Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Musaic MP10

Lyckad strömningshögtalare

Den trådlösa multiroom-högtalaren har gett Musaic en flygande start.

Av / 2016-08-16 - 06:00
Musaic MP10
Lasse Svendsen

Ännu så länge är det nästan ingen som har hört talas om Musaic. Och det är inte så konstigt. De är en av branschens färskingar och resultatet av en lyckad Kickstarter-kampanj som började 2014.

Nu är de äntligen klara med två högtalare, och här testar vi den större av dem. MP10 ska slåss om uppmärksamheten på en snabbt växande marknad för trådlösa högtalare. Där nya märken dyker upp varje vecka och försöker sno åt sig marknadsandelar från Sonos och alla de andra etablerade högtalartillverkarna som redan är stora.

Musaic har skaffat sig ett försprång till många av dem eftersom mannen bakom högtalarna är långt ifrån någon nybörjare. Matthew Bramble jobbade förut som ingenjör på Cambridge Audio i England, ett företag med rötter i 80-talet – och som ligger bakom många produkter som vi hyllat i de här tidningsspalterna. Med andra ord finns det gott om erfarenhet i form av gedigna ljudkunskaper.

Grundtanken med Musaic är att bygga välljudande multiroom-högtalare som kan spela musik trådlöst i flera rum. Idén är visserligen inte våldsamt originell, men Bramble och hans team har lagt ner stor möda på användarvänligheten. Och det har de lyckats väldigt bra med, och skiljer sig alltså från många av högtalarna i vårt stora multiroom-test i aprilnumret.

Wifi och nätverksingång är inte så vanligt att se, men ändå praktiskt eftersom det kan ge ett bättre ljud.
Wifi och nätverksingång är inte så vanligt att se, men ändå praktiskt eftersom det kan ge ett bättre ljud.

I dagsläget har Musaic två snarlika modeller med samma funktioner. Den största heter MP10 och är snäppet mer avancerad än de flesta andra multiroom-högtalare vi känner till.

Den stöder alla ljudfiler, även 24-bitars högupplösta studiofiler, och du kan strömma musik till den via Bluetooth som med alla trådlösa högtalare. Men den har wifi integrerat också, som du kopplar till hemnätverket, sedan kan du strömma i högre kvalitet och behöver inte ha telefonen i närheten. De flesta källor går att välja från kontrollfältet på ovansidan. Eller i den välfungerande appen. Som även ger tillgång till bland annat Spotify och tiotusentals radiokanaler. Stöd för Tidal förväntas också dyka upp, så det går inte att klaga på användarvänligheten.

Musaic-appen fungerar både på mobil och surfplatta och ger dig också tillgång till ett anslutet musikbibliotek om du har ett sådant, och det går att koppla ihop MP10 med den mindre MP5-modellen om du vill kunna spela musik i ett annat rum samtidigt.

Musaic-appen får stöd för Tidal-strömming också.
Musaic-appen får stöd för Tidal-strömming också.

Stor ljudbild med potent bas

Det som skiljer Musaic från de flesta andra är inte bara stödet för bättre ljud, Tidal, 24-bitars upplösning och så vidare, utan att du kan integrera ljusstyrning med Philips Hue. Så att du kan styra rummets belysning från appen för att skapa lite stämning när du lyssnar på musik. Den integrerade trådlösa automationen är både skalbar och utbyggbar, misstänker jag. Så att du kan styra fler smarta enheter i hemmet.

Inget av detta är något värt om inte ljudet håller en nivå som kan konkurrera med de bästa i samma prisklass. För att lyckas med det har Musaic fördelat 15 watts effekt på två fullregisterelement samt 30 watt till ett baselement, som alla pekar framåt. Allt är snyggt inpackat i ett blänkande kabinett som inte tar mycket plats i hyllan eller på bänken.

Ljudet överträffar däremot storleken på högtalarna med god marginal. I motsats till vad vi är vana vid från färska högtalartillverkare utan heritage är ljudbilden väldigt balanserad. När man spelar högt också. MP10 låter måhända inte riktigt lika raffinerat som Vifa Oslo, men den är mer än en match för Sonos Play:5.

Inga knappar, bara beröringskänsliga fält.
Inga knappar, bara beröringskänsliga fält.

Kents avskedsalbum låter fylligt och stort, med en övertygande potent bas, och jag upplevde samma sak med Drakes nya platta. MP10 trycker inte till lika hårt som Naim Mu-so Qb och ljudbilden är inte lika stor som med Sonos Play:5, men den låter friskt och ganska upplöst och öppet. Vilket får fram vokalharmonierna i Highasakites album ”Camp Echo” på ett snyggt sätt trots att mellanregistret är lite obalanserat. Det märks som lite hårdhet när man höjer volymen, en bit upp i mellanregistret. Du kan inte heller räkna med någon djupbas, eller en superluftig diskant, men det är inte så vanligt heller i den här prisklassen.

 

Bra försök

Med MP10 som grund kan vi konstatera att Musaic är ett märke som är värt att hålla ögonen på. Vad de har lyckats med här är det inte många andra som klarar. Ett bra utbud av strömningstjänster, stöd för högupplösta ljudfiler och kanske den bästa användarvänligheten hittills – i någon strömningshögtalare – gör att de får vår oreserverade rekommendation. Att ljudet milt sagt inte är dumt alls är naturligtvis den största anledningen till att Musaic MP10 kan vara med och slåss i toppen mot de bästa i prisklassen.

Ljud & Bild tycker

Så enkel att använda att det är rena barnleken. Stort och kraftfullt ljud med fin balans och upplösning. Bluetooth och wifi är ett jättepraktiskt plus i kanten. Wifi utan AirPlay. Lite billiga plastdetaljer. Låter hårt när man spelar högt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen