annonse
annonse
annonse

6 golvhögtalare

Högtalarfest!

Nya stereohögtalare till vardagsrummet? Köp inget förrän du har läst vårt test!

När du ger dig ut på jakt efter en ordentlig stereo är valet av högtalare extra viktigt. Det kan betyda skillnaden mellan platta, trista ljudupplevelser på vilopulsnivå och tvättäkta adrenalinkickar! Man måste välja rätt.

Högtalare för hifi-bruk finns i alla storlekar och prisklasser. De kan vara små som tändsticksaskar eller stora som ladugårdsdörrar och kostar allt från ett par tusenlappar upp till mer än en miljon. Men om vi ska försöka definiera ett slags gyllene medelväg så är det logiskt att titta närmare på de smala golvhögtalare som vanligt folk vill ha!

Prisklassen 15 000–20 000 kronor är extra spännande och sticker ut både när det gäller ljudkvalitet och användarvänlighet. Dessutom får design och byggkvalitet massor av poäng. Det här är smala golvhögtalare med topprestanda, som får plats i varje vardagsrum och skapar en musikalisk atmosfär som du bara kan glömma att få med billiga högtalare.

 

Testet

Vi har finkammat marknaden och letat efter intressanta högtalarnyheter och fått tag på sex aktuella modeller. De danska märkena är väl representerade: DALI, Dynaudio, System Audio och Scansonic har mycket att erbjuda i den här prisklassen. Dessutom har vi tagit med en splitter ny modell från franska Focal – och de brittiska öarna är också med i form av Bowers & Wilkins. Ändå är detta bara en pytteliten del av en enorm högtalarmarknad!

 

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Så testade vi

Vi har undersökt hur högtalarna klarar ett brett spektrum av musik, hur lätta de är att ställa in och placera optimalt (nära eller långt från bak- och sidoväggar) och inte minst hur lätta de är att driva. Som förstärkare har vi använt vår referens, Hegels integrerade H360. Musiken har kommit från Tidal, spelad genom Naims musikspelare och förförstärkare NAC-N 272 XS.

Här är vår Tidal-spellista.

Vi letar efter bra högtalarköp som levererar de ljudmässiga varorna, är enkla att placera rätt och kan stå i vardagsrummet utan att inredningsarkitekten kliar sig i huvudet. Ett par av kandidaterna prickade in en del av kriterierna, andra klarade sig överlag bra på allting. Och så hittade vi ett par riktigt fullträffar som överträffade alla förväntningar.

 

Placering

Potenta golvhögtalare trivs bäst med lite luft runtomkring sig. Ta reda på vad tillverkarna rekommenderar och experimentera med avståndet till bakväggen för att hitta rätt balans i ljudbilden. Det är viktigt att båda högtalarna står på samma avstånd från lyssningsplatsen. Avståndet till sidoväggar kan gärna vara en meter eller ännu mer för att minimera reflektioner. Undvik att ställa högtalarna i hörn eftersom det kan orsaka en ojämn basförstärkning. Detta är dock generella regler, placeringen i ett vanligt vardagsrum brukar innebära ett par kompromisser. Du får prova dig fram och försöka hitta den optimala positionen i ditt eget lyssningsrum. Använd en låt du lyssnat mycket på och känner igen väl, gärna med en stabil rytm och basgång, och lyssna dig sedan fram!

Läs också: Så placerar du högtalarna.

Bästa pris på 6 golvhögtalare
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.