annonse
annonse
annonse

Bose SoundDock 10

Bose SoundDock 10

Kraftfullt ljud. Stor ljudbild. Gedigen kvalitet.
Fungerar inte utan fjärrkontroll. Högt pris.

Siffran 10 är verkligen passande. För om man bara ska sätta betyg efter ljudkvalitet är SoundDock 10 verkligen en tiopoängare. Bose har byggt helt nya element till det som är deras största iPod-högtalare – eller SoundDock, som Bose kallar dem – hittills. Precis som övriga modeller från Bose är detta ingenting annat än en iPod-docka, fast den har även en linjeingång för andra ljudkällor. Själva högtalaren har inte ens knappar som styr den, allt sköts från fjärrkontrollen som ingår.
SoundDock 10 är 43 cm bred och blytung. Den har en specialkonstruerad bashögtalare som sitter i en speciell kammare och har en basreflexport på undersidan. Två så kallade Twiddler-element (kombinerade diskant- och mellanregisterelement) sitter vinklade från varandra bakom grillen. Bose använder sig självfallet av sitt Waveguide-system, som är en lång, inre ljudkanal som skapar effekten av en mycket större högtalare och förbättrar basresponsen. Vilket märks tydligt.
SoundDock 10 spelar nämligen skjortan av det mesta annat vi har hört till iPod. B&W Zeppelin och Geneva Lab Model L är de enda anläggningarna som kommer i närheten av det massiva och potenta ljudet. Genevas dyrare L-modell har dessutom FM-radio och CD-spelare, medan den billigare Zeppelin-högtalaren är lika spartanskt utrustad som SoundDock 10. Men Bose-högtalaren kan spela högre och klarare än Zeppelin. Och ljudbilden är enorm för att komma från en så här liten högtalare. Först när man pressar den digitala förstärkarkretsen till det yttersta börjar ljudet bli grovt. Då tappar basen greppet delvis, pianotoner förvrängs och det gör nästan ont i öronen, så högt är det.
Håller man sig på en nivå som ligger ett snäpp under full gas låter SoundDock klockrent och klart, och målar upp en öppen och transparent ljudbild med luftig diskant, sammanhängande mellanregister och fyllig bas. Stereoperspektivet är däremot mindre imponerande, trots en diger ljudbild. Man får inte samma känsla av realism som med ett par högtalare, men för alla som föredrar en allt-i-ett-lösning är SoundDock 10 bland det bästa man kan köpa. Som tillbehör finns det en trådlös Bluetooth-adapter som sätts in i dockan. Med den kan man streama musik trådlöst till SoundDock 10 från en mobiltelefon eller – vilket vi provade – en iPod Touch.

Siffran 10 är verkligen passande. För om man bara ska sätta betyg efter ljudkvalitet är SoundDock 10 verkligen en tiopoängare. Bose har byggt helt nya element till det som är deras största iPod-högtalare – eller SoundDock, som Bose kallar dem – hittills. Precis som övriga modeller från Bose är detta ingenting annat än en iPod-docka, fast den har även en linjeingång för andra ljudkällor. Själva högtalaren har inte ens knappar som styr den, allt sköts från fjärrkontrollen som ingår. SoundDock 10 är 43 cm bred och blytung. Den har en specialkonstruerad bashögtalare som sitter i en speciell kammare och har en basreflexport på undersidan. Två så kallade Twiddler-element (kombinerade diskant- och mellanregisterelement) sitter vinklade från varandra bakom grillen. Bose använder sig självfallet av sitt Waveguide-system, som är en lång, inre ljudkanal som skapar effekten av en mycket större högtalare och förbättrar basresponsen. Vilket märks tydligt. SoundDock 10 spelar nämligen skjortan av det mesta annat vi har hört till iPod. B&W Zeppelin och Geneva Lab Model L är de enda anläggningarna som kommer i närheten av det massiva och potenta ljudet. Genevas dyrare L-modell har dessutom FM-radio och CD-spelare, medan den billigare Zeppelin-högtalaren är lika spartanskt utrustad som SoundDock 10. Men Bose-högtalaren kan spela högre och klarare än Zeppelin. Och ljudbilden är enorm för att komma från en så här liten högtalare. Först när man pressar den digitala förstärkarkretsen till det yttersta börjar ljudet bli grovt. Då tappar basen greppet delvis, pianotoner förvrängs och det gör nästan ont i öronen, så högt är det. Håller man sig på en nivå som ligger ett snäpp under full gas låter SoundDock klockrent och klart, och målar upp en öppen och transparent ljudbild med luftig diskant, sammanhängande mellanregister och fyllig bas. Stereoperspektivet är däremot mindre imponerande, trots en diger ljudbild. Man får inte samma känsla av realism som med ett par högtalare, men för alla som föredrar en allt-i-ett-lösning är SoundDock 10 bland det bästa man kan köpa. Som tillbehör finns det en trådlös Bluetooth-adapter som sätts in i dockan. Med den kan man streama musik trådlöst till SoundDock 10 från en mobiltelefon eller – vilket vi provade – en iPod Touch.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Bose SoundDock 10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Waveguide-högtalarsystem
Linjeingång
iPod-docka
Mått: 43 x 22 x 24 cm

Pris: 8500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.