Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Få namn ljuder lika starkt bland hemmabiohögtalare som Miller & Kreisel. Och även om ingen av de två grundarna är knutna till produkterna längre så är danskägda M&K Sound en tillverkare att räkna med. Högtalarna byggs fortfarande efter samma recept, vilket betyder slutna kabinett för jämnast möjliga basrespons med låg förvrängning, plus dyrare högtalarelement än vad som är vanligt i prisklassen. Just därför hittar man M&K-system i flera professionella filmstudior.

Vardagsrumsvänligt utseende

Men även M&K Sound har insett att produkterna ska se bra ut i vardagsrummet också, därför finns den mindre M-serien, vars senaste tillskott är soundbar-högtalaren MP-9.

Den är kompakt och tillräckligt platt för att se bra ut när den hänger på väggen. Vi fick den i vit högglans och det går inte att klaga på utseendet. Den löstagbara grillen sitter fast med magneter så att högtalaren är stilig även utan front. Klämterminalerna på baksidan kunde M&K Sound kanske kunnat hoppa över, men det skulle förmodligen ta för stor plats med tre uppsättningar banankontakter i ett så här kompakt kabinett.

MP-9 har nämligen tre kanaler, med högtalarsystem för vänster, center och höger kanal. Vart och ett av dem är tvåvägs, med 4-tums bas och 1-tums silkesdomediskant. Soundbar-högtalaren är passiv, så den behöver en förstärkare också. Och känsligheten är bara 85 dB, så det krävs dubbelt så mycket förstärkareffekt som med de flesta andra motsvarande högtalare. Det betyder att det bara är att glömma en tunn slimline-receiver, något fullvuxet för ungefär 10 000 kronor är vad som behövs. Det är en nackdel, eftersom många som vill ha en kompakt och läcker soundbar förmodligen helst skulle vilja klara sig utan en stor och klumpig förstärkare.

M&K Sound MP-9 er også tilgjengelig i svart pianolakk. Foto: M&K Sound

Bakhögtalare och subwoofer

M&K Sound MP-9 spelar ingen hörbar bas under 80 Hz, vilket betyder att den behöver en subwoofer för att fungera tillfredsställande. En naturlig parhäst är lilla V8. En liten subwoofer som tar upp väldigt lite golvyta och som inte kostar skjortan. Även denna har slutet kabinett. 150 watts förstärkareffekt är tillräckligt för att fylla ett inte alltför stort rum med bra basnivå.

Det här är egentligen allt man behöver om man inte måste ha surroundljud. Men med bara en meter mellan höger och vänster högtalare så blir ljudbilden tämligen snäv.

Vilket leder oss till MP-7. Även den är gjord för att hängas på väggen och har exakt samma typ av högtalarelement som soundbar-högtalaren MP-9. Men här slipper man att kabinettet ska husera tredubbla uppsättningar element för vänster, center och höger kanal, i stället har högtalarkanalen fått ett extra baselement och varje element arbetar i en större kammare. Vilket betyder ett fylligare ljud och enklare drift, så MP-7 har en känslighet på 88 dB i stället för MP-9:s 85 dB. Det innebär att förstärkaren måste jobba mindre för att driva bakkanalerna och dessutom att MP-7 passar bättre än MP-9 i en vanlig stereoanläggning.

V8 är en pigg subwoofer som hänger med väldigt bra och spelar bra bas. Foto: M&K Sound

Ljudkvalitet

Först kopplar vi in MP-9 i stereo tillsammans med subwoofern. Rent tonalt låter musiken bra, särskilt mellanregistret har överraskande bra dynamik. Den nödvändiga råheten finns det hinkvis av för att hantera barytonsaxofonen i Morphines Scratch från 1994-albumet Yes. Subwoofern hänger med i svängarna och återger basgitarren med betydligt bättre kontroll än vanliga soundbar-system. Till exempel har både Sony HT-ST5000 och Samsung HW-K960, som båda tillhör våra solklara favoriter och inte är några billiga ljudlimpor, påtagligt slappare subwoofrar. V8-subben är rappare, mer bestämd och har en basåtergivning som är tonalt bättre. Den låter mer som den spelar tillsammans med resten av systemet.

Vad jag främst saknar är stereobredd. Aktiva soundbar-högtalare kan manipulera fram större stereoljud men M&K MP-9 är beroende av att den inkopplade förstärkaren har denna funktion. Och eftersom den inte är anpassad speciellt, utan mer ger en mer generell uppskattning, så får man inte samma effekt. Med andra ord: för att lyssna på stereomusik skulle jag ha valt något annat, till exempel MP-7 som här används som bakhögtalare.

Behöver kraft

Jag märkte snabbt att det inte räckte med att driva högtalaren med Yamaha RX-V781, vår favoritreceiver för 6 000 kronor. Mer kraft behövdes, och då var det dags att plocka fram Yamaha RX-A3070 som vi hade stående. Toppmodellen för 20 000 kronor. Jag säger inte att den är nödvändig, man kommer långt med något mittemellan dessa båda. Men nu var det i alla fall inte förstärkaren det hängde på, jag kunde koncentrera mig på att bedöma vad M&K-systemet kan leverera under optimala förhållanden.

Dubbla 4-tums mellanregisterbasar ger MP-7 ett fylligare ljud och högre känslighet än MP-9. Foto: M&K Sound

Bakhögtalare gör susen

När bakhögtalarna kopplas in blir det något helt annat. Ljudbilden växer sig stor och tjusig med flerkanaliga musikinspelningar, till exempel Ragnhild Hemsings och Tor Espen Aspaas klassiska Blu-ray-utgåva Northern Timbre. Aspaas piano har en fyllig klang och även om ljusare tangenter kanske kunde haft mer luft i toppen så återges huvudregistret mycket övertygande. Och med bakhögtalarna dras ljudbilden bakåt och utåt, på ett sätt som gör att även frontsektionen låter större. Man blir helt enkelt lurad att tro att ljudlimpan är två meter bred när den spelar tillsammans med bakhögtalare.

Ragnhild Hemsings fiol har en härlig råhet, varje rörelse med stråken återges med snärt och gnista. Även här hade jag velat ha lite mer luft i toppen, men allt låter överraskande trovärdigt för att komma från så små högtalare, speciellt med tanke på det korta avståndet mellan vänster och höger kanal i frontsektionen.

Film

Men det är filmupplevelser som kommer att stå i centrum med det här systemet. Och där gör M&K Sound ingen besviken. Återigen är det dynamiken som imponerar mest. Mad Max röst i början av Fury Road är våldsamt stor, med massor av information längre ner i basregistret. Subwoofern hänger med i svängarna och MP-9 artikulerar orden med tungd och tryck. Det lägre röstregistret är imponerande, för även om det är både djupt och hårt så smetas inte ljudet ut i en seg gröt av något som ska föreställa bio. Jag vågar påstå att detta faktiskt är äkta biokänsla i vardagsrummet. Med en soundbar som fanbärare! Det är minsann inte dåligt! Visst, det låter inte fullt lika brutalt och stort som när samma scener återges med stora högtalare – och när vårt highend-THX-högtalarsystem från Procella kopplas in så hör man hur det egentligen ska låta. Ännu större, och ännu kraftfullare. Men M&K-systemet bevarar kärnan och förmedlar överraskande mycket av underhållningsvärdet.

Av andra soundbar-högtalare är Samsung HW-K960 den enda jag känner till som kommer i närheten av M&K Sound. Den har nämligen trådlösa bakhögtalare och dessutom riktigt imponerande Atmos-ljud. Samsung-systemet målar alltså upp en större ljudbild än M&K (om du inte köper ett högtalarpar till för att få Atmos-ljud). Men Samsung har inte dynamiken och energin som finns hos M&K, inte upplösningen heller. Skulle bara fattas annat, det här är ju en annan prisklass. För 10 000 kronor får du Samsung-ljudlimpan med allt inbyggt – även förstärkare. M&K kostar 30 000 kr utan förstärkning. För de pengarna finns det väldigt mycket bra hemmabioutrustning att köpa. Fast ska det vara nästan osynligt är alternativen färre.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

M&K Sound MP-9 är en mycket kompetent soundbar, med dynamik som bästa egenskap. Den hänger med ovanligt bra på allt som händer, och gör det med en klangbalans som gör filmspåret ytterst trovärdigt. Tillsammans med subwoofern V8 funkar den mycket bra, så länge du har en kraftfull förstärkare. MP-9 är ganska så tungdriven och behöver ström. Räkna med minst 10 000 kronor för en hemmabioförstärkare.

Då får du jättebra ljud, men en snäv ljudbild. Den meterlånga soundbar-högtalaren har nämligen ett begränsat stereoperspektiv. Det är inte förrän du lägger till SP-7 som bakhögtalare som frontkanalerna kommer till sin rätt. Då låter det å andra sidan väldigt bra, och ljudbilden är tillräckligt stor för att man ska bli uppslukad av den. Hela upplevelsen blir en helt annan än med något soundbar-system vi har provat. Men dyrare också.

Vill du ha ett soundbar-system som ser väldigt bra i ut vardagsrummet, och som samtidigt ger storslagna hemmabioupplevelser, bör du överväga det här. Om du har någonstans att gömma undan den stora förstärkaren som behövs, vill säga.

Och även när den nödvändiga förstärkarkraften finns på plats så kan det kännas i mesta laget att betala 30 000 kronor för ett högtalarsystem som har sådana begränsningar när det spelar musik i stereo. Ska du ha en hemmabio som spelar stereomusik lika övertygande som surround, så rekommenderar vi hellre att använda fem MP-7 hela vägen runt. De är lite dyrare, men har högre känslighet och klarar sig därför med en billigare förstärkare. Så då hamnar du nog runt 40 000 kronor ändå.

Rulla till toppen