Naim Mu-so Qb

Maj 2016Naim Mu-so Qb

Superb kubhögtalare

Den här högtalaren kommer att få dig att tappa andan, det borde inte gå att få ut så mycket ljud ur något så litet.

Plus
Dynamiskt och medryckande ljud som överträffar det mesta. Högtalaren går att koppla ihop trådlöst med upp till fyra andra om man vill ha musik i flera rum.
Minus
I överkant mycket bas emellanåt, vi hade velat ha ett bättre och mer fokuserat mellanregister.

Naims lilla högtalare raserar förutfattade meningar och lämnar oss helt möra i öronen. Du kommer knappat att tro DINA öron! Receptet är många element tätt intill varandra samt en effektiv förstärkare, vilket får den lilla lådan att spela musik som en fullvuxen högtalare.

Är vi en smärre sensation på spåren?

Vi har ju egentligen ingen större anledning att vara överförtjusta i de allra flesta trådlösa högtalarna vi testar. Vanligt folk är dock knappast lika kritiska som vi är, försäljningssiffrorna vittnar om att kunderna har omfamnat bekvämligheten som en trådlös högtalare kan ge. Om man kan sitta i soffan och styra musiken från mobilen, utan att behöva ta omvägen förbi skivhögen och stoppa en CD i spelaren, är det lätt att bli lat.

Men så är det ljudet. Det är sällan bra. Och aldrig så bra som här. Vi känner i alla fall inte till någon singelhögtalare som är så här liten och spelar lika övertygande för under 10 000 kronor.

Men Mu-so Qb kan alltså. Engelska Naim är kanske inte så välkända för alla, snarare är märket en väl bevarad hemlighet bland audiofiler. De fick en ny publik när de släppte sin första trådlösa bordshögtalare, med det kryptiska namnet Mu-so, som tog oss med storm. En bättre högtalare för 11 000 kronor hade vi aldrig hört 2014. Och inte efteråt heller.

Men den är lite för stor och i dyraste laget för många, så Naim har gjort en mindre version som de kallar för Mu-so Qb – där Qb står för ”cube”, alltså kub. Och den raserar våra fördomar om små högtalare eftersom den låter fördömt bra för att vara så liten.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Det finns faktiskt vanliga fysiska anslutningar också.
Det finns faktiskt vanliga fysiska anslutningar också. Foto: Naim

Multiroom

Den lilla kuben är inte större än ett par paket vetemjöl, men väger lika mycket. Det beror på att den är fullproppad av högtalare och kraftfulla förstärkare. Elementen täcker hela fronten under den löstagbara grillen och på sidorna sitter passiva baselement som hjälper till med att knuffa ut ljudvågor och bidrar till kubens massiva basåtergivning.

Mu-so Qb sköts från styrplattan på toppen eller en app i mobilen eller surfplattan, och musiken strömmas trådlöst via Bluetooth eller Apples AirPlay via wifi. Precis som den större Mu-so kan Qb-varianten använda wifi även om mobilen inte klarar AirPlay. Så att man kan använda en Android-mobil med wifi-strömning.

Man behöver bara ladda ner Naims Mu-so-app och följa instruktionerna för att koppla upp högtalaren på hemnätverket. Och det går naturligtvis att koppla ihop flera stycken, upp till fem högtalare kan sättas ihop till ett multiroom-system – för beskedliga 40 000 kronor – och styras från mobilen. Den större Mu-so-högtalaren kan också integreras i multiroom-system, så att man kan ha den i vardagsrummet och kuben i ett annat rum.

Styrplattan med volymkontrollen är en läcker detalj.
Styrplattan med volymkontrollen är en läcker detalj. Foto: Naim

Vänder man på högtalaren så hittar man kontakter till andra ljudkällor. Till exempel en minijack-ingång för analoga ljudkällor, en USB-port för avspelning från mobilen eller andra enheter, samt en optisk digitalingång för digitala ljudkällor som TV-apparat eller CD-spelare.

Precis som de flesta trådlösa högtalare finns Spotify Connect och Tidal integrerat i appen. Man loggar in med användarnamn och lösenord precis som vanligt.

Nätradio finns också inbyggt och ger tillgång till tusentals stationer via internet.

Med hjälp av ethernet-kontakten på undersidan kan man koppla in den med kabel till nätverket.

Allt detta är högtalare, inte konstigt att den spelar byxorna av det mesta annat.
Allt detta är högtalare, inte konstigt att den spelar byxorna av det mesta annat. Foto: Naim

Explosiv dynamik

Precis som den större Mu-so stöder kuben högupplösta ljudfiler, upp till 24 bit/96 kHz, vilket ger ett bättre ljud än MP3-filer. De vanligaste ljudformaten, till exempel Wav, FLAC och Apples Lossless, AIFF-filer, MP3, AAC, WMA och Ogg går också att spela upp.

Mu-so Qb förfogar över 4 x 50 watts effekt som driver två diskanter och två mellanregister. En extra kanal på 100 watt driver ett ellipsformat baselement. Alla element sitter på fronten av det helgjutna kabinettet av polykarbonat. Som är klätt med en löstagbar grill som går att byta ut mot en i annan färg för 800 kronor.

När vi testade den större Mu-so upptäckte jag att grillen var lite för tät för att alla musikens nyanser skulle framträda. Samma sak gäller här och märks på att diskanten känns lite tillbakadragen. Plockar man bort fronten så märker man att diskanten kommer fram bättre i ljudbilden och mellanregistret klingar friare. Det är inte kritiskt för lyssnandet, för den lilla högtalaren spelar synnerligen övertygande även med grillen på.

Kors, en sådan bas! Man tror knappt det är sant hur enorm ljudbilden från den lilla högtalaren är, och basen – som dock inte går särskilt djupt – lyckas hålla partyfaktorn på förbluffande hög nivå även när man spelar på måttlig volym.

Får du för mycket bas är det bara att sätta igång appen och ställa in hur nära väggen högtalaren står. Då kan du dämpa basen om väggen förstärker basljudet. Basen kan också dämpas (eller höjas) genom att sätta på och stänga av loudness-funktionen.

Jag kunde vräka på Wolfmothers senaste album från Tidal HiFi på öronbedövande ljudnivå. Naturligtvis hördes en hel del förvrängning, men när jag dämpade volymen bara en smula så lyckades Mu-so Qb ändå fylla rummet med rock lika bra som med ett par bra stativhögtalare av vanligare sort.

Grillen finns i flera färger och är enkel att byta ut.
Grillen finns i flera färger och är enkel att byta ut. Foto: Naim

På samma gång markerades gitarrerna i ljudbilden, det enda jag saknade var ett brett stereoperspektiv. Det gällde inte bara med Wolfmother utan även Rumers senaste platta – pop för vuxna – och klassisk musik som lät lite grund från den lilla högtalaren. Grieg Trios senaste album eller den senaste samlingsskivan med Placido Domingo fick inte riktigt samma skala som ett par bra högtalare fixar enkelt, men kuben låter friskt och fokuserat så att man får med instrumentens klang och värmen i Domingos åldrande tenorstämma.

 

Bättre blir det inte

Jag kan inte komma på en enda högtalare som kombinerar så beskedlig fysik med så övertygande ljud. I prisklassen under 10 000 kronor finns det många konkurrenter, men det är kanske bara Geneva Aerosphere Large och JBL Authentics L16 som levererar samma ljudkvalitet. Dessa båda är dock större än Mu-so Qb, som jag inte tvekar att utse till den bästa trådlösa singelhögtalaren i kompaktklassen.

Naims lilla högtalare raserar förutfattade meningar och lämnar oss helt möra i öronen. Du kommer knappat att tro DINA öron! Receptet är många element tätt intill varandra samt en effektiv förstärkare, vilket får den lilla lådan att spela musik som en fullvuxen högtalare. Är vi en smärre sensation på spåren? Vi har ju egentligen ingen större anledning att vara överförtjusta i de allra flesta trådlösa högtalarna vi testar. Vanligt folk är dock knappast lika kritiska som vi är, försäljningssiffrorna vittnar om att kunderna har omfamnat bekvämligheten som en trådlös högtalare kan ge. Om man kan sitta i soffan och styra musiken från mobilen, utan att behöva ta omvägen förbi skivhögen och stoppa en CD i spelaren, är det lätt att bli lat. Men så är det ljudet. Det är sällan bra. Och aldrig så bra som här. Vi känner i alla fall inte till någon singelhögtalare som är så här liten och spelar lika övertygande för under 10 000 kronor. Men Mu-so Qb kan alltså. Engelska Naim är kanske inte så välkända för alla, snarare är märket en väl bevarad hemlighet bland audiofiler. De fick en ny publik när de släppte sin första trådlösa bordshögtalare, med det kryptiska namnet Mu-so, som tog oss med storm. En bättre högtalare för 11 000 kronor hade vi aldrig hört 2014. Och inte efteråt heller. Men den är lite för stor och i dyraste laget för många, så Naim har gjort en mindre version som de kallar för Mu-so Qb – där Qb står för ”cube”, alltså kub. Och den raserar våra fördomar om små högtalare eftersom den låter fördömt bra för att vara så liten. [caption id="attachment_61747" align="alignnone" width="1000"]Det finns faktiskt vanliga fysiska anslutningar också. Det finns faktiskt vanliga fysiska anslutningar också. Foto: Naim[/caption]

Multiroom

Den lilla kuben är inte större än ett par paket vetemjöl, men väger lika mycket. Det beror på att den är fullproppad av högtalare och kraftfulla förstärkare. Elementen täcker hela fronten under den löstagbara grillen och på sidorna sitter passiva baselement som hjälper till med att knuffa ut ljudvågor och bidrar till kubens massiva basåtergivning. Mu-so Qb sköts från styrplattan på toppen eller en app i mobilen eller surfplattan, och musiken strömmas trådlöst via Bluetooth eller Apples AirPlay via wifi. Precis som den större Mu-so kan Qb-varianten använda wifi även om mobilen inte klarar AirPlay. Så att man kan använda en Android-mobil med wifi-strömning. Man behöver bara ladda ner Naims Mu-so-app och följa instruktionerna för att koppla upp högtalaren på hemnätverket. Och det går naturligtvis att koppla ihop flera stycken, upp till fem högtalare kan sättas ihop till ett multiroom-system – för beskedliga 40 000 kronor – och styras från mobilen. Den större Mu-so-högtalaren kan också integreras i multiroom-system, så att man kan ha den i vardagsrummet och kuben i ett annat rum. [caption id="attachment_61749" align="alignnone" width="1000"]Styrplattan med volymkontrollen är en läcker detalj. Styrplattan med volymkontrollen är en läcker detalj. Foto: Naim[/caption] Vänder man på högtalaren så hittar man kontakter till andra ljudkällor. Till exempel en minijack-ingång för analoga ljudkällor, en USB-port för avspelning från mobilen eller andra enheter, samt en optisk digitalingång för digitala ljudkällor som TV-apparat eller CD-spelare. Precis som de flesta trådlösa högtalare finns Spotify Connect och Tidal integrerat i appen. Man loggar in med användarnamn och lösenord precis som vanligt. Nätradio finns också inbyggt och ger tillgång till tusentals stationer via internet. Med hjälp av ethernet-kontakten på undersidan kan man koppla in den med kabel till nätverket. [caption id="attachment_61750" align="alignnone" width="1000"]Allt detta är högtalare, inte konstigt att den spelar byxorna av det mesta annat. Allt detta är högtalare, inte konstigt att den spelar byxorna av det mesta annat. Foto: Naim[/caption]

Explosiv dynamik

Precis som den större Mu-so stöder kuben högupplösta ljudfiler, upp till 24 bit/96 kHz, vilket ger ett bättre ljud än MP3-filer. De vanligaste ljudformaten, till exempel Wav, FLAC och Apples Lossless, AIFF-filer, MP3, AAC, WMA och Ogg går också att spela upp. Mu-so Qb förfogar över 4 x 50 watts effekt som driver två diskanter och två mellanregister. En extra kanal på 100 watt driver ett ellipsformat baselement. Alla element sitter på fronten av det helgjutna kabinettet av polykarbonat. Som är klätt med en löstagbar grill som går att byta ut mot en i annan färg för 800 kronor. När vi testade den större Mu-so upptäckte jag att grillen var lite för tät för att alla musikens nyanser skulle framträda. Samma sak gäller här och märks på att diskanten känns lite tillbakadragen. Plockar man bort fronten så märker man att diskanten kommer fram bättre i ljudbilden och mellanregistret klingar friare. Det är inte kritiskt för lyssnandet, för den lilla högtalaren spelar synnerligen övertygande även med grillen på. Kors, en sådan bas! Man tror knappt det är sant hur enorm ljudbilden från den lilla högtalaren är, och basen – som dock inte går särskilt djupt – lyckas hålla partyfaktorn på förbluffande hög nivå även när man spelar på måttlig volym. Får du för mycket bas är det bara att sätta igång appen och ställa in hur nära väggen högtalaren står. Då kan du dämpa basen om väggen förstärker basljudet. Basen kan också dämpas (eller höjas) genom att sätta på och stänga av loudness-funktionen. Jag kunde vräka på Wolfmothers senaste album från Tidal HiFi på öronbedövande ljudnivå. Naturligtvis hördes en hel del förvrängning, men när jag dämpade volymen bara en smula så lyckades Mu-so Qb ändå fylla rummet med rock lika bra som med ett par bra stativhögtalare av vanligare sort. [caption id="attachment_61746" align="alignnone" width="1000"]Grillen finns i flera färger och är enkel att byta ut. Grillen finns i flera färger och är enkel att byta ut. Foto: Naim[/caption] På samma gång markerades gitarrerna i ljudbilden, det enda jag saknade var ett brett stereoperspektiv. Det gällde inte bara med Wolfmother utan även Rumers senaste platta – pop för vuxna – och klassisk musik som lät lite grund från den lilla högtalaren. Grieg Trios senaste album eller den senaste samlingsskivan med Placido Domingo fick inte riktigt samma skala som ett par bra högtalare fixar enkelt, men kuben låter friskt och fokuserat så att man får med instrumentens klang och värmen i Domingos åldrande tenorstämma.  

Bättre blir det inte

Jag kan inte komma på en enda högtalare som kombinerar så beskedlig fysik med så övertygande ljud. I prisklassen under 10 000 kronor finns det många konkurrenter, men det är kanske bara Geneva Aerosphere Large och JBL Authentics L16 som levererar samma ljudkvalitet. Dessa båda är dock större än Mu-so Qb, som jag inte tvekar att utse till den bästa trådlösa singelhögtalaren i kompaktklassen.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Naim Mu-so Qb
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Trådlös multiroom-högtalare
  • Strömningstjänster: Spotify Connect, Tidal, nätradio
  • Anslutningar: Bluetooth, Wifi, analog 3,5 mm, optisk digital, AirPlay, USB
  • App: Naim Audio för iOS och Android
  • Mått: 21 x 21,8 x 21,2 cm
Pris: 8000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.