annonse
annonse

7 brusreducerande öronproppar

Diskret och tyst på resan

Dämpa bullret utan att du måste ha stora otympliga lurar i bagaget.

På långa tröttande flygresor är det få saker som gör det lite mer uthärdligt än ett par bra brusreducerande lurar. Inte nog med att man blir mindre trött om man inte utsätts för buller i flera timmar. Man slipper dessutom bli halvdöv av att behöva dra upp volymen för att överrösta motorerna. Men reser man med bara handbagage så tar ett par rejäla hörlurar faktiskt upp väldigt mycket plats. Kanske skulle man klara sig med ett par proppar i stället?

Denna produktkategori har varit ganska förbisedd av elektroniktillverkarna. Det är först nu som vi har sett så många produkter att det känns som det är dags för ett stort jämförande test. Prisspannet är därför ovanligt stort, där de dyraste propparna kostar mer än dubbelt så mycket som de billigaste. Det finns också alla typer av anslutningar, från gammal hederlig 3,5-propp, till modern Lightning-kontakt och till och med trådlösa proppar. Se detta som en marknadsöversikt snarare än en rättvis jämförelse mellan produkter med liknande förutsättningar och pris.

Vad dämpar brusreduceringen?
Det kan vara lätt att föreställa sig att lurarna dämpar allt ljud så att det blir mer eller mindre knäpptyst. Men det är inte så det fungerar. Elektroniken måste hinna uppfatta ljudet och skapa det ljud som släcker ut det, samt skicka det till hörlurselementet. I realtid. Därför är det i praktiken monotona basljud som släcks ut mest effektivt. Som brummande flygplansmotorer eller susen av däck mot vägen. Hastiga ljud och i de högre frekvenserna slinker lättare igenom.

Vad är bäst på flyget?
Något som blev uppenbart i det här testet är att de speciella omständigheterna på ett flygplan gör att gamla hederliga hörlurar faktiskt fungerar bäst. Trådlösa hörlurar är praktiska när man tränar och kan vara sköna även när man går på stan. Men det är inte säkert att flygbolaget tillåter dem. Och hur skulle man kunna koppla dem till underhållningssystemet? Samma problem får man med lurar som har Lightning-kontakt. Jättepraktiskt om man har en iPhone 7. Men det krävs adapter om man ska använda andra märken. Och även om man har en adapter och kopplar dem till underhållningssystemet så ger det ingen ström. Man får ljud, men brusreduceringen i lurarna fungerar inte.

Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-