annons
annons
annons

Test av Bragi The Dash

Tillkrånglat och ofärdigt

Bragi siktar högt med massor av funktioner, men frustrerande lite fungerar ordentligt.

Ljud & Bild tycker

  • Sitter förvånansvärt bra på plats. Inbyggt minne för musik. Utmärkt laddningsfodral.

  • Krånglande uppkoppling. För mycket som inte fungerar som det ska. Måttlig ljudkvalitet.

annons

Bragi var tidigt ute med idén om helt trådlösa proppar när de lanserade sin Kickstarter-kampanj för The Dash redan 2014. Men det är inte förrän i år som de blivit brett tillgängliga i affärerna. Propparna är bland de större i testet och gör inget större väsen av sig designmässigt. Ingen kommer se att du har ett par hightech-proppar på dig. Batteritiden är genomsnittlig vilket räcker för dagligt bruk och tar man bara för vana att stoppa dem i fodralet regelbundet så kommer man inte behöva ladda speciellt ofta.

Fodralet är ett av de bättre. Det är av rejäl metall med ett skyddande hölje, försett med en slits som gör att man ändå kan se lampornas färg som signalerar laddningsnivån. Propparna snäpper fast med magneter så att man inte råkar stoppa i dem fel. Installationen är dock krånglig, med en manuell parning som ska göras för ljudet, och en för datauppkopplingen. Det är också en mängd tryck och svep som betyder olika saker på vänster och höger propp. Räkna med att behöva konsultera instruktionerna.

Ska man ut och sporta så kan man ladda in musiken direkt i propparna. Och sport är också en av de saker som Bragi tryckt hårt på som en fördel. Men uppkopplingen till telefonen krånglar ofta, pulsmätningen är otillfredsställande och appen är frustrerande att använda. Då faller liksom hela idén.

Tack vare de gummerade höljena man sätter över propparna så håller de sig bra på plats i öronen. De är dock ganska stora, så efter längre användning känns det verkligen att de sitter där.

Även när det gäller samtal har Bragi lyxat till det med medhörning och avancerade mikrofoner. Men även där är slutresultatet en besvikelse. Men det viktigaste med hörlurar är ändå hur musiken låter. Basen är relativt bra, den går djupt men dominerar inte för mycket när man spelar lugnare musik. Däremot är ljudet obalanserat och helt klart skruvat på för att passa någons smak. Resultatet är att mellanregistret låter oklart, instrumenten går i varandra och slutintrycket är att de låter trist.

Slutsats
Bragi drog igång hela hypen om helt trådlösa hörlurar men när man nu väl skeppar produkten så har konkurrenterna kommit ikapp. The Dash är så fullproppade av finesser att de blir svåra att använda och hälften fungerar inte som utlovat. Men framför allt är uppkopplingen lite ostabil och ljudkvaliteten inte i närheten av vad den borde vara i prisklassen. Det känns som en ofärdig crowdfunding-produkt, där Bragi lovat mycket men inte kunnat leverera. Men de har trots allt haft två år på sig. Inte bra nog.

Fakta

  • Vattentåliga: 1 meter
  • Sportfunktioner: Puls, steg
  • Mikrofon: Ja
  • Bluetooth: 4.0 aptX
  • Batteritid: 3 timmar (18 timmar med fodral)
  • Passningstid: 250 timmar
  • Vikt: 14 gram
Tillverkare:
Pris:
3.000,-
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .