annons
annons

6 bluetooth-hörlurar

Trådlöst och bärbart ljud

Hörlurar utan sladdar i vägen är en praktisk och lockande tanke, men det går inte helt utan trassel.

Med trådlösa hörlurar kan du röra dig mycket friare och slipper att sladden trasslar in sig. De är praktiska både om du rör på dig eller skrotar runt hemma.

Den lavinartade ökningen av smartmobiler har fungerat som en turbo för omsättningen av hörlurar. Numera är urvalet enormt – men kvaliteten högst varierande. Detsamma gäller ljudet, framförallt om man faller för frestelsen att köpa en trådlös modell.

Många kunder råkar ut för att ljudet avbryts, somliga för att det inte låter lika bra som med de gamla lurarna med sladd, och andra beklagar sig över att batteritiden är för dålig. Ström behövs ju.

De billigaste modellerna har vanliga batterier som går att byta ut själv, men de vi testar här har inbyggda batterier som laddas upp. Du kan ladda dem var som helst, till exempel i USB-porten i den bärbara datorn.

Eftersom alla testdeltagare använder bluetooth – eller blåtand, som vissa säger – kan man råka ut för att ljudet bryts. Tystnaden kan bero på att man flyttat sig mer än 9–10 meter bort från mobilen som sänder musiken trådlöst till hörluren, eller att det finns något hinder i vägen som blockerar den trådlösa signalen.

Om man inte tycker att ljudkvaliteten är övertygande så beror det på att trådlös strömning via bluetooth ofta komprimeras på samma sätt som MP3-filer. Till skillnad från sladdkoppling, som ju inte komprimerar musiköverföringen alls. Hörlurar och smartmobiler som stöder bluetooth med så kallad aptX-överföring har rent potentiellt ett bättre ljud än de med vanlig bluetooth.

Alla hörlurar i detta test klarar aptX-formatet och några av dem har till och med aktiv brusreducering som dämpar oväsen utifrån. Så att man hör mer av musiken.

Hörlurarna är betygsatta för sin ljudkvalitet, bekvämlighet, batteritid och användarvänlighet. Mest avgörande är som vanligt hur mycket man får för pengarna.

Behöver du aptX?
Alla hörlurar med bluetooth kan användas med i princip alla smartmobiler, surfplattor och datorer eftersom de också har bluetooth. Men det är inte allt som fungerar. Till exempel kan man inte använda den nya aptX-standarden om man spelar musik från en iPhone, iPod eller iPad. Det beror på att iOS-operativsystemet inte stöder aptX-versionen av bluetooth, och det gör för övrigt inte alla andra mobiler heller. Men Samsung Galaxy S4, flera HTC-modeller och Sony Xperia Z Ultra gör det.

Vad är då aptX? Enkelt förklarat är det en algoritm som gör det möjligt att koppla ihop två enheter och överföra musiken med lägre bithastighet utan att kvaliteten påverkas, alltså utan att komprimera musiken lika mycket. I teorin ger musikströmning med aptX högre ljudkvalitet än vanlig bluetooth, som de flesta enheter stöder.

Bästa pris på 6 bluetooth-hörlurar
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-