annonse
annonse
annonse

KEF Egg

Högupplöst ljud på skrivbordet

Aktiva KEF Egg stöder högupplöst ljud och är extra smidig tack vare Bluetooth.

Ljudet är mycket distinkt och klart. Vanliga PC-högtalare kan bara glömma att ge sådana här ljudupplevelser. Högupplöst ljud är käckt och trådlös Bluetooth-anslutning gör högtalarna extra flexibla.
Basen är tunn, subwoofer rekommenderas. Automatisk standby kan inte väljas bort, vilket är irriterande med datorn. Kvalitetskänslan hade kunnat vara ännu bättre.

Goda nyheter! KEFs populära, äggformade högtalare är tillbaka. Mest välkänd i sin hemmabiovariant från mitten av 2000-talet, nu återfödd som stereopar. Och nu är äggen aktiva! Och inte nog med det, högtalarna – som numera heter kort och gott Egg – kan ta emot musiksignalen trådlöst via Bluetooth. Då stöder de aptX-kodeken som ger ett bättre ljud med den här annars så medelmåttiga överföringsmetoden.

PC-bruk är förmodligen det mest uppenbara användningsområdet, men högtalarna går också att koppla till TV:n för att få ut ett bättre ljud ur den, eller så kan man helt enkelt ha dem som stereohögtalare i vardagsrummet. Då kan de nog behöva en subwoofer, för deras djupaste bas är 80 Hz vilket är i knappaste laget i större rum. Allra bäst ägnar sig Egg som närfältshögtalare.

 

Konstruktion

Varje högtalare har ett 115 mm koaxialelement, vilket betyder att diskanten sitter i mitten av mellanregistret. Det ger en mer sömlös övergång mellan dem, och genom att de båda spelar längs samma axel mot örat och att ljudet kommer från en enda punkt, kan de potentiellt ge en mer faskorrekt ljudbild med ett mer precist stereoperspektiv. Diskantelementet har dessutom en ”mandarinformad” vågledare (waveguide) som kontrollerar de högsta frekvensernas spridning, vilket ger en jämnare frekvensrespons även bredvid sweetspot.

I den högra högtalaren sitter förstärkaren som lämnar 50 watt, samt alla anslutningar.

Högtalarelementet är koaxialt och har diskanten i mitten av mellanregistret, en princip som KEF kallar för UniQ. En basreflexport mynnar ut ovanför elementet. Illustration: KEF
Högtalarelementet är koaxialt och har diskanten i mitten av mellanregistret, en princip som KEF kallar för UniQ. En basreflexport mynnar ut ovanför elementet. Illustration: KEF

Egg-ljudet

Rent ljudmässigt imponerar högtalarna med en distinkt återgivning av röster och instrument. Kantslagen på virveltrumman har en fin snärt och övertonerna från basgitarren skiljer mycket väl på en bandlös kontrabas och en funky elbas.

Övertonregistret är oerhört distinkt och hakar på mellanregistret helt sömlöst. Det är inte lätt att höra var det ena elementet avlöser det andra. Jämfört med dyrare högtalare, till exempel Genelec 8330, hade det kanske kunnat finnas ännu mer luft allra längst upp. PJ Harveys röst i ”A Place Called Home” är väldigt tydlig och välartikulerad genom KEF-högtalarna, detsamma kan sägas om tamburinen. Fast ljudbilden har ännu fler mikronyanser hos Genelec.

Både mellanregister och diskant låter dock helt fenomenalt hos KEF och Egg bevarar kontrollen på riktigt höga ljudnivåer. Framför allt som närfältshögtalare spelare de mer än tillräckligt högt.

Det som saknas är bas. 80 Hz är inte riktigt djupt nog, man saknar fort en subwoofer. Då är det bra att högtalarna har en subwoofer-utgång.

 

Auto standby

Största nackdelen med Egg är att de går för tidigt i standby-läge om det är tyst för länge. Själv behöver jag bara ljud ibland när jag vill titta på ett par videor som någon lagt upp på sociala medier eller om jag vill höra en låt eller två på Tidal eller Spotify. Då måste jag sätta på högtalarna för hand varje gång jag vill använda dem. Detta innebär också att Egg passar dåligt som redskap för redigering, i synnerhet videoredigering. Då kan man sitta väldigt länge åt gången och fixa med ett par saker innan man behöver ljud nästa gång, och då måste sätta på högtalarna för hand igen. I en del program, till exempel Adobe Premiere, måste man faktiskt gå in i programinställningarna och välja högtalarna på nytt.

 

Bra högtalare, men inte för alla

KEF Egg är ett par välljudande högtalare som kanske passar bäst som datorhögtalare på skrivbordet. De stöder högupplöst via USB och det går att strömma musik trådlöst till dem från mobilen via Bluetooth.

Högtalarna går inte djupt i basen så om du ska använda dem för att mixa musik, eller helt enkelt vill höra basinstrumentens hela register, så bör du ha en subwoofer också. Framför allt om Egg ska stå i vardagsrummet.

Den största nackdelen är det automatiska standby-läget som inte går att välja bort. Det är särskilt irriterande med USB-anslutning eftersom högtalarna inte sätts på automatiskt igen när man spelar musik. Man måste sätta på dem igen för hand, och i en del datorprogram måste välja dem som utenhet en gång till. Vill du bara ha ljud i datorhögtalarna ibland så bör du leta efter något annat.

Goda nyheter! KEFs populära, äggformade högtalare är tillbaka. Mest välkänd i sin hemmabiovariant från mitten av 2000-talet, nu återfödd som stereopar. Och nu är äggen aktiva! Och inte nog med det, högtalarna – som numera heter kort och gott Egg – kan ta emot musiksignalen trådlöst via Bluetooth. Då stöder de aptX-kodeken som ger ett bättre ljud med den här annars så medelmåttiga överföringsmetoden. PC-bruk är förmodligen det mest uppenbara användningsområdet, men högtalarna går också att koppla till TV:n för att få ut ett bättre ljud ur den, eller så kan man helt enkelt ha dem som stereohögtalare i vardagsrummet. Då kan de nog behöva en subwoofer, för deras djupaste bas är 80 Hz vilket är i knappaste laget i större rum. Allra bäst ägnar sig Egg som närfältshögtalare.  

Konstruktion

Varje högtalare har ett 115 mm koaxialelement, vilket betyder att diskanten sitter i mitten av mellanregistret. Det ger en mer sömlös övergång mellan dem, och genom att de båda spelar längs samma axel mot örat och att ljudet kommer från en enda punkt, kan de potentiellt ge en mer faskorrekt ljudbild med ett mer precist stereoperspektiv. Diskantelementet har dessutom en ”mandarinformad” vågledare (waveguide) som kontrollerar de högsta frekvensernas spridning, vilket ger en jämnare frekvensrespons även bredvid sweetspot. I den högra högtalaren sitter förstärkaren som lämnar 50 watt, samt alla anslutningar. [caption id="attachment_59932" align="alignnone" width="1000"]Högtalarelementet är koaxialt och har diskanten i mitten av mellanregistret, en princip som KEF kallar för UniQ. En basreflexport mynnar ut ovanför elementet. Illustration: KEF Högtalarelementet är koaxialt och har diskanten i mitten av mellanregistret, en princip som KEF kallar för UniQ. En basreflexport mynnar ut ovanför elementet. Illustration: KEF[/caption]

Egg-ljudet

Rent ljudmässigt imponerar högtalarna med en distinkt återgivning av röster och instrument. Kantslagen på virveltrumman har en fin snärt och övertonerna från basgitarren skiljer mycket väl på en bandlös kontrabas och en funky elbas. Övertonregistret är oerhört distinkt och hakar på mellanregistret helt sömlöst. Det är inte lätt att höra var det ena elementet avlöser det andra. Jämfört med dyrare högtalare, till exempel Genelec 8330, hade det kanske kunnat finnas ännu mer luft allra längst upp. PJ Harveys röst i ”A Place Called Home” är väldigt tydlig och välartikulerad genom KEF-högtalarna, detsamma kan sägas om tamburinen. Fast ljudbilden har ännu fler mikronyanser hos Genelec. Både mellanregister och diskant låter dock helt fenomenalt hos KEF och Egg bevarar kontrollen på riktigt höga ljudnivåer. Framför allt som närfältshögtalare spelare de mer än tillräckligt högt. Det som saknas är bas. 80 Hz är inte riktigt djupt nog, man saknar fort en subwoofer. Då är det bra att högtalarna har en subwoofer-utgång.  

Auto standby

Största nackdelen med Egg är att de går för tidigt i standby-läge om det är tyst för länge. Själv behöver jag bara ljud ibland när jag vill titta på ett par videor som någon lagt upp på sociala medier eller om jag vill höra en låt eller två på Tidal eller Spotify. Då måste jag sätta på högtalarna för hand varje gång jag vill använda dem. Detta innebär också att Egg passar dåligt som redskap för redigering, i synnerhet videoredigering. Då kan man sitta väldigt länge åt gången och fixa med ett par saker innan man behöver ljud nästa gång, och då måste sätta på högtalarna för hand igen. I en del program, till exempel Adobe Premiere, måste man faktiskt gå in i programinställningarna och välja högtalarna på nytt.  

Bra högtalare, men inte för alla

KEF Egg är ett par välljudande högtalare som kanske passar bäst som datorhögtalare på skrivbordet. De stöder högupplöst via USB och det går att strömma musik trådlöst till dem från mobilen via Bluetooth. Högtalarna går inte djupt i basen så om du ska använda dem för att mixa musik, eller helt enkelt vill höra basinstrumentens hela register, så bör du ha en subwoofer också. Framför allt om Egg ska stå i vardagsrummet. Den största nackdelen är det automatiska standby-läget som inte går att välja bort. Det är särskilt irriterande med USB-anslutning eftersom högtalarna inte sätts på automatiskt igen när man spelar musik. Man måste sätta på dem igen för hand, och i en del datorprogram måste välja dem som utenhet en gång till. Vill du bara ha ljud i datorhögtalarna ibland så bör du leta efter något annat.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på KEF Egg
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Aktiva högtalare
  • Koaxialelement: 19 mm diskant, 115 mm mellanregister
  • Trådlöst: Bluetooth (aptX)
  • Anslutningar: USB, 3,5 mm AUXaux 3,5 mm optisk, subwoofer
  • Digitalupplösning: 24 bit/96 kHz
  • Effekt: 50 watt
  • Frekvensomfång: 80–45 000 Hz
  • Fjärrkontroll: Ja
  • Mått: 27,4 x 136 x 17,2 cm
  • Färg: Blå, svart eller vit
Pris: 5000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.