annonse
annonse
annonse

Philips ShoqBox Mini BT2200

Trådlös granat till i poolen

Philips vattentäta Bluetooth-högtalare är inte lika explosivt farlig som den ser ut, men den låter bra.

Har allt viktigt och låter utmärkt för pengarna. Och så är den vattentät
Lite skrikig diskant och en smula dämpad bas. Spelar inte särskilt högt. Kort batteritid.

Holländska Philips gör elektronik av alla de slag – från glödlampor till röntgenapparater. Ljudprodukter har de också haft i sortimenten i en mansålder, även om ljudavdelningen i dag är en del av Gibson-koncernen som bland annat också ligger bakom Onkyo.

Philips ShoqBox Mini, som också bär det prosaiska namnet BT2200, är den minsta i ShoqBox-serien med trådlösa Bluetooth-högtalare. Precis som övriga medlemmar i serien är den vattentät (IP67) och tål alltså att hänga med ner till stranden eller fördriva tiden vid poolen. Som IP67-klassad tål den ”bara” att sänkas ner till en meters djup och bara i en halvtimme. Men eftersom den flyter på ytan finns det ingen risk för att den når botten.

Tack vare sin storlek och sitt robusta utförande är ShoqBox Mini perfekt på resan. Fast du ska nog låta bli att packa ner den i handbagaget om du ska flyga – särskilt om du har bråttom till planet. Högtalaren ser nämligen ut som en handgranat!

Bakom ett svart, fasetterat metallnät som går hela vägen runt sitter ett 1,5-tums mellanregisterelement. På baksidan sitter en slavbas. På toppen finns en av/på-knapp, Bluetooth-parkoppling/telefonsamtal och volymkontroll. Bakom en gummilocka i botten sitter en 3,5-mm minijack-kontakt för analogt ljud samt en microUSB-port för uppladdning. Batteritiden anges till fyra timmar. Den inbyggda förstärkaren är på 2,8 watt. Det är inte så mycket, men Philips/Gibson förtjänar beröm för att de erkänner det. Det hör nämligen till sällsyntheterna att effekten i små trådlösa högtalare anges över huvud taget. Tack vare en soft clipping-krets kan effekten utnyttjas till bristningsgränsen utan att förvrängningen blir katastrofal.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

Som i alla pyttesmå högtalare är djupbas något som bara existerar i marknadsföringsfolkets fantasi. I bästa fall kan man hoppas på en godkänd mellanbas för att få en riktig tonal balans. ShoqBox Mini har ett ganska så spensligt ljud, vilket gör röster en aning tunna – även jämfört med andra småhögtalare som UE Roll. Bastunga låtar som Deadmau5:s ”Ghost ’n’ Stuff” är inte dess favoritmusik. För sådant får man helt enkelt gå upp i effekt och pris. Med visor och radionyheter går det bättre, och toppen hänger med – faktiskt nästan för bra.

Precis som snudd på alla andra Bluetooth-högtalare sprider ShoqBox Mini ljudet 360 grader. Men det är lätt att höra vilket som är fram och vilket som är bak på den. På framsidan, där det aktiva elementet sitter, är diskanten tydligast, medan det är mest bas när den vänder ryggen till. Det innebär att det går att anpassa tonbalansen efter smak och behag.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

ShoqBox Mini BT2200 har ett mer explosivt yttre än inre. Du får inga avancerade funktioner eller dundrande bas, och vi skulle kunna nämna en rad andra små trådlösa högtalare som gör det lika bra eller bättre. Men de har alla det gemensamt att de kostar mycket än Philipsen. För att vara en liten, billig Bluetooth-högtalare klarar den sig nämligen riktigt fint. Så om en dryg femhundring är max du vill betala för en resehögtalare, och du inte har någonting emot den paramilitära designen, så är ShoqBox Mini ett utmärkt val

Holländska Philips gör elektronik av alla de slag – från glödlampor till röntgenapparater. Ljudprodukter har de också haft i sortimenten i en mansålder, även om ljudavdelningen i dag är en del av Gibson-koncernen som bland annat också ligger bakom Onkyo. Philips ShoqBox Mini, som också bär det prosaiska namnet BT2200, är den minsta i ShoqBox-serien med trådlösa Bluetooth-högtalare. Precis som övriga medlemmar i serien är den vattentät (IP67) och tål alltså att hänga med ner till stranden eller fördriva tiden vid poolen. Som IP67-klassad tål den ”bara” att sänkas ner till en meters djup och bara i en halvtimme. Men eftersom den flyter på ytan finns det ingen risk för att den når botten. Tack vare sin storlek och sitt robusta utförande är ShoqBox Mini perfekt på resan. Fast du ska nog låta bli att packa ner den i handbagaget om du ska flyga – särskilt om du har bråttom till planet. Högtalaren ser nämligen ut som en handgranat! Bakom ett svart, fasetterat metallnät som går hela vägen runt sitter ett 1,5-tums mellanregisterelement. På baksidan sitter en slavbas. På toppen finns en av/på-knapp, Bluetooth-parkoppling/telefonsamtal och volymkontroll. Bakom en gummilocka i botten sitter en 3,5-mm minijack-kontakt för analogt ljud samt en microUSB-port för uppladdning. Batteritiden anges till fyra timmar. Den inbyggda förstärkaren är på 2,8 watt. Det är inte så mycket, men Philips/Gibson förtjänar beröm för att de erkänner det. Det hör nämligen till sällsyntheterna att effekten i små trådlösa högtalare anges över huvud taget. Tack vare en soft clipping-krets kan effekten utnyttjas till bristningsgränsen utan att förvrängningen blir katastrofal. [caption id="attachment_59171" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]  

Ljudet

Som i alla pyttesmå högtalare är djupbas något som bara existerar i marknadsföringsfolkets fantasi. I bästa fall kan man hoppas på en godkänd mellanbas för att få en riktig tonal balans. ShoqBox Mini har ett ganska så spensligt ljud, vilket gör röster en aning tunna – även jämfört med andra småhögtalare som UE Roll. Bastunga låtar som Deadmau5:s ”Ghost ’n’ Stuff” är inte dess favoritmusik. För sådant får man helt enkelt gå upp i effekt och pris. Med visor och radionyheter går det bättre, och toppen hänger med – faktiskt nästan för bra. Precis som snudd på alla andra Bluetooth-högtalare sprider ShoqBox Mini ljudet 360 grader. Men det är lätt att höra vilket som är fram och vilket som är bak på den. På framsidan, där det aktiva elementet sitter, är diskanten tydligast, medan det är mest bas när den vänder ryggen till. Det innebär att det går att anpassa tonbalansen efter smak och behag. [caption id="attachment_59170" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]  

Slutsats

ShoqBox Mini BT2200 har ett mer explosivt yttre än inre. Du får inga avancerade funktioner eller dundrande bas, och vi skulle kunna nämna en rad andra små trådlösa högtalare som gör det lika bra eller bättre. Men de har alla det gemensamt att de kostar mycket än Philipsen. För att vara en liten, billig Bluetooth-högtalare klarar den sig nämligen riktigt fint. Så om en dryg femhundring är max du vill betala för en resehögtalare, och du inte har någonting emot den paramilitära designen, så är ShoqBox Mini ett utmärkt val
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Philips ShoqBox Mini BT2200
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 1,5-tums fullregisterelement
  • 2,8-watts förstärkare
  • Maximalt ljudtryck: 81 dB
  • Klassning: IP67
  • Anslutningar: Bluetooth, aux (3,5 mm minijack), mikrofon
  • Batteritid: 4 timmar
  • Mått: 107 x 58 x 69 mm
  • Vikt: 200 gram
Pris: 600,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.