annons
annons
annons

Test av 3 gaming-headsets

Var med inne i spelet

3D-spel ska upplevas i första person. Ljudet också, som ska vara i surround.

annons

Med bultande hjärta smyger du dig fram genom den halvt nerbrunna staden. Från alla håll hörs det dova mullret från granater, uppstyckat av knattrande maskingevär. Men vad var det där? Bakom dig hörs fotsteg som kommer allt närmare. Med en snabb rörelse kastar du dig åt sidan samtidigt som du vänder dig om. En salva från ditt automatgevär avgör striden innan den är förlorad!

I datorspel är ljudet mycket mer än bara utsmyckning. I takt med att spel har blivit en megaindustri, som omsätter mer än hela Hollywoods filmproduktion, har ljudet i spelen finputsats. Och precis som i filmerna är det naturligtvis i surround. Har du rätt utrustning kan förmågan att placera handlingen exakt runt omkring dig vara skillnaden mellan en vunnen och en förlorad strid.

Vi har hittat tre av de bästa surround-hörlurarna för spel just nu. Urvalet av specialiserade gaming-hörlurar växer lavinartat och oavsett om man betraktar datorspel som seriös e-sport eller bara en lek så är det ingen tvekan om att hårdvarutillverkarna tar marknaden på största allvar.

Men behöver man verkligen speciella hörlurar för spel? Kan man inte bara använda sina vanliga hörlurar? Jo, det kan man naturligtvis göra. I princip kan man ju ta med sig sina hifi-hörlurar ut på löprundan också, fast resultatet blir därefter. Och spel ställer en hel del krav på utrustningen.

För det första måste det finnas en mikrofon, så att man kan skrika order och varningar till sina lagkamrater när det hettar till på slagfältet. För det andra måste de vara sköna att ha på sig många timmar i sträck utan att öronen blir kokta av värmen eller att man blir trött i nacken av vikten. Till sist är det en fördel om de stöder surroundljud i många kanaler, så att man hör när fienderna kommer smygande bakifrån.

Sju kanaler till två öron

Det finns hörlurar med texten ”7.1 surround sound” på kartongen. I de allra flesta fall handlar det dock om virtuellt surroundljud, skapat av två stereokanaler och en lagom mängd digitalt trolleri, så att de många kanalerna i spelet placeras på elektronisk väg runtom lyssnaren. Hur väl det fungerar i praktiken beror på mjukvaran och hårdvaran som har till uppgift att omvandla spelets eller filmens ljudkanaler till virtuella kanaler i hörlurarna.

Detta gäller även två av de tre hörlurarna i den här artikeln. De har var sin mjukvarulösning (från DTS respektive Dolby) som återskapar alla ljudkanalerna. Den tredje i startfältet har dock äkta, diskret surroundljud.

annons
annons
annons
annons