annons
annons

Test: Tangent X6BT Phono

Smidig sambo

Tangent har byggt en golvhögtalare som kan fungera som en komplett anläggning – och bli bästa kompis med TV:n.

Lyd & Bilde mener

Frigjord och behaglig ljudbild utan större belastningar. Tilltalande design. Allt-i-ett-lösning.
Mycket för pengarna, men det hörs att Tangent X6BT inte är någon dyr högtalare.

Danska Tangent levererar huvudsakligen kompakta ljudsystem och dito högtalare. Men X6BT är en fullvuxen golvhögtalare på knappa metern.

För att vara en golvhögtalare är Tangent X6BT förhållandevis ”partner-vänlig” – i samma format som till exempel DALI Zensor 5 AX och System Audio Saxo 40. En smal pelare med två femtums bas/mellanregister och en domediskant överst. I matt vit version och med fastmonterade galler framför alla element går den in diskret i vilken heminredning som helst (bortsett från hifi-recensenters).

Kabinettet avslutas med en ”fot” i form av en smal strimma trä. En lysdiod är inbyggd i foten på den vänstra högtalaren. Underst sitter fastmonterade gummitassar. Det går inte att använda spikes.

 

Passiv – med förstärkare

Rent tekniskt är Tangent X6BT inte en aktiv högtalare, utan en högtalare med inbyggd förstärkning. För att vara ett äkta aktivt system måste det finnas en förstärkare till varje element. Här sitter det en enda stereoförstärkare inbyggd i vänstra högtalaren. Delningsfiltren är alltså passiva och den högra högtalaren kopplas till den vänstra med en högtalarkabel. Terminalerna är med banan/skruvkontakter av den sort som verkar lyxig tills man rör på skruvarna. Fast det är bara snobbar utan sinne för proportioner som kommer att uppfatta detta som ett problem.

Förstärkarna levererar 60 watt per kanal, vilket är fullt tillräckligt för det mesta, även om vi i en idealisk värld skulle kunna önska oss mer punch. Det finns en komplett uppsättning ingångar på baksidan av högtalaren: optisk och koaxial digitalingång samt analog 3,5 mm-minijack och stereo-RCA. Den senare kan till och med ställas om så att den fungerar som RIAA-ingång. Javisst, du kan koppla skivspelaren direkt till högtalaren!

Sist men inte minst finns det trådlös anslutning via Bluetooth. Inklusive stöd för aptX-protokollet som ger ljud av acceptabel kvalitet. Man kan välja mellan ingångarna och justera volym, bas och diskant från den lilla fjärrkontrollen.

Vi har naturligtvis lyssnat på Tangent X6BT både trådlöst och med kabel. Det är ingen tvekan om att de flesta kommer att föredra Bluetooth som signalkälla, helt enkelt för att det är så bekvämt. Och med streaming från Tidal HiFi och aptX-överföring är ljudet lysande också. Men musiken blir fortfarande ett snäpp renare och friare när överföringen görs med kabel. Lyssningsintrycken nedan är från musiklyssning med kablad, digital inkoppling.

Tangent X6BT är en snygg och opretentiös, högrest högtalare. Ställ den på golvet, sätt på den och låt mobilen ta hand om resten via Bluetooth.

 

Ljudet från Tangent X6BT

Tangent X6BT målar upp en behaglig och nära ljudbild. Ljudet släpps fritt från högtalarna och stereoperspektivet är brett och sträcker sig långt bortom utrymmet mellan högtalarna. Däremot är djupperspektivet begränsat. Det ger en intim känsla av att musiken befinner sig i rummet, men det känns inte som om man blir förflyttad till en stor konsertsal.

2-vägs basreflex

1-tums softdome-diskant

2 x 5-tums bas/mellanregister

Frekvensomfång: 50–20 000 Hz

Förstärkare: 2 x 60 watt Klass D

Anslutningar: Bluetooth 4.2, 2 analoga ingångar (RCA/3,5 mm minijack), optisk och koaxial digitalingång, subwoofer-utgång

Mått/vikt: 16,6 x 92,3 x 26,8 cm/12 kg (par)

Färg: Svart och vit sammet

Webb: tangent.dk

Pris: 10 000,-

Flere tester:

DALI Spektor 2

Kompromiss-konstverk

DALI Spektor 2 är så billig att du har råd att köpa ett extra par till barnrummet eller husvagnen – och så bra att du bör göra det.

JBL Boombox

Small speaker, big boom

Vooni Boombox

Större är inte bättre

Monster Superstar Blaster

Kanon-utseende och ljud

Sony GTK-XB60

Mer blinkande än dunkande

Braven XXL

En mångsidig hårding

En pansarvagn på utsidan som visar sig ha oväntade musikkvaliteter på insidan.

Aiwa Exos-9

Borta dåligt, hemma bra

6 trådlösa boomboxes

Bergsprängaren är tillbaka

SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Riva Wand

Obundet och välljudande