 14 timmar med både Bluetooth och brusreducering (ANC) samtidigt så lär batteriet räcka en hel dagsresa.

Priset på 4 400 kronor gör H8 till en av de dyraste brusreducerande lurarna på marknaden. Och rent allmänt befinner den sig i den tunga änden av hörlursmarknaden. Då är det bara naturligt att man får ställa höga krav.

Rent ljudmässigt är H8 förhållandevis neutral, men drar mot det varma. Basen är solid. Inte överväldigande som i ett par klubb-lurar (H8 är ju trots allt avsedda för en snygg och prydlig publik). Men det finns tillräckligt med bas för att det ska rocka.

BogO_H8-14JS-05

Effektiv brusreducering
H8 har en mycket effektiv brusreducering. När den sätts på upplever man samma tryckande känsla i öronen som man får när man går in i ett ljuddött rum. Känslan av att det saknas något – nämligen ljudet från omgivningen.

Med hjälp av digital signalbehandling kan man reducera brus i så hög grad att det påminner om ren magi. Men magin har sin mörka sida också, i form av förluster i originalsignalen. Brusreduceringen i H8 låter riktigt bra, och utför sin uppgift med ren perfektion genom att sprida tystnad i bullrande omgivningar där det skulle ha varit omöjligt att lyssna på musik. Men en del av öppenheten går förlorad, framför allt i mellanregistret, när man sätter på brusreduceringen. I Judas Priests ”Pestilence & Plague” försvinner nästan kören när brusreduceringen är aktiv. Ljudbilden blir rent allmänt mindre och känns en smula instängd. Impulsåtergivningen i basen lider också av behandlingen. Båda delar är oerhört mycket bättre med exempelvis Bose QC20i, fast den har inte samma tyngd i basen eller samma sköna komfort.

BogO_H8-14JS-08

Slutsats
BeoPlay H8 är en läcker hörlur som har den yppersta tekniken B&O kan erbjuda. Resultatet är en tvättäkta premium-hörlur som är ett rent nöje att trä på huvudet – och att synas med. Det är också en mycket dyr hörlur, som man kan tillåta sig själv att ställa höga krav på. För hifi-lyssning bör man stänga av den mycket effektiva brusreduceringen och leva med att en stor del av priset har använts till andra ändamål. Sitter du på ett flygplan kommer du däremot att älska det lugn som H8 kan förmedla. Och jämfört med priset på flygbiljetter är H8 ett ganska billigt tillbehör.

BogO_H8-14JS-09

 • Aktiv brusreducering
 • Element: 40 mm
 • Bluetooth 4.0, aptX, AAC
 • Frekvensregister: 20–20 000 Hz
 • Fjärrkontroll och mikrofon i kåporna
 • USB-kabel för laddning och minijack-kabel
 • Flygadapter och etui ingår
 • Speltid: 14 timmar med Bluetooth och ANC, 18 med Bluetooth, 35 med kabel och ANC
 • Mått: 180 x 190

Pris: 4400 kr
Bästa pris på BeoPlay H8
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Läs också

  Testvinnare till iPhone

  Testvinnare till iPhone

  Nu finns MA650 med Lightning-kontakt.Lägg till som favorit
  Gillar du bas? Kolla in de här

  Gillar du bas? Kolla in de här

  Både brusreducering och 30 timmars speltid. Lägg till som favorit
  Jabra Elite 85h

  Jabra Elite 85h

  Jabra vill ha en del av marknaden för brusreducerande hörlurar i lyxklassen.

  Lägg till som favorit
  Nura Loop anpassar sig efter öronen

  Nura Loop anpassar sig efter öronen

  Här är öronpropparna du kan skräddarsy. Lägg till som favorit
  Sony IER-Z1R

  Sony IER-Z1R

  Håll i hatten! De dyraste öronpropparna vi har testat hittills spelar musik med detaljer på mikroskopisk nivå.

  Lägg till som favorit
  Beyerdynamic Xelento Wireless

  Beyerdynamic Xelento Wireless

  En av världens bästa öronproppar har blivit trådlös – och alltså ännu bättre. Beyerdynamic Xelento Wireless är rena drömmen att ha i örat.

  Lägg till som favorit
  Dubbelpipiga gaming-proppar

  Dubbelpipiga gaming-proppar

  Tvåvägs-öronproppar från Razer utlovar renare ljud till gaming och underhållning.Lägg till som favorit
  HiFiMAN Sundara

  HiFiMAN Sundara

  I kategorin öppna hörlurar är detta vår nya favorit i prisklassen under 5 000 kr. Säg hej till HiFiMAN Sundara.

  Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link