annonse
annonse
annonse

test: SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Är du en av de som gillar att basen ska kännas lika mycket som den hörs? Då kommer du att digga SVS värsting-subwoofer.

Den här kompakta subwoofern från SVS ger ifrån sig brutala mängder djupbas!
Basen är inte lika stram och impulsiv som klassens bästa.

”How low can you go?” På tio år har amerikanska SVS lyckats bli en av de mest respekterade subwoofertillverkarna i världen. De är också bland de grymmaste när det gäller att skapa riktigt djuuup bas – du vet, den där som går ända ner i avgrunden, får husgrunden att vibrera och skakar ner mammas finaste servis från kökshyllorna.

Nya 4000-serien från SVS siktar på att leverera ännu mer bas utan att priset löper amok. Bland modellerna hittar vi SB-4000 som är tillräckligt liten för att passa in i ett normalt vardagsrum – men tillräckligt potent för att leverera bas av det grannfientliga slaget.

SVS SB-4000

Efter att ha packat upp och placerat den 46 kilo tunga subwoofern i hörnet av vårt testrum kunde vi konstatera att SB-4000 är en gedigen och välkonstruerad historia. Vårt testexemplar hade pianolack-finish och den spegelblanka lacken ser onekligen snygg ut i vardagsrummet, men i en mörk hemmabio föredrar vi den mattare varianten i träfaner.

Med nästan inga knappar alls är baksidan ganska så spartansk, men SVS har sett till att det finns både RCA- och XLR-ingångar/utgångar som gör det enkelt att koppla in fler subwoofrar i kedja om man vill.

 

Det kompakta kabinettet är precis stort nog för att rymma en potent 13,5-tums bas. Det specialbyggda basmembranet har en tjock gummiupphängning för att ge extra lång slaglängd, med ett kraftfullt magnetsystem och stabilt chassi för att hålla allt under kontroll. Bara baselementet står för drygt 20 kilo av den totala vikten, vilket säger en hel del om hur stark ”motor” vi har att göra med! Förstärkaren som driver alltihop är på 1 200 watt, med en förmåga att leverera uppemot 4 000 watt maxeffekt när det behövs …

Användarvänlighet och funktioner

4000-serien har fått toppmodern styrning också. Alla funktioner (volym, fas, parametrisk equalizer med mera) kan styras från den medföljande fjärrkontrollen – eller ännu bättre: via SVS-appen som går att ladda ner gratis till iPhone/iPad och Android. Appen har många praktiska funktioner, inklusive en möjlighet att lagra flera ”presets” för olika lyssningsscenarier.

De traditionella knapparna och rattarna på baksidan är utbytta mot en display och digitala kontroller på fronten.

 

Med den parametriska equalizern går det att finjustera frekvensgången och utesluta de värsta topparna från rummets basrespons. Det bör dock påpekas att det handlar om manuella kontroller: SVS har ingen ”Auto-EQ” som en del andra märken har, så du måste justera på egen hand med hjälp av mätutrustning.

Ljudkvalitet

Som basglada läsare har redan har poängterat lyste utmanaren från SVS med sin frånvaro i vårt förra subwoofer-race. Vi blev därför väldigt glada när vi fick in SB-4000 och kunde köra den mot testvinnaren från Arendal Sound! I dagsläget är den imponerande 1723 Subwoofer 2 vår referens för under 20 000 kronor.

Det blir snabbt uppenbart att SB-4000 har de rätta generna i behåll. Vi börjar med Snoop Doggs ”Make America Crip Again” och SVS-subben levererar den tunga hiphop-basen med fullt ös. Basen får soffan att skaka och det känns lite som att cruisa ner för gatan i en sänkt amerikanare med stor stereo: basen är rejält fet, de tunga anslagen skjuter som tryckvågor genom rummet. Vi kan spela så högt att klagomålen från grannar väller in utan att subwoofern uppvisar några tecken på att vilja ge upp. Både Geir och Audun flinar uppskattande.

SVS-subwoofern kan också styras med särskild app till iOS och Android.

 

Vi går vidare till James Blake och ”Limit To Your Love”. SVS-subwoofern låter snudd på perfekt med den här sortens långsamma, monotona basgång. Den har ännu mer tryck än Arendal i de djupaste frekvenserna. Hela rummet skakar!

So far so good, men hur står det till med lite snabbare och mer impulsiva techno-rytmer? Deadmau5 ”Seeya” har en snabb och hårtslående bas som verkligen sätter responsen på prov. Här hänger inte SVS alls med Arendal! 1723-subwoofern har en betydligt stramare bas med större dynamik i anslagen, utan att det saknas tyngd. SVS har gott om punch den också, men den orkar inte stoppa och starta igen lika fort vilket hämmar musiken en smula.

– SVS låter inte lika dynamiskt, och har inte på långa vägar samma transientrespons som Arendal, påpekar Geir.

Maria Menas cover på ”I Was Made For Loving You” avslöjar också att SVS-subben inte är lika musikaliskt exakt som referensen. Arendal återger kontrabasen lätt och ledigt i samspel med huvudhögtalarna, medan SVS har en tyngre, mer ”subwoofer-aktig” ljudkaraktär. Den skiljer sig tydligt från ljudbilden, även efter vi har provat oss fram med EQ-kontrollerna.

SVS låter stenhårt när det är dags för film. Rymdskeppsexplosionen i Alien: Covenant slår så hårt att det känns ända in i ryggmärgen, men chockvågen känns inte lika dynamisk och ”explosiv” som från Arendal-subben med sina dubbla basar.

Vi kunde naturligtvis inte hålla oss från att ”tortyr-testa” båda subwoofrarna med djupa frekvenssvep. Det råder ingen tvekan om att SVS har högre nivå från 20 hertz och nedåt, men fördelen är inte så stor som vi hade hoppats. Längre upp har nämligen Arendal Sound mer tryck. Basen känns renare, snabbare och stramare också, med en mer sömlös övergång till våra huvudhögtalare (Focal Kanta).

SVS mot Arendal Sound: SB-4000 får klara sig med ett enda 13,5-tums baselement medan norrmännen kan skryta med dubbla 13,8-tummare. SVS kan dock slå sig för bröstet med extrem slaglängd och en maffigt stark förstärkare.

 

Slutsats

SVS SB-4000 är en potent subwoofer, som ger ifrån sig våldsamma mängder djupbas från ett relativt kompakt kabinett. Här får du en saftig och tung djupbas som sätter hela rummet i gungning! Efter att ha testat en lång rad subwoofrar i den här storleks- och prisklassen kan vi konstatera att SVS hävdar sig mot de allra bästa, men når inte riktigt fram ända till toppen. Amerikanerna får nämligen se sig besegrade på upploppet av nykomlingen från norska Arendal, som har en förförande attack och impulsvilja.

Bästa pris på SVS SB-4000
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Sluten subwoofer

Baselement: 13,5 tum

Förstärkare: 1200 watt

Frekvensomfång: 19– 310 Hz (+/–3 dB)

Mått: 46,5 x 45,3 x 53 cm (HxBxD)

Vikt: 46,4 kg

Styrning: SVS App

Webb: hembiobutiken.se

Pris: 20000 ,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.