annons
annons
annons

Test av Beats by Dr Dre urBeats

Feta basgångar

En riktig hiphop-lur för den som vill ha coola prylar och basåtergivning som en kanon.

Ljud & Bild tycker

 • Grymma basresurser
  Trasselfri sladd
  Många kuddar

 • Obalanserat ljud
  Plastig fjärrkontroll
  Tveksam sladdinfästning

annons

Allting med kartongen andas kvalitet och intrycket består när man får lurarna i handen. Det är snyggt designat och genomtänkt med de röda och svarta (eller vita) detaljerna. Metallkroppen gör att de känns hållbara, vilket också marknadsföringen säger att de ska vara. Men infästningen som saknar dragavlastning gör oss ändå tveksamma till hur mycket stryk de tål i längden. Och kvalitetskänslan gäller inte fjärrkontrollen som är eländigt plastig och skramlig.

Den är därför svår att hantera även om mikrofonens placering nära munnen är bra. Full funktionalitet får man med Apple-enheter, Android-användare kan inte justera volymen. Instruktionsboken är föredömligt noggrann i att berätta inte bara hur man använder hörlurarna utan också hur man får ut bästa ljudet ur dem. Man får med tre extra par kuddar, inte bara i olika storlekar utan för en gångs skull också i olika former. Det var därför inga problem att passa in dem helt enligt instruktionerna.

Som väntat är ljudet skruvat efter upphovsmannens musiksmak och därmed mycket basfokuserad. Det innebär att många genrer låter rent av komiskt dåligt med dessa lurar. Akustiska stycken, jazz eller klassisk musik kan inte rekommenderas. Men om det är just bastryck man är ute efter så levererar urBeats verkligen. Man kan dessutom skruva på mer än högt nog utan någon märkbar distorsion. Det ska de ha beröm för. Men även för sådan musik kan basen ibland inkräkta väl mycket på mellanregister och diskant.

Slutsats
Det här är inte lurar som passar alla. Det är specialiserade lurar för den som spelar tung musik och vill ha så mycket bas att man riskerar att få hjärnskakning. Men vill man ha det ska man absolut köpa urBeats för det är snygga lurar med mycket bra passform. Det gör också att de sitter bra på plats och att man inte tröttnar vid lång användning. Vi är däremot inte förtjusta i den plastiga fjärrkontrollen eller att basen tar död på allt raffinemang i mer finstämd musik än de är gjorda för.

Fakta

 • Frekvensomfång: 20 Hz- 20 kHz
 • Känslighet: 103 dB SPL @ 1 kHz
 • Impedans: 16 ohm
 • Kabel: Platt 1,2 m
 • Kompatibilitet: Standard 3,5 mm
Tillverkare:
Pris:
1.000,-
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .