annons
annons
annons

Test av Samsung Gear IconX

En kortlivad njutning

IconX är fullproppade av funktioner och låter bra, men batteritiden är för dålig.

Ljud & Bild tycker

  • Inbyggt minne för musik. Pulsmätare för träning. Väldigt bekväma. Många finesser.

  • Usel batteritid och långsam laddning. Tveksamma kontroller. Medelmåttig mikrofon.

annons

På IFA-mässan i höstas visade även Samsung att de minsann ville vara med i matchen med trådlösa proppar. Och som vanligt gör de det med stil. Propparna är snyggt formgivna, utan att bli skrikiga eller onödigt uppseendeväckande, och man kan få dem i svart, vitt eller blått. De har inte ens någon skrikig logotyp. Trevligt. Mindre bra är den pinsamt dåliga batteritiden på propparna. Samsung säger att detta är sportproppar och att det räcker bra för ett träningspass. Det låter som en bortförklaring.

Man får alltså räkna med att stoppa dem i laddningsfodralet varje dag om man både tänkt lyssna till och från jobbet, samt i gymmet. Problemet är att de tar en timme att ladda fullt igen. Och fodralet klarar bara av att ge två extra laddningar. Så är man en flitig användare måste man ladda varje dag. Det är åtminstone smidigt att sätta dem på laddning så länge man kommer ihåg att stänga locket så de får kontakt. Fodralet är bland de minsta i testet och även om det är av plast känns det tåligt.

Något bättre batteritid får man om man laddar in sina MP3-låtar i propparna istället för att strömma från mobilen. Praktiskt på löpturen då propparna har både pulsmätare och accelerometer för att mäta träningen. Funktionerna styr man med touchkontrollerna på ena proppen. De är ganska intuitiva men den misstar ofta svep för tryck vilket är frustrerande. Ironiskt nog med tanke på den korta batteritiden så är detta testets bekvämaste proppar, som man utan problem kan ha på sig så länge de räcker.

Med tanke på Samsungs mobildivision så är det lite konstigt att mikrofonen i propparna inte är bättre. Rösten kommer inte genom klart och låter dämpad. Musikkvaliteten är lyckligtvis bättre. De flesta skulle nog säga att de låter bra och det är inget som är direkt fel. Däremot skulle det behövas lite mer kraftfull bas under träningen. Och om man verkligen lyssnar så saknas det klarhet i mellanregistret. Det kommer fram extra tydligt om man spelar akustiska stycken av bra kvalitet.

Slutsats
Samsung menar att detta är sportproppar, vilket är tydligt då de har både inbyggd pulsmätare och accelerometer. Därför har de också en batteritid som räcker till ett träningspass men inte ett maratonlopp. Däremot räcker batteriet inte alls till dagligt bruk om man vill lyssna på musik hela tiden. Och det är synd för IconX låter faktiskt riktigt bra och är de bekvämaste propparna i testet. Touchkontrollerna är dock väl känsliga. Samsung, när kommer IconX II?

Fakta

  • Vattentåliga: Vattenavvisande
  • Sportfunktioner: Pulsmätare
  • Mikrofon: Ja
  • Bluetooth: 4.1 BLE
  • Batteritid: 1,6 timmar (4,5 h med fodral)
  • Passningstid: Ingen uppgift
  • Vikt: 13 gram
Tillverkare:
Samsung
Pris:
2.200,-
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .