SVS S-series 5.1

SVS S-series 5.1

Plus
Homogent och dynamiskt ljud. Häftig djupbas.
Minus
Centerkanalen saknar tryck.

För somliga av oss betyder ordet ”hemmabio” lite mer än att bara hänga upp en flatskärm och en ljudlimpa på väggen. Nej, ge oss en filmduk som täcker hela väggen, en projektor med strålande bild och ett ljud som får nackhåren att resa sig, först då blir vi nöjda. Sådant kräver mer utrustning och kostar naturligtvis en hel del pengar – men kanske inte lika mycket som du tror!
Hemmabio har blivit en hobby för många och även om det ibland blir lite ”sport” att ha den finaste bion med den grymmaste elektroniken så behöver det inte kosta en förmögenhet att få fina filmupplevelser i vardagsrummet. Allt du behöver göra är att välja rätt anläggning. De senaste åren har det gjorts stora framsteg i utvecklingen av både elektronik och högtalare, vilket gör att du numera kan få ett potent ljud hemma utan att rasera ekonomin fullständigt.
Bild & Ljud Hemma har testat många hemmabiohögtalare under åren och i den billigare änden av skalan har S-serien från SVS tillhört en av våra favoriter. Nu har högtalarna fått en omarbetning och dessutom har det tillkommit flera modeller i familjen som gör detta till ett flexibelt utbyggnadssystem för prismedvetna filmfreaks.
 
SBS-02
När man planerar för en hemmabio så börjar man ofta med att välja högtalare, och den nya S-serien har byggts efter samma filosofi som subbasarna hos SVS: merparten av resurserna har lagts på de delar som betyder något för ljudet, medan det inte har offrats mycket på det rent kosmetiska. Därför hittar du inga spegelblanka, pianolackade ytor eller exotiska kabinett i S-högtalarna. Här handlar det om ganska så klumpiga, fyrkantiga lådor med lätt rundade kanter och en mattsvart yta som påminner om vad man kan se på professionell utrustning.
Elementen är däremot av god kvalitet och SVS använder sig av samma diskant- och mellanregisterelement i samtliga modeller så att man är garanterad en homogen ljudkaraktär från alla kanaler. Högtalarna har dessutom gedigna skruvterminaler (som även tar emot banankontakter) på baksidan, och inbyggda fästen som gör dem enkla att väggmontera.
 
Flexibla
S-serien består av sammanlagt fem högtalare: stativhögtalaren SBS-02, golvhögtalaren STS-02, centerkanalen SCS-02 och de särskilda bakhögtalarna SSS-02, och dessutom finns det en stående version av centerkanalen (SCS-02 M) för den som vill ha tre likadana högtalare längst fram.
Högtalarna säljs separat och du kan också välja fritt bland SVS breda sortiment av fronthögtalare. Den billigaste lösningen är att välja SBS-02 fram och bak, centerhögtalaren SCS-02 samt den lilla subbasmodellen PB10. En mer potent variant är kombinationen STS-02 och SCS-02 längst fram plus SSS-02 bak samt den mer potenta cylinder-subbasen PC-12 NSD. Gissa vilken vi valde…
 
Filmljud
Högtalarna ser måhända en smula anonyma ut, men ljudet håller definitivt hög klass. Med Blu-ray-utgåvan av ”Avatar” i spelaren tog det inte lång tid för SVS-systemet att locka med oss in i fantasivärlden Pandora. Ljudbilden är närgången, tuff och dynamisk, och högtalarna behärskar de mest krävande actionscenerna utan att låta ansträngt. Det är det inte ofta vi kan säga om högtalarsystem för under 20 000 kronor.
STS-golvhögtalarna får naturligtvis god hjälp av PC 12-NSD, som är en cylinderformad ”bastunna” med en imponerande skjuts i djupbasen. Den här modellen är den minsta i sitt slag, men till och med vi som har personlig erfarenhet av toppmodellen PC 13-Ultra måste erkänna att vi blev imponerade av trycket och precisionen från den här subbasen, som dessutom är förvånansvärt enkel att placera rätt.
Den allra viktigaste högtalaren i en hemmabio är dock inte subbasen, vilket många tycks tro, utan centerhögtalaren. Förutom dialogen måste den ha järnkoll på allt som händer i mitten av skärmen. En riktigt bra centerhögtalare bör därför helst vara minst lika kraftig som de två fronthögtalarna för att den inte ska bli den svagaste länken i kedjan.
I och med STS-02 har SVS givit oss en möjlighet att bygga en lite tyngre fronträcka än med den gamla serien, men den hade absolut tjänat på en tuffare centerkanal. Att SCS-02 är i tamaste laget upptäckte vi redan när vi kopplade upp systemet, eftersom den gav ifrån sig en hörbart lägre testsignal än fronthögtalarna. Centerhögtalaren är mindre effektiv (enligt SVS är känsligheten 87 dB, jämfört med 90 dB för golvhögtalarna STS-02), vilket betyder att förstärkaren får jobba hårdare för att nå samma ljudnivå. Vår testförstärkare från Onkyo, TX-SR608, lät lite ansträngd i dialogen när vi bad den spela på realistisk volym med SVS-högtalarna.
Fast vi får inte vara för hårda mot en centerhögtalare som bara kostar 1 600 kronor. SCS-02 har en klar och tydlig röståtergivning med en god portion värme och fyllighet. Men att STS-02 förtjänar en kraftigare kompanjon är det ingen tvekan om.
Bakhögtalaren SSS-02 är en betydligt mer lyckad matchning. Dessa bakhögtalare är potent bestyckade med dubbla uppsättningar diskant- och mellanregister. Högtalarna är bipolära, vilket innebär att de spelar åt två håll och att båda uppsättningarna spelar i fas med varandra. SSS-02 får alltså inte förväxlas med dipolära högtalare som används i en del THX-godkända högtalarsystem.
Efter lite trevande och provande upptäckte vi att SSS-02 fungerade bäst bakom lyssningsplatsen, och inte på sidan som är den normala placeringen för dipol-högtalare. Med en sådan placering utnyttjar man verkligen den fina ljudspridningen utan att det stör ljudet från fronthögtalarna.
 
Musik
Vi räknar egentligen S-serien till mer eller mindre renodlade hemmabiohögtalare, men därmed inte sagt att de fungerar dåligt med musik. Särskilt golvhögtalaren STS-02 är ett bra alternativ för den som också uppskattar bra stereoljud. Ljudet är väldigt homogent och jämnt, utan den imponatoreffekt man förknippar med högtalare i den här prisklassen, och STS-02 skiljer enkelt på billiga och lite dyrare förstärkare.
Golvhögtalarna har lite extra fyllighet längre ned i basregistret, vilket klär både akustisk och elektronisk musik. De går inte speciellt djupt – det överlåter de helst åt subbasen – men har väsentligt mer slagkraftighet och auktoritet i den övre delen av basregistret, vilket rent musikaliskt gör dem till en bra matchning till de potenta subbasarna.
Längre upp i de högre registren saknar STS-02 en gnutta upplösning jämfört med de bästa rivalerna för under 10 000 kronor. Högtalare som DALI Ikon 5 och XTZ 99.36 har en mycket bättre upplösningsförmåga i diskanten tack vare sina banddiskanter, men de är också mycket kräsnare när det gäller elektronik än SVS och kräver mer kontroll för att inte bli för ljusa och vassa på hög volym.

Bästa pris på SVS S-series 5.1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
<b>STS-02 golvhögtalare</b> 4 x 6-tums bas, 1-tums diskant Känslighet: 90 dB Omfång: 60–18 000 Hz (± 3dB) Pris: 6 400 kr <b>SCS-02 centerhögtalare</b> 2 x 6-tums bas, 1-tumsdiskant Känslighet: 87 dB Omfång: 68–20 000 Hz (± 3dB) Pris: 1 600 kr <b>SSS-02 bakhögtalare</b> 2 x 6-tums bas, 2 x 1-tums diskant Känslighet: 88 dB Omfång: 80–18 000 Hz (± 3dB) Pris: 3 200 kr <b>PC-12 NSD subbas</b> 12-tums bas 325-watts förstärkare Pris: 6 600 kr <b>Systempris: 17 800 kr</b>
Pris: 17800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.