annons
annons
annons

Test av Denon HEOS 3

Bra ljud med ovanlig design

HEOS-högtalarna liknar ingenting annat, men ljudet är värt att lägga märke till.

Ljud & Bild tycker

  • Spännande design och verkligen en hög ljudkvalitet med tanke på priset. HEOS 5 har testets bästa bas.

  • HEOS spelar inte högupplösta ljudfiler och har inget Bluetooth-stöd.

annons

Det japanska hifi-märket har varit känt på våra breddgrader sedan 1980-talet tack vare Hi-Fi Klubben. HEOS-serien är Denons försökt att ta tillbaka den mark som gått förlorad när multiroom-systemen har tagit marknadsandelar från den etablerade hifi-branschen.

Vi har tidigare testat den största modellen, HEOS 7, så den här gången tittar vi närmare på de två mindre alternativen, HEOS 3 och HEOS 5, som ligger i samma prisklass som exempelvis Sonos Play:1 och Play:5.

Inkoppling
HEOS-högtalarna använder ett ljudbaserat gränssnitt när de ska koppla in sig på nätverket. En minijack-kabel mellan mobil/surfplatta och aux-ingången överför nätverksinställningarna till högtalaren. Vad de två enheterna säger till varandra vet vi inte, men det fungerar – om än något omständligt.

Användning
Denons inkoppling på nätverket är speciell och görs med hjälp av hörlursuttaget på mobil/surfplatta. Appen ger tillgång till nätradio (Tunein) och Spotify. Det är lätt att hålla koll på vad som spelas i olika rum och om musiken strömmas eller kommer från en NAS-disk.

HEOS 3
Den minsta Denon-högtalaren kan placeras antingen vågrätt eller lodrätt. Läggs den ned så arbetar den i stereo, men förvandlas till en mono-högtalare när den ställs upp på högkant. Knappar för volym och mute finns på sidan.

Ljudet
Den kan spela högt! Av alla små högtalare bjuder HEOS 3 på mest ös för pengarna. Det är lite värre ställt med nyanseringen. När det går hett till blir ljudet en smula rått och opolerat. Basåtergivningen är på nivå med andra minihögtalarna i testet, men inte mer än så.

Slutsats
HEOS 3 är en utmärkt och kompakt högtalare som utmärker sig genom att kunna spela i stereo – och till och med högt. Om musiken ska vara i stereo och du klarar priset på 2 600 kronor så är saken klar.

Fakta

  • Element: 2 x fullregister
  • Förstärkare: 2 x klass D (effekt: ingen uppgift)
  • Frekvensomfång: (ingen uppgift)
  • Musiktjänster: Spotify, Deezer, Napster, Tunein
  • App: Android, iOS
  • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, FLAC, WAV.
  • Anslutning: Wi-Fi, aux (3,5 mm stereo-minijack), Ethernet, USB-medier.
  • Mått: 27,2 x 13,0 x 16,5 cm, 1,9 kg
Tillverkare:
Denon
Pris:
2.650,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons