annons
annons

Klipsch R-115SW

Mars 2016Klipsch R-115SW

Bas med orkanstyrka

För dig som vill ha mesta möjliga bas för pengarna är den här 15-tums luftpumpen från Klipsch mitt i prick.

Fenomenalt bastryck i ett mycket brett frekvensregister. Här får du en råstark subwoofer som trycker ifrån sig bra hela vägen ner till de subsoniska frekvenserna du inte bara hör, utan känner!
En potent bas som den här kräver mer jobb med placering och fintrimning. Storleken och platsbehovet är en uppenbar faktor för många.

Amerikansk Klipsch har hållit igång i mer än 70 år och är ett välkänt märke för alla som gillar bas, tryck och friska ljudnivåer. I samband med lanseringen av den nya Reference Premiere-serien släppte Klipsch tre nya subwoofrar: en förnuftig 10-tummare, en precis lagom stor 12-tummare och en helgalen 15-tummare. Gissa vilken vi valde?

Klipsch har med god marginal testets största subwoofer, som inte är lätt att gömma undan. Det stora kabinettet och det karaktäristiska, kopparfärgade, 15-tums Cerametallic-baselementet ger ett riktigt rockigt intryck. Kabinettet är en basreflexkonstruktion men har en spaltformad basport i stället för en traditionell rund. Finishen är ganska så enkel vinyl, med borstad ytstruktur.

 

Ljudkvalitet

Det är inte så ofta vi ser 15-tummare i den här prisklassen längre. Stora baselement verkar nästan vara ett utdöende släkte, precis som stora bensinmotorer i bilar. Men det finns inget som kan ersätta många kubik!

Ingen av de andra testdeltagarna lyckas skapa lika mycket liv och rörelse som R-115SW. Basåtergivningen är mäktig och hårtslående, med gott om dynamiska resurser. Den djupa synthbasen i Mad Max-introt skär genom märg och ben, och ändå har subwoofern mycket kvar att ge! 15-tummaren behöver inte göra lika stora membranutslag som en 12-tummare för att åstadkomma samma ljudtryck, och orkar därför hålla igång även efter mindre baslådor har kastat in handduken.

Innan testet var vi nervösa för det skulle låta som typisk ”partybas” utan tillräckligt med djup eller precision, men Klipsch grusar våra fördomar. Den hänger med fint även i de snabbaste trumrytmerna och träffar både hårt och exakt. Basgitarren återges med ett saftigt tryck som får det att dallra i magen!

R-115SW har ett imponerande brett frekvensregister. Medan de andra subwoofrarna rullar av gradvis från ungefär 30 Hz och nedåt så bevarar Klipsch ett riktigt saftigt ljudtryck hela vägen ner till 20 Hz. Den överlevde också vårt tortyrtest utan att gå ned på knä: enda minus vi noterar är tendenser till blåsljud. Enligt Klipsch är spaltformen utformad för att minimera missljud från porten, men vi noterar vissa blåsljud vid låga frekvenser och höga nivåer. Fast då är Klipsch-suben i full färd med att riva hela huset!

Den potenta basen medför ett par utmaningar. Just eftersom den spelar så kraftigt och djupt kommer den göra eventuella problem med rummets akustik mer framträdande. Vi hade gärna sett att Klipsch stoppade i en inbyggd DSP med EQ-funktion, som Elac har gjort med sin app. Utan en sådan är man beroende av en extern enhet som DSPeaker Antimode, eller en hemmabioförstärkare med parametrisk equalizer för att kompensera för problematiska frekvenser i rummet.

 

Slutsats

R-115SW är större rent fysiskt och mer platskrävande än övriga testdeltagare, men sparkar också ifrån sig hårdare. Den kraftiga 15-tummaren kan flytta så mycket luft att basåtergivningen blir en fysisk upplevelse: du kan bokstavligt talat känna trycket i kroppen. På samma gång är basen tillräckligt precis och snabb för att spela naturtroget med både film och musik. För den som har plats och vill ha riktig värsting-bas kan vi tryggt rekommendera Klipsch R-115SW. Glöm bara inte att spika igen alla fönsterluckor, varna grannarna och skruva fast allt lösöre innan du trycker på Play!

Amerikansk Klipsch har hållit igång i mer än 70 år och är ett välkänt märke för alla som gillar bas, tryck och friska ljudnivåer. I samband med lanseringen av den nya Reference Premiere-serien släppte Klipsch tre nya subwoofrar: en förnuftig 10-tummare, en precis lagom stor 12-tummare och en helgalen 15-tummare. Gissa vilken vi valde? Klipsch har med god marginal testets största subwoofer, som inte är lätt att gömma undan. Det stora kabinettet och det karaktäristiska, kopparfärgade, 15-tums Cerametallic-baselementet ger ett riktigt rockigt intryck. Kabinettet är en basreflexkonstruktion men har en spaltformad basport i stället för en traditionell rund. Finishen är ganska så enkel vinyl, med borstad ytstruktur.  

Ljudkvalitet

Det är inte så ofta vi ser 15-tummare i den här prisklassen längre. Stora baselement verkar nästan vara ett utdöende släkte, precis som stora bensinmotorer i bilar. Men det finns inget som kan ersätta många kubik! Ingen av de andra testdeltagarna lyckas skapa lika mycket liv och rörelse som R-115SW. Basåtergivningen är mäktig och hårtslående, med gott om dynamiska resurser. Den djupa synthbasen i Mad Max-introt skär genom märg och ben, och ändå har subwoofern mycket kvar att ge! 15-tummaren behöver inte göra lika stora membranutslag som en 12-tummare för att åstadkomma samma ljudtryck, och orkar därför hålla igång även efter mindre baslådor har kastat in handduken. Innan testet var vi nervösa för det skulle låta som typisk ”partybas” utan tillräckligt med djup eller precision, men Klipsch grusar våra fördomar. Den hänger med fint även i de snabbaste trumrytmerna och träffar både hårt och exakt. Basgitarren återges med ett saftigt tryck som får det att dallra i magen! R-115SW har ett imponerande brett frekvensregister. Medan de andra subwoofrarna rullar av gradvis från ungefär 30 Hz och nedåt så bevarar Klipsch ett riktigt saftigt ljudtryck hela vägen ner till 20 Hz. Den överlevde också vårt tortyrtest utan att gå ned på knä: enda minus vi noterar är tendenser till blåsljud. Enligt Klipsch är spaltformen utformad för att minimera missljud från porten, men vi noterar vissa blåsljud vid låga frekvenser och höga nivåer. Fast då är Klipsch-suben i full färd med att riva hela huset! Den potenta basen medför ett par utmaningar. Just eftersom den spelar så kraftigt och djupt kommer den göra eventuella problem med rummets akustik mer framträdande. Vi hade gärna sett att Klipsch stoppade i en inbyggd DSP med EQ-funktion, som Elac har gjort med sin app. Utan en sådan är man beroende av en extern enhet som DSPeaker Antimode, eller en hemmabioförstärkare med parametrisk equalizer för att kompensera för problematiska frekvenser i rummet.  

Slutsats

R-115SW är större rent fysiskt och mer platskrävande än övriga testdeltagare, men sparkar också ifrån sig hårdare. Den kraftiga 15-tummaren kan flytta så mycket luft att basåtergivningen blir en fysisk upplevelse: du kan bokstavligt talat känna trycket i kroppen. På samma gång är basen tillräckligt precis och snabb för att spela naturtroget med både film och musik. För den som har plats och vill ha riktig värsting-bas kan vi tryggt rekommendera Klipsch R-115SW. Glöm bara inte att spika igen alla fönsterluckor, varna grannarna och skruva fast allt lösöre innan du trycker på Play!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Klipsch R-115SW
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Basreflex
  • Baselement: 15 tum
  • Förstärkare: 400 watt RMS
  • Frekvensomfång: 18–125 Hz
  • Mått: 54,6 x 49,5 x 56,6 cm (H x B x D)
  • Vikt: 34,2 kg
Pris: 9000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-