Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung Wireless Audio 360 R5

Stort ljud från litet rör

Samsung fortsätter med sitt sortiment rundstrålande multiroom-högtalare. Och det gör de rätt i!

Av / 2016-03-31 - 06:00
Samsung Wireless Audio 360 R5
John Hvidlykke

Samsung, som redan är en av de ledande tillverkarna av både smartmobiler, surfplattor och TV-apparater, har för inte så länge sedan kastat sig över ännu ett hemelektronikområde, nämligen ljud – och i synnerhet multiroom-ljud. De har dessutom något oblygt förklarat att de vill bygga highend-utrustning.

För att nå det målet etablerade de 2015 ett utvecklingslaboratorium för ljudutrustning i Los Angeles, och de har fyllt labbet med erfaret ljudfolk som de hämtat från konkurrenterna, inklusive Harman som fick vinka farväl till sin chefsingenjör Allan Devantier, som nu leder Samsung Audiolab. Även Bang & Olufsen och Brüel & Kjær har fått se medarbetare ta klivet över till andra sidan Atlanten, till Los Angeles och Samsung.

Påståendet om highend-ljud återstår dock fortfarande att bevisas och när Ljud & Bilds utsände besökte Los Angeles reviderade Allan Devantier uttalandena en smula. Samsungs första mål är att bygga högtalare som låter bra, men till priser som gör att alla kan ha råd. Huruvida vi lite längre fram kan få se konstruktioner i den tyngre änden ville han vare sig bestrida eller bekräfta.

 

Efterträdare till R7

Samsung Wireless Audio 360 R5 är en direkt efterträdare till R7, som vi testat tidigare. Som i föregångaren utgörs bestyckningen av ett 5-tums bas/mellanregister som spelar ut genom en springa som löper längs hela högtalarens nederkant. En 1-tums diskant spelar också 360 grader med hjälp av en spridningsanordning, som dock inte syns bakom tyget som täcker hela högtalaren.

Toppen av högtalaren är av svart metall och fungerar som touch-styrplatta. Där kan man starta och stoppa musiken, höja och sänka volymen och välja mellan wifi, Bluetooth och Samsung TV SoundConnect. Styrningen och inkopplingen görs med hjälp av Samsung Wireless Audio Multiroom-appen (iOS och Android).

Samsung nämner ingenting om frekvensomfång eller förstärkareffekt, men ljudet som uppmätts i lyssningsrummet är någorlunda linjärt ner till cirka 55 Hz. Högtalaren drar 22 watt från elnätet, vilket förmodligen kan översättas med en klass D-effekt på knappt 20 watt.

Den nya 360-graders multiroom-högtalaren är utvecklad i Samsungs ljudlaboratorium i Los Angeles, som leds av dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung.
Den nya 360-graders multiroom-högtalaren är utvecklad i Samsungs ljudlaboratorium i Los Angeles, som leds av dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung.

Enkel installation

Uppkopplingen till trådlöst nätverk är bland de mest genomtänkta jag har varit med om. Även om nätverket inte genast reagerar som det borde. I stället för att kasta in handduken och hänvisa till manuell installation guidar appen dig igenom processen helt smärtfritt.

Urvalet av musiktjänster är stort, fast inte lika extremt som hos Sonos. I princip finns allt som är relevant för de flesta, naturligtvis inklusive Spotify, Tidal och TuneIn-nätradio. Avspelning av musikfiler från husets nätverk fungerar också utmärkt, om man bortser från att appen insisterar på att sortera låtarna alfabetiskt i stället för efter filnamn eller låtnummer.

Ovansidan av R5 är ett stort pekfält där det går att styra avspelningen, volymen och signalkällan. Foto: Samsung.
Ovansidan av R5 är ett stort pekfält där det går att styra avspelningen, volymen och signalkällan. Foto: Samsung.

Ljudet

För ett par månader testade vi toppmodellen R7 och även den mindre R6, som båda fick oss att höja på våra buskiga recensentögonbryn. De små söta designvasarna lät ju BRA!

Det som framför allt överraskade oss den gången var öppenheten och neutraliteten. Samma sak gäller R5 – fast nu är det ingen överraskning längre. De två högtalarelementen samarbetar perfekt, uppifrån och ned, och eftersom ljudet sprids fullständigt jämnt i 360-graders omkrets ändrar inte ljudet karaktär när man rör sig runt i rummet. Å andra sidan innebär rundstrålningen också att högtalaren påverkas av placeringen på grund av reflektioner från väggarna.

Det skulle vara ett stort plus om Samsung följde Sonos exempel och stoppade i rumskorrektion i appen.

R5 är lättlyssnad. Ljudet är behagligt och musiken fyller rummet på ett engagerande sätt, vilket visar att multiroom-ljud från en monohögtalare inte behöver vara en svår kompromiss.

Baselementet spelar genom en springa som löper längst ned hela vägen runt högtalaren. Foto: Samsung.
Baselementet spelar genom en springa som löper längst ned hela vägen runt högtalaren. Foto: Samsung.

Bäst till småscener

Med tanke på storleken och förstärkareffekten på runt 20 watt finns det dock gränser för vad man kan kräva av R5. Och den trivs uppenbarligen bättre med mysjazz än heavyrock. I ”I’m confessin’” från testklassikern Jazz At The Pawnshop är det inga problem att känna sig som på jazzpuben Stampen i Stockholm. Stora klassiska verk eller massiv hårdrock är däremot inte R5:s favoriter. Det låter inte dåligt – bara smått och lite pressat. Då kommer högtalaren till korta både när det gäller ljudtryck, upplösning och bredd på ljudbilden. Det är helt enkelt lättare för hjärnan att föreställa sig att Suzanne Vega står ensam i vardagsrummet och sjunger ”Tom’s Diner” än att hela Judas Priest har klämt ihop sig på ett ställe uppe i hörnet för att framföra ”Pestilance and Plague” genom en 20-watts förstärkare.

Med mindre komplex musik kan man spela förvånansvärt högt utan att det låter direkt illa. När reggae-slussarna öppnas för Natasjas ”I Danmark Er Jeg Født” hör man att basen mullrar lite ihåligt och att den lilla 5-tummaren sliter hårt. Men rösten framträder fortfarande rent i rummet.

 

Slutsats

Vi var riktigt imponerade av R6 och R7 i samma serie och Samsungs ljudingenjörer har inte tappat stinget sedan dess, tvärtom har de lyckats pressa ihop alla R7:s goda egenskaper i ett mindre och lite billigare emballage. Den rundstrålande högtalaren R5 lyckas förmedla en livekänsla i vardagsrummet som få för samma pengar gör. Åtminstone så länge man håller sig till musik utan alltför stora orkestrar.

Har du bestämt dig för att ha bra ljud i huset utan att hoppa på hifi-tåget på allvar så är Samsung Wireless Audio 360 R5 en bra lösning – och två stycken är ännu bättre. Men då hamnar priset nära aktiva stereohögtalare som Nordic Audio Gida och System Audio saxo 5 active, som båda är ett hifi-steg uppåt på skalan.

Ljud & Bild tycker

Öppet, levande ljud som befinner sig i rummet i stället för högtalaren. Designen är både elegant och oansenlig. De flesta multiroom-högtalare i den här prisklassen spelar i stereo. Sonos leder på poäng tack vare deras rumskorrektion.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen