Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sonos Playbar

Sonos går till filmen

Den nya Playbar från Sonos tar firman vidare till tv och mångkanal och och gör ett flexibelt system ännu flexiblare.

Av / 2013-04-02 - 14:05
Sonos Playbar
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

RF12072SON-BMA_LivingRmSub_V2-w1200

Det gick länge rykten om en soundbar från Sonos. Jag frågade redan för flera år sedan Fiede Schiellmöller på Sonos om de inte skulle ge sig på en mångkanalslösning, vilket han då dementerade – men inte med riktig ackuratess. Och vid den tiden var de tydligen precis igång med idéstadiet för Playbar, som lösningen heter, tillsammans med den subwoofer som kom för något år sedan.

För er som inte känner till Sonos kan vi avslöja att de saluför trådlösa musikspelare som via sitt eget nätverk kan spela i stort sett allt som kan strömmas (radio, från dator, från NAS, från webbtjänster, från mobil och vad du vill), så länge det ligger i normala format. Jag har frågat  om de har planer på att kunna spela även högupplöst musik, vilket börjar bli tillgängligt på flera plattformar nu, men det dementerade man från Sonos. Man säger att det krävs så mycket bredband att flexibiliteten i deras lösning kan bli lidande på det.

Nykomlingen Playbar ska kopplas till din tv. Kruxet är att den första Sonos-enheten i ditt system ska kopplas med kabel till din router. Här kan man koppla in en liten Sonos Bridge, en passiv box för ett par hundra kronor som löser problemet om routern står någonstans där det inte passar att ha en Sonos-spelare.

RF12072SON-BMA_BedRm2_Playbar_V1-w1200

Ljud i tre lägen
Playbar är helt enkelt en soundbar, eller ljudplanka, avsedd att kombineras med din TV. Men den kan också lika gärna fungera som en musikspelare när du vill att den ska vara det.

I själva lådan sitter nio högtalarelement i tre grupper om två bas/mellanregister och en diskant. Alla högtalarna matas av var sin klass-D förstärkare och styrs med DSP. Högtalarna sitter monterade i en vinkel på 45 grader. Det gör att man kan sätta den i tre lägen – liggande, på vägg under en tv och på vägg över en tv. En accelerometer känner av hur den sitter och anpassar återgivningen till det. Det finns nio EQ DSP-lägen för varje placeringsinställning, totalt alltså 27 lägen. Det fungerar alldeles ypperligt.

PLAYBAR_RENDER_FINAL-w1200

Högtalarna sitter i tre grupper om tre högtalare och fungerar som  vänster front , center och höger frontkanal i 5.1 läge. När enbart Playbar spelar kan den simulera surround.  

Plug-and-play
Som vanligt med Sonos är det plug-and-play. Det är busenkelt att sätta upp apparaten, din kontrollenhet (använd dator, mobil, iPad eller liknande – eller Sonos egen (utgående) controller) frågar om några val och du är igång på nolltid. Du kopplar den till din tv via en optisk kabel och så tar den helt enkelt ut det ljud som tv:n får från anslutna apparater eller antennsignalen. Alltså ingen HDMI-ingång. Den klarar vanliga audioformat inklusive Dolby Digital.

Du kan dessutom använda din vanliga tv-fjärr till att även styra Playbar när den är kopplad till en tv. Sistnämnda har strulat lite någon gång för mig när Playbar inte velat reagera riktigt som jag velat eller reagerat väldigt långsamt. Men på det hela taget fungerar det över förväntan.

Hero_Playbar_low-w1200

Musik
Ljudmässigt kan vi dela upp lyssningen i flera delar. Dels har vi musikåtergivning, dels har vi tv-ljud, dels har vi film och annat i flerkanal. Playbar kan nämligen byggas ut. Rätt mycket, faktiskt…

Börjar vi med en ren Playbar och musikåtergivning påminner det starkt om vad du får med en Sonos Play:5 spelare. Det är ett helt okej ljud, och med tanke på att du får plug-and-play, förstärkare, högtalare och synnerligen enkelt tillgängliga musikströmingsmöjligheter i alla varianter får du faktiskt mycket för pengarna. Totalt sett är återgivningen som helhet kanske en smula tam, men med tanke på vad du normalt får för de pengarna måste vi säga att det absolut är klart godkänt.

Kopplar vi till Sonos Sub får vi det kött i återgivningen som vi efterlyste. I mitt tycke är det faktist precis det som ska till, och Sonos Sub är faktiskt en överraskande kompetent subwoofer.

Som förmedlare av tv-ljud är en Playbar helt enkelt genialisk. Alla borde veta att en platt-tv låter kriminellt dåligt, någon form av externt ljud är ett måste. Playbar är en gåva till en tv och gör så mycket rätt, även när jag jämför med min väsentligt dyrare tv-ljudanläggning, att det är en ren fröjd. Framför allt är talförståeligheten ypperlig, och det är väl egentligen det som är det allra väsentligaste med ljud från tv. Och till och med melodifestivalen gick att höra med stor ljudmässig behållning via Playbar. Ja, nu talar jag naturligtvis inte om bidragen, som i mitt tycke i flera fall gränsar till lätt musikalisk tortyr…

Playbar bekräftar också problemen som flera tv-bolag har med att producera ljud. Det låter ofta helt okej via extern ljudförmedlare, men det går bara inte att få till ett bra ljud som passar till en modern tv. Med Playbar fick jag också ibland en liten typ ekoeffekt på bland annat Eurosport, den kan jag inte förklara om det var Playbar eller produktionen. Det lät ett par gånger lite som om de satt i en burk och kommenterade. Vilket de kanske gjorde…

Skærmbillede 2013-04-02 kl. 14.07.43

I appen finns alla inställningsmöjligheter du grundläggande behöver, inklusive läppsynk och relativt grov avståndsinställning till högtalarna.

Film och flerkanal
Film fungerar särdeles utmärkt med Playbar jämfört med konkurrenter i motsvarande prisklass. Men här tycker jag också att en tillkopplad Sonos Sub väl förtjänar sin plats. Det blir bara så väldigt mycket roligare och bättre rent ljudmässigt, oavsett om det är musikfilm, dialogfilm eller action utan egentlig dialog. Det är tyngden i återgivningen som är avgörande, som gör ljudsidan levande och ett riktigt komplement till bildsidan. Helheten i återgivningen är förvisso god med enbart en Playbar, det blir bara ett par i mitt tycke viktiga steg extra med en Sub.

Men Playbar-systemet har ytterligare en sträng på sin lyra. I grunduppsättningen simulerar den mångkanal, men du kan också koppla in ett par Play:3 eller Play:5 som bakhögtalare. I appen finns alla inställningsmöjligheter du grundläggande behöver, inklusive läppsynk och relativt grov avståndsinställning till högtalarna.

Man kunde kanske önskat att det även gått att koppla in en ZP100 eller ZP80 (box med och utan förstärkare), det finns ju flera Sonos-kunder som samlat på sig lite boxar under åren – inklusive eder skribent. Jag frågade om det, och det verkade som om de aldrig reflekterat över den möjligheten. Jag fick intrycket av att de tyckte det var en god idé och att det var något de ville se om det inte gick att lösa. Allt sådant handlar ju ”bara” om uppgradering av programvara.

Det är superenkelt att få in ett par Play:3 i systemet, och så har vi helt plötsligt en överraskande kompetent trådlös surroundlösning. Enkel att sätta upp, enkel att använda och som – även när man räknar ihop kostnaden för alla apparaterna – i mitt tycke rent ljudmässigt mycket väl kan mäta sig med de bästa konventionella surroundlösningarna för samma pengar. Det är sannerligen inte illa.

Skærmbillede 2013-04-02 kl. 14.08.26

Slutsats
Sonos Playbar är en ren gåva, helt enkelt ett ypperligt komplement till en modern tv och du får ett tv-ljud som också är bildsidan värd. Det är en utsökt flexibel och lättanvänd apparat vars ”svagaste punkt” är ren musikspelning, där den ändå får fullt godkänt med tanke på pris och flexibilitet.

Kompletterar man med firmans sub blir det ett verkligt lyft, både vad angår musik och film. Att du dessutom enkelt kan koppla till ett par Sonos Play:3 som bakhögtalare och skapa ett överraskande kompetent trådlöst surroundsystem gör Sonos Playbar till ett i mitt tycke lysande lösning som både är smart, enkel, flexibel och med visioner för framtiden.

 

En annorlunda firma

I samband med presentationen av Playbar var jag på besök hos Sonos i Santa Barbara i Kalifornien. Det visar sig att Sonos som firma är något helt annat än jag föreställt mig. Överraskande, spännande och inte minst innovativ på alla sätt.

Firman startade 2005 efter att man utvecklat sin idé och sina första produkter under tre år. Man hade en framtidsvision om att strömning skulle bli det stora och att man ville göra en lösning för den breda allmänheten med ”user experience” i centrum, som en av stiftarna Tom Collin säger. Man ville ha en signaturdesign, alltså något kontinuerligt och lättigenkännligt och där allt intuitivt fungerade på samma sätt. Sålunda var designern en av dem som anställdes först, och hon är kvar än idag.

Idag har man hela 600(!) anställda utspridda på huvudsakligen fyra orter över hela världen (två i USA, en i Europa och en i Kina) i ett konstruktionsnätverk. I Santa Barbara är man runt 40 fördelat på konstruktion och administration. Allt Sonos görs in-house, från konstruktion till tillverkning, på någon av deras lokationer. Man skriver all mjukvara, konstruerar alla delar från grunden och inte minst avdelningen som ser till att allt ständigt kan underhållas och uppdateras till senaste version har mycket att göra. Att styrningen numera sköts via gratisappar till Android och IOS medför också en intensiv programutveckling.

Konstruktionsavdelningen i Santa Barbara var en egendomlig byggnad där de anställda hade en enorm frihet att få det som de ville med en kreativ miljö där de kunde få utlopp för att prova sina idéer i praktiken. En lokal med rum man verkligen kunde arbeta i och en synnerligen positiv stämning. Man hade dessutom alla avancerade mätutrustningar, anechoic chamber, klimattestningsapparatur mm – allt du kan begära, faktiskt.

Tillika har Sonos sin egen ljudstudio/galleri inne i centrala Los Angeles, där man har utställningar, konserter, workshops mm. En mycket intressant idé som förmodligen genererar mer idéer än pengar. Men sådan är den mycket framsynta filosofin hos Sonos, det hela bygger på idéer och man försöker hela tiden se framåt i tiden och möta kommande trender nästan innan de uppstår.

Tilläggas ska, att Sonos är en firma med en enorm framgång just nu. Sommaren 2011 nådde man 1 miljon ”Sonosrum”, som man kallar det. Februari 2013 passerade man 2,5 miljoner…

 

 

Ljud & Bild tycker

Fantastisk flexibilitet Enkel att använda Något tam musikåtergivning utan sub

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen