annons
annons

6 golvhögtalare

Högtalarfest!

Nya stereohögtalare till vardagsrummet? Köp inget förrän du har läst vårt test!

När du ger dig ut på jakt efter en ordentlig stereo är valet av högtalare extra viktigt. Det kan betyda skillnaden mellan platta, trista ljudupplevelser på vilopulsnivå och tvättäkta adrenalinkickar! Man måste välja rätt.

Högtalare för hifi-bruk finns i alla storlekar och prisklasser. De kan vara små som tändsticksaskar eller stora som ladugårdsdörrar och kostar allt från ett par tusenlappar upp till mer än en miljon. Men om vi ska försöka definiera ett slags gyllene medelväg så är det logiskt att titta närmare på de smala golvhögtalare som vanligt folk vill ha!

Prisklassen 15 000–20 000 kronor är extra spännande och sticker ut både när det gäller ljudkvalitet och användarvänlighet. Dessutom får design och byggkvalitet massor av poäng. Det här är smala golvhögtalare med topprestanda, som får plats i varje vardagsrum och skapar en musikalisk atmosfär som du bara kan glömma att få med billiga högtalare.

 

Testet

Vi har finkammat marknaden och letat efter intressanta högtalarnyheter och fått tag på sex aktuella modeller. De danska märkena är väl representerade: DALI, Dynaudio, System Audio och Scansonic har mycket att erbjuda i den här prisklassen. Dessutom har vi tagit med en splitter ny modell från franska Focal – och de brittiska öarna är också med i form av Bowers & Wilkins. Ändå är detta bara en pytteliten del av en enorm högtalarmarknad!

 

Så testade vi

Vi har undersökt hur högtalarna klarar ett brett spektrum av musik, hur lätta de är att ställa in och placera optimalt (nära eller långt från bak- och sidoväggar) och inte minst hur lätta de är att driva. Som förstärkare har vi använt vår referens, Hegels integrerade H360. Musiken har kommit från Tidal, spelad genom Naims musikspelare och förförstärkare NAC-N 272 XS.

Här är vår Tidal-spellista.

Vi letar efter bra högtalarköp som levererar de ljudmässiga varorna, är enkla att placera rätt och kan stå i vardagsrummet utan att inredningsarkitekten kliar sig i huvudet. Ett par av kandidaterna prickade in en del av kriterierna, andra klarade sig överlag bra på allting. Och så hittade vi ett par riktigt fullträffar som överträffade alla förväntningar.

 

Placering

Potenta golvhögtalare trivs bäst med lite luft runtomkring sig. Ta reda på vad tillverkarna rekommenderar och experimentera med avståndet till bakväggen för att hitta rätt balans i ljudbilden. Det är viktigt att båda högtalarna står på samma avstånd från lyssningsplatsen. Avståndet till sidoväggar kan gärna vara en meter eller ännu mer för att minimera reflektioner. Undvik att ställa högtalarna i hörn eftersom det kan orsaka en ojämn basförstärkning. Detta är dock generella regler, placeringen i ett vanligt vardagsrum brukar innebära ett par kompromisser. Du får prova dig fram och försöka hitta den optimala positionen i ditt eget lyssningsrum. Använd en låt du lyssnat mycket på och känner igen väl, gärna med en stabil rytm och basgång, och lyssna dig sedan fram!

Läs också: Så placerar du högtalarna.

Bästa pris på 6 golvhögtalare
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-