annonse
annonse
annonse

Creative ZiiSound T6

Djuriskt ljud

Creatives högtalare ser ut som en klassisk datorhögtalare.

Mycket kraftfullt. Bluetooth. USB.
Kan bli lite för mycket av det goda. Förvränger på hög volym.

Fast det måste sägas att ZiiSound T6 är en aning mer väldesignat än Corsairs SP2500, även om det inte direkt ser ut som någon designdröm. Ganska så traditionellt, med andra ord.

Systemet har två satelliter med två element vardera. Det är en praktisk detalj eftersom man då kan få optimal ljudeffekt hur rummet än ser ut. Den övre delen kan vridas 40 grader. Förutom satelliterna har T6 en subbas, som kan vara både en frälsare och en förbannelse, men det ska vi återkomma till. Det enda vi ska avslöja för närvarande är att allt verkligen spelar tillräckligt högt, och det är inte något vi kan säga om alla högtalarsystem.

Ett intressant koncept är att Creatives anläggning har bluetooth via en egen dongel. Man kan säga mycket om ljudkvalitet via bluetooth, och det mesta elakt som sägs stämmer. Poängen är hur som helst att möjligheten finns. Och tack vare Creatives egen kodek Apt-X låter det en aning bättre än det hade gjort utan.

Ljudkvalitet
Så till det mest väsentliga. Låt oss börja med subbasen. I och med att ZiiSound T6 kan spela extremt högt är det lätt hänt att ljudet förvrängs på hög volym, och det gör det här också. Vad som är etter värre är om du vrider upp subbasen lite extra. Gränsen mellan rolig hög musik och trist ljudgröt är en delikat balansgång. Om du däremot nöjer dig med måttliga lock för öronen är detta faktiskt en ganska så bra ljudanläggning. Vi tycker inte att den låter riktigt lika bra som Corsair SP2500, som det är naturligt att jämföra med, men ljudet är ändå inte dumt alls.

När vi sätter på testskivan med Flying Pickets måste vi medge att det låter bra, även om rivaler som Amphion och Focal befinner sig i en helt annan klass. Skulle bara fattas annat med tanke på priset. Det klockrena ljudet och den sagolika separationen som de dyrare testdeltagarna har blir mer hoptryckt med Creative och det går inte att höra varje enskild röst lika väl. Och när vi vräker på med isländska Dimmur Borgir och vrider upp subbasen blir det ljudgröt av alltihop. Håller man sig däremot till en sansad nivå mellan högtalare och subbas så låter det betydligt bättre. Vi tycker att det är olyckligt att en liten feljustering av subbasen kan innebära att ljudet går från himmel till helvete – och det är inte Dimmur Borgirs fel.

Slutsats
Detta är en typisk pojkrumsanläggning. Den kan orsaka frustration i hela grannskapet om du vill, fast kvaliteten hänger inte med på höga volymer. Med lite måttfullhet är detta dock en ganska så fin anläggning som kan användas till det mesta i form av musik och film, och häftiga spel emellanåt. Ingen dålig anläggning för lite drygt tretusen. Om du letar efter något sublimt vackert när det gäller både utseende och ljud finns det däremot bättre alternativ.

Fast det måste sägas att ZiiSound T6 är en aning mer väldesignat än Corsairs SP2500, även om det inte direkt ser ut som någon designdröm. Ganska så traditionellt, med andra ord.Systemet har två satelliter med två element vardera. Det är en praktisk detalj eftersom man då kan få optimal ljudeffekt hur rummet än ser ut. Den övre delen kan vridas 40 grader. Förutom satelliterna har T6 en subbas, som kan vara både en frälsare och en förbannelse, men det ska vi återkomma till. Det enda vi ska avslöja för närvarande är att allt verkligen spelar tillräckligt högt, och det är inte något vi kan säga om alla högtalarsystem.Ett intressant koncept är att Creatives anläggning har bluetooth via en egen dongel. Man kan säga mycket om ljudkvalitet via bluetooth, och det mesta elakt som sägs stämmer. Poängen är hur som helst att möjligheten finns. Och tack vare Creatives egen kodek Apt-X låter det en aning bättre än det hade gjort utan.Ljudkvalitet Så till det mest väsentliga. Låt oss börja med subbasen. I och med att ZiiSound T6 kan spela extremt högt är det lätt hänt att ljudet förvrängs på hög volym, och det gör det här också. Vad som är etter värre är om du vrider upp subbasen lite extra. Gränsen mellan rolig hög musik och trist ljudgröt är en delikat balansgång. Om du däremot nöjer dig med måttliga lock för öronen är detta faktiskt en ganska så bra ljudanläggning. Vi tycker inte att den låter riktigt lika bra som Corsair SP2500, som det är naturligt att jämföra med, men ljudet är ändå inte dumt alls.När vi sätter på testskivan med Flying Pickets måste vi medge att det låter bra, även om rivaler som Amphion och Focal befinner sig i en helt annan klass. Skulle bara fattas annat med tanke på priset. Det klockrena ljudet och den sagolika separationen som de dyrare testdeltagarna har blir mer hoptryckt med Creative och det går inte att höra varje enskild röst lika väl. Och när vi vräker på med isländska Dimmur Borgir och vrider upp subbasen blir det ljudgröt av alltihop. Håller man sig däremot till en sansad nivå mellan högtalare och subbas så låter det betydligt bättre. Vi tycker att det är olyckligt att en liten feljustering av subbasen kan innebära att ljudet går från himmel till helvete – och det är inte Dimmur Borgirs fel.Slutsats Detta är en typisk pojkrumsanläggning. Den kan orsaka frustration i hela grannskapet om du vill, fast kvaliteten hänger inte med på höga volymer. Med lite måttfullhet är detta dock en ganska så fin anläggning som kan användas till det mesta i form av musik och film, och häftiga spel emellanåt. Ingen dålig anläggning för lite drygt tretusen. Om du letar efter något sublimt vackert när det gäller både utseende och ljud finns det däremot bättre alternativ.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Creative ZiiSound T6
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2.1-högtalare
  • Satelliter med två högtalare
  • Pris: ca 3 300 kr
  • Fjärrkontroll med och utan kabel
Pris: 3300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.