annonse
annonse
annonse

Focal XS

Futuristiskt

Har du en bärbar Mac, iPad eller någon annan snygg signalkälla så är detta pricken över i.

Mycket bra ljud. Snygg design. iPod-docka.
Saknar menystyrning via fjärr.

Focal XS har ett lätt futuristiskt utseende som passar perfekt i ett rum som är elegant och stilrent inrett – fast det handlar naturligtvis mest om personlig smak. Focal XS är inte speciellt stort och vi var lite bekymrade över att satelliterna skulle vara i minsta laget för att ge djup och kraft åt ljudet. Vår oro visade sig dock vara obefogad.

Det syns direkt att Focal-högtalarna är gjorda för att stå på skrivbordet, men de kan naturligtvis också vara en fristående anläggning även om de tappar lite funktionalitet när man flyttar dem bort från datorn. Anslutningarna görs antingen med USB eller en 3,5-mm minijack-kontakt. Kablarna som Focal skickar med är inte de sedvanliga lakritssnören man brukar förknippa med designhögtalare, här är kablarna av ordentlig storlek och kvalitet, och dessutom riktigt snygga.

En viktig egenskap är att den ena högtalarfoten också är en iPod-docka. Det ingår till och med en fjärrkontroll, som praktiskt nog kan sättas fast på högtalarstativet med en magnet.

Ljudkvalitet
Eftersom det ingår en subbas behöver man inte bekymra sig för ljudets djup. Alla subbasar i testet är inte lika lyckade, men den här är verkligen bra. Vi testade med CD-musik av hög kvalitet, med låtar som varierar från lugn akustisk musik till mer bluesaktigt och med bara röster. För att vara säker på att ha testat med allt provade vi också med tung rock.

Flying Pickets ”Drive”, som är en a capella-låt, är väldigt väl definierad. Man hör alla element och till och med de distinkta basgångarna är kristallklara.

En liten omgång med Dimmur Borgir bekräftar också att det inte är något fel på ljudtrycket. Och utan att det någon gång skedde på bekostnad av ljudets separation och möjligheten att höra enskilda instrument tydligt. Ljudtestet var med andra ord oerhört lyckat, Focal XS låter extremt bra.

Inte lika bra
Ena högtalarfoten är som sagt försedd med en iPod-docka. Den är tyvärr en sorglig historia. Det ingår en uppsättning adaptrar så att de flesta iPodar ska passa. Nackdelen är bara att navigeringen via fjärrkontrollen är bristfällig när det gäller iPod-modeller och helt frånvarande när det gäller iPhone. Detta hade kunnat vara mycket bättre.

Slutsats
Focal XS är ett väldigt bra högtalarsystem med extrafunktion (iPod) som låter helt fantastiskt. Vi är oerhört nöjda med ljudet men skriver ett minus i kanten för hur systemet hanterar iPod och framför allt iPhone. På pluskontot är systemet väldigt stiligt och byggkvaliteten är hög. Men viktigast av allt är att det låter suveränt!

Focal XS har ett lätt futuristiskt utseende som passar perfekt i ett rum som är elegant och stilrent inrett – fast det handlar naturligtvis mest om personlig smak. Focal XS är inte speciellt stort och vi var lite bekymrade över att satelliterna skulle vara i minsta laget för att ge djup och kraft åt ljudet. Vår oro visade sig dock vara obefogad.Det syns direkt att Focal-högtalarna är gjorda för att stå på skrivbordet, men de kan naturligtvis också vara en fristående anläggning även om de tappar lite funktionalitet när man flyttar dem bort från datorn. Anslutningarna görs antingen med USB eller en 3,5-mm minijack-kontakt. Kablarna som Focal skickar med är inte de sedvanliga lakritssnören man brukar förknippa med designhögtalare, här är kablarna av ordentlig storlek och kvalitet, och dessutom riktigt snygga.En viktig egenskap är att den ena högtalarfoten också är en iPod-docka. Det ingår till och med en fjärrkontroll, som praktiskt nog kan sättas fast på högtalarstativet med en magnet.Ljudkvalitet Eftersom det ingår en subbas behöver man inte bekymra sig för ljudets djup. Alla subbasar i testet är inte lika lyckade, men den här är verkligen bra. Vi testade med CD-musik av hög kvalitet, med låtar som varierar från lugn akustisk musik till mer bluesaktigt och med bara röster. För att vara säker på att ha testat med allt provade vi också med tung rock.Flying Pickets ”Drive”, som är en a capella-låt, är väldigt väl definierad. Man hör alla element och till och med de distinkta basgångarna är kristallklara.En liten omgång med Dimmur Borgir bekräftar också att det inte är något fel på ljudtrycket. Och utan att det någon gång skedde på bekostnad av ljudets separation och möjligheten att höra enskilda instrument tydligt. Ljudtestet var med andra ord oerhört lyckat, Focal XS låter extremt bra.Inte lika bra Ena högtalarfoten är som sagt försedd med en iPod-docka. Den är tyvärr en sorglig historia. Det ingår en uppsättning adaptrar så att de flesta iPodar ska passa. Nackdelen är bara att navigeringen via fjärrkontrollen är bristfällig när det gäller iPod-modeller och helt frånvarande när det gäller iPhone. Detta hade kunnat vara mycket bättre.Slutsats Focal XS är ett väldigt bra högtalarsystem med extrafunktion (iPod) som låter helt fantastiskt. Vi är oerhört nöjda med ljudet men skriver ett minus i kanten för hur systemet hanterar iPod och framför allt iPhone. På pluskontot är systemet väldigt stiligt och byggkvaliteten är hög. Men viktigast av allt är att det låter suveränt!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Focal XS
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2.1-högtalare
  • Pris: 5 700 kr
  • iPod-docka
Pris: 5700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.