annons
annons

Focal XS

Futuristiskt

Har du en bärbar Mac, iPad eller någon annan snygg signalkälla så är detta pricken över i.

Mycket bra ljud. Snygg design. iPod-docka.
Saknar menystyrning via fjärr.

Focal XS har ett lätt futuristiskt utseende som passar perfekt i ett rum som är elegant och stilrent inrett – fast det handlar naturligtvis mest om personlig smak. Focal XS är inte speciellt stort och vi var lite bekymrade över att satelliterna skulle vara i minsta laget för att ge djup och kraft åt ljudet. Vår oro visade sig dock vara obefogad.

Det syns direkt att Focal-högtalarna är gjorda för att stå på skrivbordet, men de kan naturligtvis också vara en fristående anläggning även om de tappar lite funktionalitet när man flyttar dem bort från datorn. Anslutningarna görs antingen med USB eller en 3,5-mm minijack-kontakt. Kablarna som Focal skickar med är inte de sedvanliga lakritssnören man brukar förknippa med designhögtalare, här är kablarna av ordentlig storlek och kvalitet, och dessutom riktigt snygga.

En viktig egenskap är att den ena högtalarfoten också är en iPod-docka. Det ingår till och med en fjärrkontroll, som praktiskt nog kan sättas fast på högtalarstativet med en magnet.

Ljudkvalitet
Eftersom det ingår en subbas behöver man inte bekymra sig för ljudets djup. Alla subbasar i testet är inte lika lyckade, men den här är verkligen bra. Vi testade med CD-musik av hög kvalitet, med låtar som varierar från lugn akustisk musik till mer bluesaktigt och med bara röster. För att vara säker på att ha testat med allt provade vi också med tung rock.

Flying Pickets ”Drive”, som är en a capella-låt, är väldigt väl definierad. Man hör alla element och till och med de distinkta basgångarna är kristallklara.

En liten omgång med Dimmur Borgir bekräftar också att det inte är något fel på ljudtrycket. Och utan att det någon gång skedde på bekostnad av ljudets separation och möjligheten att höra enskilda instrument tydligt. Ljudtestet var med andra ord oerhört lyckat, Focal XS låter extremt bra.

Inte lika bra
Ena högtalarfoten är som sagt försedd med en iPod-docka. Den är tyvärr en sorglig historia. Det ingår en uppsättning adaptrar så att de flesta iPodar ska passa. Nackdelen är bara att navigeringen via fjärrkontrollen är bristfällig när det gäller iPod-modeller och helt frånvarande när det gäller iPhone. Detta hade kunnat vara mycket bättre.

Slutsats
Focal XS är ett väldigt bra högtalarsystem med extrafunktion (iPod) som låter helt fantastiskt. Vi är oerhört nöjda med ljudet men skriver ett minus i kanten för hur systemet hanterar iPod och framför allt iPhone. På pluskontot är systemet väldigt stiligt och byggkvaliteten är hög. Men viktigast av allt är att det låter suveränt!

Focal XS har ett lätt futuristiskt utseende som passar perfekt i ett rum som är elegant och stilrent inrett – fast det handlar naturligtvis mest om personlig smak. Focal XS är inte speciellt stort och vi var lite bekymrade över att satelliterna skulle vara i minsta laget för att ge djup och kraft åt ljudet. Vår oro visade sig dock vara obefogad. Det syns direkt att Focal-högtalarna är gjorda för att stå på skrivbordet, men de kan naturligtvis också vara en fristående anläggning även om de tappar lite funktionalitet när man flyttar dem bort från datorn. Anslutningarna görs antingen med USB eller en 3,5-mm minijack-kontakt. Kablarna som Focal skickar med är inte de sedvanliga lakritssnören man brukar förknippa med designhögtalare, här är kablarna av ordentlig storlek och kvalitet, och dessutom riktigt snygga. En viktig egenskap är att den ena högtalarfoten också är en iPod-docka. Det ingår till och med en fjärrkontroll, som praktiskt nog kan sättas fast på högtalarstativet med en magnet. Ljudkvalitet Eftersom det ingår en subbas behöver man inte bekymra sig för ljudets djup. Alla subbasar i testet är inte lika lyckade, men den här är verkligen bra. Vi testade med CD-musik av hög kvalitet, med låtar som varierar från lugn akustisk musik till mer bluesaktigt och med bara röster. För att vara säker på att ha testat med allt provade vi också med tung rock. Flying Pickets ”Drive”, som är en a capella-låt, är väldigt väl definierad. Man hör alla element och till och med de distinkta basgångarna är kristallklara. En liten omgång med Dimmur Borgir bekräftar också att det inte är något fel på ljudtrycket. Och utan att det någon gång skedde på bekostnad av ljudets separation och möjligheten att höra enskilda instrument tydligt. Ljudtestet var med andra ord oerhört lyckat, Focal XS låter extremt bra. Inte lika bra Ena högtalarfoten är som sagt försedd med en iPod-docka. Den är tyvärr en sorglig historia. Det ingår en uppsättning adaptrar så att de flesta iPodar ska passa. Nackdelen är bara att navigeringen via fjärrkontrollen är bristfällig när det gäller iPod-modeller och helt frånvarande när det gäller iPhone. Detta hade kunnat vara mycket bättre. Slutsats Focal XS är ett väldigt bra högtalarsystem med extrafunktion (iPod) som låter helt fantastiskt. Vi är oerhört nöjda med ljudet men skriver ett minus i kanten för hur systemet hanterar iPod och framför allt iPhone. På pluskontot är systemet väldigt stiligt och byggkvaliteten är hög. Men viktigast av allt är att det låter suveränt!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Focal XS
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2.1-högtalare
  • Pris: 5 700 kr
  • iPod-docka
Pris: 5700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-