annonse
annonse

6 helt trådlösa proppar

Trådlösare kan ingen vara

Proppar som klipper alla sladdar gör lyssnandet bekvämare än någonsin.

Redan för två år sedan väckte Bragi uppmärksamhet på Kickstarter när de visade upp The Dash. Ett par proppar som inte bara var trådlösa gentemot mobilen, utan även mellan varandra. Tidigare fick man stå ut med att ändå ha en dinglande sladd som man kunde råka rycka tag i. Eller till och med en krage med batterier. Succen var omedelbar och följdes snabbt av många andra crowdfunding-projekt som Earin. Onkyo var den första traditionella tillverkaren som visade upp en lösning och följdes av Apple som gjorde tekniken känd för den stora massan.

Propparna innehåller alltså all nödvändig teknik. Förutom ljuddelen även sändare och mottagare, styrkretsar och batteri. Vissa har gått ännu längre och stoppat in pulsmätare. Det är riktigt imponerande hur mycket man lyckats klämma in. Det gör dock propparna större och tyngre än traditionella. Det kan gå ut över hur väl de sitter på plats i öronen, speciellt om man vill springa med dem. Och lösningen för att ändå hålla dem på plats kan bli obekväm i längden.

En till sak att hålla laddad
En nackdel med trådlösa produkter jämfört med sladdförsedda är ju att de bara fungerar om batteriet är laddat. Alltså är det ytterligare en pryl som man måste komma ihåg att plugga in när man kommer hem. Vanliga trådlösa lurar brukar ha en USB-kontakt så att man pluggar in dem direkt till laddaren. Men med dessa små trådlösa pluppar så skulle det vara opraktiskt.

Istället har de ett batterifodral som man stoppar in dem i och via kontaktplattor eller induktion får de sin laddning därifrån. Det tjänar dessutom som en ett portabelt extrabatteri så att de kan laddas på språng. Vilket behövs då det inbyggda batteriet av förklarliga skäl inte är speciellt stort. Runt 3 timmar är normalt, vilket räcker bra för dagligt bruk. Men det räcker ju inte om man ger sig ut på en långresa och glömmer att ta med sig laddningsfodralet.

Extra finesser
Hälften av propparna i testet är avsedda för sport. Det innebär att de har en liten lampa som lyser på de ytliga blodkärlen i innerörat och har en sensor som därmed kan känna av din puls. Även om man inte använder den funktionen så innebär det att propparna är mer tåliga för att man ska kunna svettas på dem. Just sportfunktionen nämner vi bara i förbigående i detta test. Vi ber att få återkomma till det i en senare omgång och hänvisar så länge till testet av fitnesslurar på annan plats i detta nummer.

Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-