annons
annons

Scansonic M-9

Smal rockhögtalare

Om du gillar att känna basen i magen, men inte vill ha stora högtalare, får du vad du vill ha här.

Bra tryck för att vara så liten, och tillräckligt kompakt för att fungera i små rum.
Diskanten kan uppfattas som lite för aggressiv och mellanregistret är för tunt.

Scansonic har jobbat mycket med sina smala högtalare. Och monterat ett särskilt 8-tums baselement på sidan som kompenserar för bristen på bas som små högtalare har. De har också kostat på sig en banddiskant och ett mellanregister på fronten som ska se till att ljudbilden får balans.

Den vita eller svarta glansiga lacken ser kanske lite billig ut, men här har pengarna satsats på ljudet i stället för på påkostad träfaner. Tack vare den sidomonterade basen är ljudet betydligt mer potent än vad som är möjligt att få med bara de små elementen på fronten. Men det betyder också att man måste tänka lite mer på hur man placerar högtalarna.

De bör inte stå med basarna riktade rakt in i bokhyllan, eller mot sidoväggen, men de kan däremot stå nära bakväggen. Och precis som vanligt rekommenderar vi att man har en förstärkare med en del strömreserver. M-9 är nämligen inte den mest känsliga, så räkna med att behöva vrida upp volymen lite extra för att få bra ljudtryck i ett stort rum.

 

Ljudkvalitet

Banddiskanten gör att Scansonic-högtalaren låter friskare än de flesta andra testdeltagare. För somliga kanske den upplevs som i friskaste laget, för man kan höra små s-ljud sticka ut emellanåt. Gillar man det så är ljudet mitt i prick, fast det kan bli enerverande i längden. Eller som Geir uttryckte saken när vi lyssnade på Rage Against the Machine: ”Lite väl mycket cymbaler?” Det låter skarpare än med Dynaudio och System Audio. Och lite tunnare än med Focal. Men gitarrerna är tuffa och röster känns öppna och distinkta.

De sidomonterade basarna sparkar ifrån sig väl och basen är både stram och relativt kraftfull. Det fungerar väldigt bra med Lordes och Diana Kralls låtar men klangen blir för tunn – och då hörs banddiskantens negativa sidor. Pianot i Leif Ove Andsnes ”Beethoven Journey” – för att inte tala om stråkarna – får varken den klangfyllighet eller det djup som behövs för att skapa en trovärdig känsla.

”De låter fint och upplöst tack vare banddiskanten, men lite tunt också”, instämmer Audun. Som inte riktigt tycker att foten börjar stampa takten av den här baskonstruktionen. ”Inte den bästa allroundaren i den här församlingen”, tycker Audun.

 

Vår åsikt

Det tunna mellanregistret gör att M-9 saknar värme för att spela klassisk musik bra nog. Scansonic-högtalaren är förmodligen snarare något för dig som inte har gott om plats att möblera med men som gillar att det rockar lite och är rädd att basen ska bli för tunn. Det blir den inte här, men högtalaren passar alltså inte alla.

Scansonic har jobbat mycket med sina smala högtalare. Och monterat ett särskilt 8-tums baselement på sidan som kompenserar för bristen på bas som små högtalare har. De har också kostat på sig en banddiskant och ett mellanregister på fronten som ska se till att ljudbilden får balans. Den vita eller svarta glansiga lacken ser kanske lite billig ut, men här har pengarna satsats på ljudet i stället för på påkostad träfaner. Tack vare den sidomonterade basen är ljudet betydligt mer potent än vad som är möjligt att få med bara de små elementen på fronten. Men det betyder också att man måste tänka lite mer på hur man placerar högtalarna. De bör inte stå med basarna riktade rakt in i bokhyllan, eller mot sidoväggen, men de kan däremot stå nära bakväggen. Och precis som vanligt rekommenderar vi att man har en förstärkare med en del strömreserver. M-9 är nämligen inte den mest känsliga, så räkna med att behöva vrida upp volymen lite extra för att få bra ljudtryck i ett stort rum.  

Ljudkvalitet

Banddiskanten gör att Scansonic-högtalaren låter friskare än de flesta andra testdeltagare. För somliga kanske den upplevs som i friskaste laget, för man kan höra små s-ljud sticka ut emellanåt. Gillar man det så är ljudet mitt i prick, fast det kan bli enerverande i längden. Eller som Geir uttryckte saken när vi lyssnade på Rage Against the Machine: ”Lite väl mycket cymbaler?” Det låter skarpare än med Dynaudio och System Audio. Och lite tunnare än med Focal. Men gitarrerna är tuffa och röster känns öppna och distinkta. De sidomonterade basarna sparkar ifrån sig väl och basen är både stram och relativt kraftfull. Det fungerar väldigt bra med Lordes och Diana Kralls låtar men klangen blir för tunn – och då hörs banddiskantens negativa sidor. Pianot i Leif Ove Andsnes ”Beethoven Journey” – för att inte tala om stråkarna – får varken den klangfyllighet eller det djup som behövs för att skapa en trovärdig känsla. ”De låter fint och upplöst tack vare banddiskanten, men lite tunt också”, instämmer Audun. Som inte riktigt tycker att foten börjar stampa takten av den här baskonstruktionen. ”Inte den bästa allroundaren i den här församlingen”, tycker Audun.  

Vår åsikt

Det tunna mellanregistret gör att M-9 saknar värme för att spela klassisk musik bra nog. Scansonic-högtalaren är förmodligen snarare något för dig som inte har gott om plats att möblera med men som gillar att det rockar lite och är rädd att basen ska bli för tunn. Det blir den inte här, men högtalaren passar alltså inte alla.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Scansonic M-9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 3-vägs golvhögtalare
  • Känslighet: Ingen uppgift, 6 ohm
  • Frekvensomfång: 40–30 000 Hz
  • Mått: 90 x 15,1 x 29,8 cm
Pris: 15000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-