Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 trådlösa stereohögtalare

Bättre ljud – i all enkelhet

Du får bättre ljud med ett par stereohögtalare – se bara till att välja rätt.

Av / 2016-08-26 - 06:00
5 trådlösa stereohögtalare
Lasse Svendsen

Produkter i detta test

Trådlösa högtalare är enormt populära. Alla vill ha högtalare som de strömmar musik till. Men om du ställer höga krav på ljudet så bör du välja två stycken.

Högtalartillverkarna måste tänka i nya banor för att ta upp kampen med enkla trådlösa högtalare från Sonos, Bose eller Geneva – och svaret är att bygga in förstärkare i stereohögtalare.

Fördelarna är många. När allt sitter inuti högtalarna slipper man trassla med förstärkare och CD-spelare som tar massor av plats. Med förstärkning och Bluetooth-mottagare på insidan behöver man bara en stickkontakt och en telefon för att få musik i vardagsrummet – bara ett par minuter efter man har packat upp sina nya högtalare.

 

Bättre upplevelser

Den mest uppenbara fördelen är att två högtalare ger musiken ett riktigt stereoperspektiv. Stereokänslan är bara att glömma med en bordshögtalare, som i bästa fall kan åstadkomma en illusion av stereoljud – oftast är det bara diskantelementen som spelar i stereo. Med två högtalare spelar både diskanten och basen i stereo och det ger en större och mycket mer realistisk ljudbild och en häftigare live-känsla. Trots Bluetooth-teknikens begräsningar har alla testdeltagarna ett mycket bättre ljud än vilken liten bordshögtalare som helst.

Läs också: Därför får man inte CD-kvalitet med Bluetooth

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skräddarsydd

Med inbyggda förstärkare behövs inga extra komponenter. En av fördelarna med det är att förstärkarna är anpassade efter elementen i högtalarna och justeras med ett analogt filter, eller en DSP-krets (digital) för optimalisera frekvensrespons, fasvinklar och impedans. Sådant betyder faktiskt något för ljudkvaliteten. Skräddarsytt alltså, med separata förstärkare till varje element, som inte påverkar varandra.

Läs också: Därför är det smart med aktiva högtalare

Med förstärkare på insidan är aktiva högtalare inte bara väldigt praktiska, de är också en mycket billigare lösning än köpa passiva högtalare. De behöver ju en extern förstärkare också, och då är man inte heller säker på att samspelet mellan högtalare och förstärkare är optimalt.

 

Praktisk på lite plats

Högtalarna i det här testet kostar från 5 000 kronor och är tillräckligt små för att få plats i bokhyllan, på väggen eller på en bänk, och de flesta av dem kan styras från soffan med en app eller fjärrkontroll. Några av dem har en USB-port och optisk digitalingång utöver Bluetooth. Då kan man koppla in en TV, en laptop eller någon annan ljudkälla.

En aktiv högtalare sedd bakifrån, med analog och digitala ljudingångar, strömkontakt och terminaler för kabeln till den andra högtalaren. (Foto: Tillverkare)
En aktiv högtalare sedd bakifrån, med analog och digitala ljudingångar, strömkontakt och terminaler för kabeln till den andra högtalaren. (Foto: Tillverkare)

 

Några sticker ut

Två av högtalarparen skiljer sig från mängden. Klipsch-högtalarna har nämligen skivspelaringång! Allt du behöver göra är att koppla in grammofonen till kontakterna på baksidan, sedan kan du växla mellan LP och strömning hur du vill.

Yamaha-högtalarna är de enda som även har wifi-strömning. Det kan potentiellt ge ett bättre ljud. De kan dessutom användas i trådlösa multiroom-system med Yamahas MusicCast-enheter.

 

Så testade vi

Högtalarna sattes på stativ och matades med musik från Tidal HiFi, eftersom vi anser att det låter bättre än Spotify – och i många fall bättre än CD.

Eftersom alla testdeltagare har Bluetooth så testade vi dem med det. Yamaha-högtalarna testades även med wifi, som rent potentiellt kan ge ett bättre ljud. Byggkvalitet, installation, användning, anslutningar och funktioner granskades också, men vi har lagt allra störst vikt på ljudkvaliteten.

 

De mest spelade låtarna var följande:
David Bowie – Lazarus
Darling West – Vinyl And a Heartache
Funkadelic feat. Kendrick Lamar och Ice Cube – Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You?
Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolistene – Et misericordia (låt 4 på Magnificat)
Dena Piano Duo – Mozart Sonate In D-Dur från albumet Mozart/Grieg vol. II

 

Placering av små högtalare

De flesta av testets högtalare får enkelt plats i en vanlig bokhylla. Det kan dock ge lite för mycket bas eftersom hyllan fungerar som en akustisk förstärkare för de lägre frekvenserna.

För att kompensera för bristen på bas i små högtalare har nämligen många av dem öppningar på baksidan, och de pumpar ut basljuden i hyllan.

Om det inte ingår skumgummiproppar att stoppa i öppningarna så kan man överväga att skaffa ett par egna för att dämpa basen så att den inte känns påträngande. Är ljudet för tunt kan det vara en fördel att ställa högtalarna nära bakväggen för att öka basnivån. Annars kan man ställa dem på en hylla eller bänk där de spelar fritt.

Då låter de nämligen bättre än om de står inklämda i en bokhylla. Se bara till att de åtminstone har plast- eller gummifötter på undersidan för att dämpa resonanser. Allra bäst är Soundcares underlägg, som kostar 350 kronor för tre stycken. De sätts fast under högtalarna med dubbelhäftande tejp och dämpar resonanser och ger ett bättre ljud. Framför allt i basen.

Om man har plats är golvstativ alltid bäst. Då får man mycket mer flexibla placeringsmöjligheter och ljudet kan bli ännu bättre. Bra stativ kostar från en tusenlapp per par och till samtliga testdeltagare är 60 cm höga stativ de mest ideala.

Läs också: Guide till placering av högtalare

Produkter i detta test

System Audio Saxo 5 Active

Still going strong

Även om konkurrenterna har ryckt upp sig så är Saxo 5 Active fortfarande en av de mest välljudande högtalarna i prisklassen.

En energisk ljudbild med taktfast, fyllig bas gör att System Audio låter en storlek större än konkurrenterna.
Lite begränsade anslutningar.
Läs hela testet

Yamaha NX-N500

Multitalangen

De här högtalarna från Yamaha klarar av mycket, med avancerade finesser och massor av anslutningar. Men bäst av allt är ljudet!

Yamaha-högtalarna låter varmt, fylligt och detaljerat till tusen. Dessutom är de väldigt användarvänliga och allsidiga.
Passar bättre till mindre lyssningsrum och till närfältslyssning än ”diskoteksnivåer” i stora vardagsrum.
Läs hela testet

XTZ Tune 4

Hifi på skrivbordet

Från svenska XTZ kommer de här små krabaterna som är som skapta för skrivbordet.

Mycket kompakta och tar lite plats. Vinklade uppåt för bättre ljud om man sitter nära, vilket är optimalt till datorn. Ljudet kan anpassas med en app.
Saknar luft i övertonerna och vi saknar genomgående lite rymd runt instrumenten. Dynamiken hade också kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Klipsch R-15PM

Full fart i bokhyllan

Vill du ha en rockkonsert i bokhyllan så kan du sluta leta. Även om du gillar LP!

Fullt ös! Klipsch är den bästa rockaren, med en rytmisk och beroendeframkallande bas. Skivspelaringång är dessutom en fiffig funktion.
Saknar upplösning i övertonerna, som ger instrument och sångröster lite andrum. Högtalarna måste styras med fjärrkontroll.
Läs hela testet

DALI Zensor 1 AX

Klockrent ljud

Gillar du att musiken låter så fokuserat och rent som möjligt så är DALI-högtalaren ett tydligt val.

Öppen, frisk och luftig ljudbild som är lätt att gilla och behaglig att lyssna på. Enkla att använda.
Saknar USB. Ljudbilden är tunn om du inte ställer högtalarna tätt intill väggen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen