annonse
annonse

Test av: M&K Sound MP-9 5.1

Äkta hemmabio med soundbar

M&K Sound bygger sitt högtalarsystem på en soundbar – men när vi snackar hemmabiokänsla är det äkta vara!

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt men ändå behagligt ljud, med en ljudkvalitet som överträffar vanliga ljudlimpor. Subwoofern är mer potent än den ser ut och hänger med perfekt.
Låg känslighet kräver gott om förstärkarkraft. Passa mindre bra till musik i stereo.
annonse

Få namn ljuder lika starkt bland hemmabiohögtalare som Miller & Kreisel. Och även om ingen av de två grundarna är knutna till produkterna längre så är danskägda M&K Sound en tillverkare att räkna med. Högtalarna byggs fortfarande efter samma recept, vilket betyder slutna kabinett för jämnast möjliga basrespons med låg förvrängning, plus dyrare högtalarelement än vad som är vanligt i prisklassen. Just därför hittar man M&K-system i flera professionella filmstudior.

Vardagsrumsvänligt utseende

Men även M&K Sound har insett att produkterna ska se bra ut i vardagsrummet också, därför finns den mindre M-serien, vars senaste tillskott är soundbar-högtalaren MP-9.

Den är kompakt och tillräckligt platt för att se bra ut när den hänger på väggen. Vi fick den i vit högglans och det går inte att klaga på utseendet. Den löstagbara grillen sitter fast med magneter så att högtalaren är stilig även utan front. Klämterminalerna på baksidan kunde M&K Sound kanske kunnat hoppa över, men det skulle förmodligen ta för stor plats med tre uppsättningar banankontakter i ett så här kompakt kabinett.

MP-9 har nämligen tre kanaler, med högtalarsystem för vänster, center och höger kanal. Vart och ett av dem är tvåvägs, med 4-tums bas och 1-tums silkesdomediskant. Soundbar-högtalaren är passiv, så den behöver en förstärkare också. Och känsligheten är bara 85 dB, så det krävs dubbelt så mycket förstärkareffekt som med de flesta andra motsvarande högtalare. Det betyder att det bara är att glömma en tunn slimline-receiver, något fullvuxet för ungefär 10 000 kronor är vad som behövs. Det är en nackdel, eftersom många som vill ha en kompakt och läcker soundbar förmodligen helst skulle vilja klara sig utan en stor och klumpig förstärkare.

M&K Sound MP-9 er også tilgjengelig i svart pianolakk. Foto: M&K Sound

Bakhögtalare och subwoofer

M&K Sound MP-9 spelar ingen hörbar bas under 80 Hz, vilket betyder att den behöver en subwoofer för att fungera tillfredsställande. En naturlig parhäst är lilla V8. En liten subwoofer som tar upp väldigt lite golvyta och som inte kostar skjortan. Även denna har slutet kabinett. 150 watts förstärkareffekt är tillräckligt för att fylla ett inte alltför stort rum med bra basnivå.

Det här är egentligen allt man behöver om man inte måste ha surroundljud. Men med bara en meter mellan höger och vänster högtalare så blir ljudbilden tämligen snäv.

Vilket leder oss till MP-7. Även den är gjord för att hängas på väggen och har exakt samma typ av högtalarelement som soundbar-högtalaren MP-9. Men här slipper man att kabinettet ska husera tredubbla uppsättningar element för vänster, center och höger kanal, i stället har högtalarkanalen fått ett extra baselement och varje element arbetar i en större kammare. Vilket betyder ett fylligare ljud och enklare drift, så MP-7 har en känslighet på 88 dB i stället för MP-9:s 85 dB. Det innebär att förstärkaren måste jobba mindre för att driva bakkanalerna och dessutom att MP-7 passar bättre än MP-9 i en vanlig stereoanläggning.

V8 är en pigg subwoofer som hänger med väldigt bra och spelar bra bas. Foto: M&K Sound

Ljudkvalitet

Först kopplar vi in MP-9 i stereo tillsammans med subwoofern. Rent tonalt låter musiken bra, särskilt mellanregistret har överraskande bra dynamik. Den nödvändiga råheten finns det hinkvis av för att hantera barytonsaxofonen i Morphines Scratch från 1994-albumet Yes. Subwoofern hänger med i svängarna och återger basgitarren med betydligt bättre kontroll än vanliga soundbar-system. Till exempel har både Sony HT-ST5000 och Samsung HW-K960, som båda tillhör våra solklara favoriter och inte är några billiga ljudlimpor, påtagligt slappare subwoofrar. V8-subben är rappare, mer bestämd och har en basåtergivning som är tonalt bättre. Den låter mer som den spelar tillsammans med resten av systemet.

Vad jag främst saknar är stereobredd. Aktiva soundbar-högtalare kan manipulera fram större stereoljud men M&K MP-9 är beroende av att den inkopplade förstärkaren har denna funktion. Och eftersom den inte är anpassad speciellt, utan mer ger en mer generell uppskattning, så får man inte samma effekt. Med andra ord: för att lyssna på stereomusik skulle jag ha valt något annat, till exempel MP-7 som här används som bakhögtalare.

Behöver kraft

Jag märkte snabbt att det inte räckte med att driva högtalaren med Yamaha RX-V781, vår favoritreceiver för 6 000 kronor. Mer kraft behövdes, och då var det dags att plocka fram Yamaha RX-A3070 som vi hade stående. Toppmodellen för 20 000 kronor. Jag säger inte att den är nödvändig, man kommer långt med något mittemellan dessa båda. Men nu var det i alla fall inte förstärkaren det hängde på, jag kunde koncentrera mig på att bedöma vad M&K-systemet kan leverera under optimala förhållanden.

Fakta & Betyg:
 • M&K Sound MP-9

  • Princip: 3-kanals, 2-vägs, sluten
  • Frekvensrespons: 80– 20 000 Hz (+/–3 dB)
  • Impedans: 4 ohm
  • Känslighet: 85 dB
  • Diskant: 3 x 1-tums silkesdome
  • Mellanregisterbas: 3 x 4 tums
  • Färg: Svart eller vit högglans

  M&K Sound V8

  • Princip: Aktiv, sluten
  • Baselement: 8 tum
  • Effekt: 150 watt RMS, 250 watt peak
  • Frekvensrespons: 30–200 Hz
  • Färg: Svart eller vit halvmatt
  • Webb: nshometheater.se
  Tillverkare:
  Miller & Kreisel
  Pris:
  29.800,-

  Läs också:

  Knivskarp och superupplöst

  Med äkta 4K-upplösning och en bländande bild är det ingen tvekan om vilken projektor vi hade valt.

  Svartare än natten!

  JVC är kända för marknadens bästa svärta. Och de gör ingen besviken den här gången heller.

  Häftigaste bilden i hemmabion

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

  Monster med vingar

  Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts