test: Samsung Wireless Audio 360 R7

Ljudraketen som spelar åt alla håll

Alla kan få en sweetspot med Samsungs rundstrålande multiroom-högtalare som lovar mycket – och faktiskt håller en hel del.

Plus
Riktigt bra ljud för en så liten högtalare och tack vare 360 graders spridning kan alla vara med. Designen är mitt i prick!
Minus
Priset gäller en enda högtalare. På grund av spridningen påverkar rummet ljudåtergivningen mycket. PC-appen är usel.

Efter att i stort sett ha varit bannlyst sedan 1970-talet har rundstrålande ljud blivit högsta mode igen. I synnerhet trådlösa högtalare designas för att sprida ljudet åt alla håll i stället för att skicka det i en enda riktning. En av fördelarna med rundstrålande ljud är att man inte behöver sitta rakt framför högtalaren för att få en välbalanserad ljudbild. En av förkämparna för rundstrålande ljud var Stig Carlsson, vars idéer hyllas av bland annat Teenage Engineering OD-11, som vi har testat.

Samsung bygger lysande TV-apparater och några av marknadens bästa smartmobiler. Men ljud är ett helt nytt område för det koreanska märket, som nu har byggt ett ljudlabb i Los Angeles där 15 ljudspecialister arbetar med det uttalade målet att göra Samsung till en ledande ljudtillverkare.

Samsung Wireless Audio 360 R7 är en av de första produkterna som är utvecklade i det amerikanska laboratoriet. Det handlar om en rund, nästan olivformad högtalare som är 42 cm hög. I toppen hittar man en ringformad diskant bakom en spridningslins. Nära botten finns en springa som går hela vägen runt och bakom den ett 5-tums bas/mellanregister. Det finns i stort sett inga synliga kontroller, men en rad touch-fält som gör det möjligt att styra avspelningen, samt anslutningen till husets nätverk och Bluetooth.

När högtalaren är inkopplad på nätverket går den att styra med en app till iOS och Android och man kan sätta ihop flera R7-högtalare till ett system eller kombinera dem med andra Samsung Multiroom-produkter, till exempel M7 som vi också har testat. Det finns också ett styrprogram till PC och Mac. PC-versionen var dock en synnerligen frustrerande upplevelse att använda.

Det finns ingen information om den inbyggda förstärkarens effekt, men högtalaren drar upp till 24 watt från elnätet och eftersom förstärkarna kör i klass D så kan strömförbrukningen sannolikt översättas till en total förstärkareffekt på cirka 20 watt.

 

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ljudet

I Samsungs pressmaterial sparas det inte på skrytet, där hävdas det bland annat att R7 ger den bästa ljudupplevelsen från någon högtalare på marknaden.

Det är dock skillnad på de verkligheter som marknadsföringsfolk och ingenjörer lever i. När vi träffade chefen för Samsung Audiolab, Allan Devantier, i London så var han mer pragmatisk: ”Det är en riktigt bra högtalare, som passar särskilt bra till bakkanalerna i en surroundanläggning.”

Forskarteamet i Los Angeles sägs ha haft fria händer under utvecklingen – och det har burit frukt. R7 ger en av de där sällsynta ”det var som f…”-upplevelserna första gången man spelar på den. Det beror inte minst på den oerhört frigjorda och öppna ljudbilden, där instrumenten tycks befinna sig i rummet, i stället för inuti kabinettet.

Det finns inte heller något grus i maskineriet när det gäller samarbetet mellan de två elementen. Det kör på glatt, från en ganska så djup bas ända upp till den högsta diskanten. Det har kostat en hel del vitamininjektioner från den inbyggda DSP:n för att få R7 förmögen att återge James Blakes ”Limit to Your Love”, men det har lyckats. Ingen dålig bedrift från en högtalare som har samma volym som en skokartong och bara väger 3 kilo!
Naturligtvis finns det ett par kompromisser. R7 låter öppet och behagligt, men den sista nyanseringen i röster och instrument (som kostar en hel del) får man inte. Suzanne Vegas andetag i ”Tom’s Diner” hörs till exempel inte.

R7 trivs på det stora hela bäst när den inte pressas förbi sina begränsningar. Orkestermusik med stor ensemble låter gällt och i kraftiga passager flyter instrumenten ihop. Och en mycket rytmisk låt, som Ginger Bakers och Jonas Hellborgs ”Time Be Time” tappar sitt driv och sin dynamik.

Eftersom R7 sprider ljudet 360 grader omkring sig har lyssningsrummet stor inverkan på återgivningen. I ett väldämpat rum kan man njuta av friheten att kunna röra sig runt utan att ljudet ändrar sig, medan man i ett sparsamt möblerat vardagsrum med stora glaspartier hör rummet mycket mer än originalljudet.

 

Slutsats

Även om den knappast är den bästa högtalaren på marknaden så är Wireless Audio 360 R7 en strålande representant för Samsungs kamp för att bli ett välrenommerat ljudmärke. Ljudet är välbalanserad och öppet. Det gör R7 till ett behagligt sällskap. Den kan spela ganska så högt också, så länge man inte förväntar sig att kunna spela för hela huset med en enda högtalare. Att sätta ihop ett helt surroundsystem med flera R7 blir dock en dyr historia.

 

Efter att i stort sett ha varit bannlyst sedan 1970-talet har rundstrålande ljud blivit högsta mode igen. I synnerhet trådlösa högtalare designas för att sprida ljudet åt alla håll i stället för att skicka det i en enda riktning. En av fördelarna med rundstrålande ljud är att man inte behöver sitta rakt framför högtalaren för att få en välbalanserad ljudbild. En av förkämparna för rundstrålande ljud var Stig Carlsson, vars idéer hyllas av bland annat Teenage Engineering OD-11, som vi har testat. Samsung bygger lysande TV-apparater och några av marknadens bästa smartmobiler. Men ljud är ett helt nytt område för det koreanska märket, som nu har byggt ett ljudlabb i Los Angeles där 15 ljudspecialister arbetar med det uttalade målet att göra Samsung till en ledande ljudtillverkare. Samsung Wireless Audio 360 R7 är en av de första produkterna som är utvecklade i det amerikanska laboratoriet. Det handlar om en rund, nästan olivformad högtalare som är 42 cm hög. I toppen hittar man en ringformad diskant bakom en spridningslins. Nära botten finns en springa som går hela vägen runt och bakom den ett 5-tums bas/mellanregister. Det finns i stort sett inga synliga kontroller, men en rad touch-fält som gör det möjligt att styra avspelningen, samt anslutningen till husets nätverk och Bluetooth. När högtalaren är inkopplad på nätverket går den att styra med en app till iOS och Android och man kan sätta ihop flera R7-högtalare till ett system eller kombinera dem med andra Samsung Multiroom-produkter, till exempel M7 som vi också har testat. Det finns också ett styrprogram till PC och Mac. PC-versionen var dock en synnerligen frustrerande upplevelse att använda. Det finns ingen information om den inbyggda förstärkarens effekt, men högtalaren drar upp till 24 watt från elnätet och eftersom förstärkarna kör i klass D så kan strömförbrukningen sannolikt översättas till en total förstärkareffekt på cirka 20 watt.  

Ljudet

I Samsungs pressmaterial sparas det inte på skrytet, där hävdas det bland annat att R7 ger den bästa ljudupplevelsen från någon högtalare på marknaden. Det är dock skillnad på de verkligheter som marknadsföringsfolk och ingenjörer lever i. När vi träffade chefen för Samsung Audiolab, Allan Devantier, i London så var han mer pragmatisk: ”Det är en riktigt bra högtalare, som passar särskilt bra till bakkanalerna i en surroundanläggning.” Forskarteamet i Los Angeles sägs ha haft fria händer under utvecklingen – och det har burit frukt. R7 ger en av de där sällsynta ”det var som f…”-upplevelserna första gången man spelar på den. Det beror inte minst på den oerhört frigjorda och öppna ljudbilden, där instrumenten tycks befinna sig i rummet, i stället för inuti kabinettet. Det finns inte heller något grus i maskineriet när det gäller samarbetet mellan de två elementen. Det kör på glatt, från en ganska så djup bas ända upp till den högsta diskanten. Det har kostat en hel del vitamininjektioner från den inbyggda DSP:n för att få R7 förmögen att återge James Blakes ”Limit to Your Love”, men det har lyckats. Ingen dålig bedrift från en högtalare som har samma volym som en skokartong och bara väger 3 kilo! Naturligtvis finns det ett par kompromisser. R7 låter öppet och behagligt, men den sista nyanseringen i röster och instrument (som kostar en hel del) får man inte. Suzanne Vegas andetag i ”Tom’s Diner” hörs till exempel inte. R7 trivs på det stora hela bäst när den inte pressas förbi sina begränsningar. Orkestermusik med stor ensemble låter gällt och i kraftiga passager flyter instrumenten ihop. Och en mycket rytmisk låt, som Ginger Bakers och Jonas Hellborgs ”Time Be Time” tappar sitt driv och sin dynamik. Eftersom R7 sprider ljudet 360 grader omkring sig har lyssningsrummet stor inverkan på återgivningen. I ett väldämpat rum kan man njuta av friheten att kunna röra sig runt utan att ljudet ändrar sig, medan man i ett sparsamt möblerat vardagsrum med stora glaspartier hör rummet mycket mer än originalljudet.  

Slutsats

Även om den knappast är den bästa högtalaren på marknaden så är Wireless Audio 360 R7 en strålande representant för Samsungs kamp för att bli ett välrenommerat ljudmärke. Ljudet är välbalanserad och öppet. Det gör R7 till ett behagligt sällskap. Den kan spela ganska så högt också, så länge man inte förväntar sig att kunna spela för hela huset med en enda högtalare. Att sätta ihop ett helt surroundsystem med flera R7 blir dock en dyr historia.  
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Wireless Audio 360 R7
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 1-tums rundstrålande diskant
  • 5-tums bas
  • Inbyggd förstärkare
  • Ljudformat: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
  • Anslutningar: Wifi (2,5 GHz/5 GHz), Bluetooth (A2DP), Samsung TV SoundConnect
  • App: iOS och Android
  • Mått: 18,1 x 42,2 x 18,1 cm
  • Vikt: 3,4 kg
Pris: 4700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.