Canton Chrono SL 580 DC

Canton Chrono SL 580 DC

Plus
Detaljer. Dynamik. Sammanhållning.
Minus
Aningen tunn bas. Lite livlös med komprimerad musik.

Chrono SL 580 DC är onekligen en riktig läckerbit, i prydligt högglansutförande i svart eller vitt. Högtalaren är tillräckligt stor för att vi ska förvänta oss bas så det räcker, samtidigt som den är tillräckligt kompakt för att inte dominera på vardagsrumsgolvet. Tyngden finns där dock, vikten ligger på 17 kilo per högtalare, vilket ger en fin kvalitetskänsla. Det hörs inte mycket resonanser från kabinettet när man knackar på sidan, vilket tyder på bra avstyvning på insidan.
Det finns flera sätt att återge bra ljud på. Vissa högtalare kryddar det åt ett eller annat håll, för att tillföra ljudbilden sin egen signatur och charm. Andra använder den mer neutrala infallsvinkeln för att återskapa musiken precis som den ligger mixad på skivan. Ingen av dessa metoder är dålig, så länge de lyckas med sitt gemensamma mål: att återge musiken på ett fängslande och involverande sätt, som gör att lyssnaren tror på vad han eller hon hör. Om högtalarna inte uppfyller detta krav är det ingen vits med att betala de sextontusen kronor som Canton vill ha för ett par Chrono SL 580 DC. Vi förväntar oss en högtalare som återskapar musiken på ett fritt och dynamiskt sätt, och som låter sammanhängande, från övertonerna och ned riktigt långt i basregistret. Fast tvättäkta djupbas får vi nog leta efter, då behövs större kabinett.
 
Ljudkvaliteten
Drivna av Hegel H200 och med PS Audios PerfectWave-kombination med CD-drivverk och D/A-omvandlare har högtalarna ett riktigt övertygande mellanregister. Kvinnoröster återges med briljant fokus och bra upplösning längre upp, och markeras tydligt i musiken. Det är uppenbart att delningsfiltrets övergång mellan diskant och mellanregister är korrekt, eftersom röster är helgjutna och väl planterade i mitten. Detta är naturligtvis något som även mansröster och alla instrument tjänar på.
Gitarren skildras med stora kontraster mellan varje stränganslag, i en ljudbild där klanglager på klanglager framträder. Ljudbilden är mycket prydlig, stor och sammanhängande, det finns ingenting som sticker ut och maskerar något annat.
Att mellanregistret är så välfokuserat och rappt kan göra att högtalarna upplevs som lite tunna i basregistret. Det beror mest på att basen också är rapp och hänger med resten av tonregistret. När kontrabasen spelar hör man nämligen riktigt djupa toner. Basen är ytterst upplöst och fogas sömlöst till resten av ljudbilden. Ändå måste vi något överraskade konstatera att basen inte känns lika djup som från de aktiva monitorhögtalarna M-Audio DSM1. Men så är dessa också utrustade med digital signalbehandling för att ge en djupare bas.
Canton-högtalarna klarar rock och hiphop fint, så länge musiken är producerad med mycket dynamik och en hel del bas. Man får nämligen ingenting gratis. Platt musik låter platt, och det bör påpekas att med en svagare förstärkare (till exempel Marantz PM6003, som vi också testat med) blir musiken i tamaste laget.

Bästa pris på Canton Chrono SL 580 DC
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Canton Chrono SL 580 DC 3-vägs basreflex Impedans: 4–8 ohm Känslighet: 87,5 dB Omfång: 25–40 000 Hz Pris: 16 000 kr
Pris: 16000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.