annons
annons

i-Box Max

Tuff bärbar högtalare

i-Box Max spelar både högt och laddar din mobil.

Praktisk att använda med många anslutningar och bra tryck om man använder bas- och diskantjusteringen aktivt.
Du hittar bättre ljud på annat håll.

Marknaden svämmar över av små och stora trådlösa högtalare. Så det är inte så lätt att välja. Engelska i-Box är en av många nya tillverkare som snabbt har skaffat sig ett brett urval av trådlösa högtalare. Toppmodellen Max är den största och tuffaste, relativt aggressivt prissatt och tack vare batteridrift är den ett intressant alternativ.

Den 29 cm breda högtalaren använder Bluetooth för att överföra musiken trådlöst. Därmed passar den fint tillsammans med surfplattan, mobilen eller laptopen. Eftersom den även har NFC med närfältskoppling (håll bara mobilen intill för att parkoppla enheterna) är den enkel att installera. Stora knappar, en rejäl volymratt – en gummerad sådan – och bärhandtag innebär att vi inte kan klaga på användarvänligheten.

Praktiskt nog har Max två analoga ingångar för andra ljudkällor än trådlösa, och med 10 timmars batteritid håller den igång en hel dag i skidbacken. Eller på stranden. Innan man måste ladda den. En praktisk detalj till är att den har mikrofon så att du kan prata med någon som ringer om mobilen är parkopplad med högtalaren. De två USB-portarna på baksidan går att använda för att ladda två enheter (max 2,1 A) samtidigt från det inbyggda batteriet.

Högtalaren är byggd av plast och känns lite billig jämfört med Jabras högtalare i samma klass, men den spelar högt och gör det utan mycket förvrängning. Med bas- och diskantkontroll på baksidan kan man själv justera klangbalansen, och jag var tvungen att vrida upp bägge två ganska så mycket för att få en användbar balans i ljudbilden. Gör man inte det är basen helt enkelt frånvarande och ljudbilden känns sluten och mörk.

3142_i-box_Trax

Med bas- och diskantjustering blir det bättre. Men det går inte att komma ifrån att i-Box Max inte lyckas engagera lika mycket som exempelvis UE Boom för 1 700 kronor. Basen saknar kraft och dynamiken är blodfattig, så man sitter inte direkt och stampar takten. Värre är att mellanregistret låter som om det kommer från en konservburk – om man inte vrider upp diskanten lite. Då bättrar det sig och röster framträder lite tydligare. Vokalharmonierna från tjejerna i First Aid Kit flöt ihop och gjorde det svårt att skilja rösterna från varandra. Stråkarna i John Williams filmmusik från ”Schindlers list” lät grunda utan klangbotten och Ryan Adams senaste skiva fick aldrig det tryck jag upplever med UE Boom eller Bose SoundLink, som är mycket mindre än i-Box Max.

Slutsats
i-Box Max styrka är ett relativt angenämt pris, bra batteritid och anslutningar, men ljudkvaliteten är ojämn. Den är ett bra alternativ om antalet anslutningar och bärbarhet är viktigt, men man får bättre ljud på annat håll. Även om man kanske får hosta upp med ett par hundralappar till.

Marknaden svämmar över av små och stora trådlösa högtalare. Så det är inte så lätt att välja. Engelska i-Box är en av många nya tillverkare som snabbt har skaffat sig ett brett urval av trådlösa högtalare. Toppmodellen Max är den största och tuffaste, relativt aggressivt prissatt och tack vare batteridrift är den ett intressant alternativ. Den 29 cm breda högtalaren använder Bluetooth för att överföra musiken trådlöst. Därmed passar den fint tillsammans med surfplattan, mobilen eller laptopen. Eftersom den även har NFC med närfältskoppling (håll bara mobilen intill för att parkoppla enheterna) är den enkel att installera. Stora knappar, en rejäl volymratt – en gummerad sådan – och bärhandtag innebär att vi inte kan klaga på användarvänligheten. Praktiskt nog har Max två analoga ingångar för andra ljudkällor än trådlösa, och med 10 timmars batteritid håller den igång en hel dag i skidbacken. Eller på stranden. Innan man måste ladda den. En praktisk detalj till är att den har mikrofon så att du kan prata med någon som ringer om mobilen är parkopplad med högtalaren. De två USB-portarna på baksidan går att använda för att ladda två enheter (max 2,1 A) samtidigt från det inbyggda batteriet. Högtalaren är byggd av plast och känns lite billig jämfört med Jabras högtalare i samma klass, men den spelar högt och gör det utan mycket förvrängning. Med bas- och diskantkontroll på baksidan kan man själv justera klangbalansen, och jag var tvungen att vrida upp bägge två ganska så mycket för att få en användbar balans i ljudbilden. Gör man inte det är basen helt enkelt frånvarande och ljudbilden känns sluten och mörk. 3142_i-box_Trax Med bas- och diskantjustering blir det bättre. Men det går inte att komma ifrån att i-Box Max inte lyckas engagera lika mycket som exempelvis UE Boom för 1 700 kronor. Basen saknar kraft och dynamiken är blodfattig, så man sitter inte direkt och stampar takten. Värre är att mellanregistret låter som om det kommer från en konservburk – om man inte vrider upp diskanten lite. Då bättrar det sig och röster framträder lite tydligare. Vokalharmonierna från tjejerna i First Aid Kit flöt ihop och gjorde det svårt att skilja rösterna från varandra. Stråkarna i John Williams filmmusik från ”Schindlers list” lät grunda utan klangbotten och Ryan Adams senaste skiva fick aldrig det tryck jag upplever med UE Boom eller Bose SoundLink, som är mycket mindre än i-Box Max. Slutsats i-Box Max styrka är ett relativt angenämt pris, bra batteritid och anslutningar, men ljudkvaliteten är ojämn. Den är ett bra alternativ om antalet anslutningar och bärbarhet är viktigt, men man får bättre ljud på annat håll. Även om man kanske får hosta upp med ett par hundralappar till.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på i-Box Max
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Bärbar Bluetooth-högtalare
  • 50 mm-element
  • 75-mm slavbas
  • Linjeingång
  • Tonkontroller
  • 10 timmars batteritid
Pris: 1200:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-