Elac FS 267

Elacs bästa!

Tyska Elac är tillbaka med en förfinad utgåva av sin mångåriga bästsäljare. Nykomlingen FS267 har fått en elegant, välvd form – även ljudet har blivit mer kroppsligt och läckert.

Plus
Tack vare den finkorniga JET-diskanten låter Elac-högtalarna extremt avslöjande. Röster och instrument får en tydlighet och närvaro i rummet som inte är vardagsmat i den här prisklassen. Det här är högtalare som är som skapta för dig som gillar att lyssna!
Minus
Dessa högtalare håller inte tillbaka något. Om akustiken är för livlig kan de låta i vassaste laget. Å andra sidan får de andra högtalare att låta väldigt instängda …

Man kan tycka vad man vill om Elac, men de flesta håller nog med om att de är över genomsnittet intresserade av det här med byggkvalitet. Högtalare därifrån (närmare bestämt Kiel i Tyskland) har ett kvalitetsmässigt utförande som ligger ett klart snäpp över vad vi är vana vid från andra högtalarmärken. Här råder det bokstavligt talat tysk ordning inifrån och ut! Problemet har varit att få en översikt över alla deras otaliga modellserier och lika otaliga ”Special Editions” med nästan identiska utseenden. Vilken högtalare är egentligen bäst, och till vad? Elac har tagit tag i saken och fasar ut den populära 240-serien till fördel för den splitternya FS260-serien.

FS267
Den familjära likheten finns där alltjämt, men den minsta golvmodellen i serien, FS267, är omgjord från topp till tå. Det första man lägger märke till är att kabinettväggarna smalnar av bakåt. Ja, det är inte bara i TV-sammanhang som ”curved” är inne nu för tiden. De välvda väggarna i kombination med blank pianolack får högtalarna att se mindre ut än de är egentligen. FS267 känns därför inte mer dominerande än FS247, även om kabinettvolymen har ökat en smula.

Redan när vi tar emot Elac FS267 för test kan vi konstatera att de här högtalarna bör skänka mycket ägarglädje. Till och med emballaget är mer välgjort än normalt, häftat och limmat med Elac-märkt tejp och stolta ”Made in Germany”-stämplar. I nästa lager är det plast och tygöverdrag som skyddar den exklusiva lackfinishen. Elac har en kvalitet i lackeringen som överträffar det mesta jag har sett, högtalarna är till och med lackade på undersidan där man inte ser. Så klart. Både spikes och högtalarterminaler (single-wire) är original-Elac. Internt kablage kommer från Van den Hul och utvalda filterkomponenter håller mycket hög kvalitet. Tygfronten på framsidan fästs med dolda magneter. Ingenting har lämnats åt slumpen.

Air Motion Transformer
Den speciella JET-diskanten har blivit Elacs varumärke. I stort sett alla deras högtalare (bortsett från de billigaste) bygger på den patenterade Air Motion Transformer-principen. I stället för en traditionell diskantdome består diskantelementet av en veckad metallfolie som åstadkommer svängningar genom att utvidga och dra ihop sig, ungefär som bälgen på ett dragspel. Metallfolien är oerhört lätt samtidigt som den har en stor membranyta. Det ger en snabb, utsträckt diskantåtergivning som sträcker sig hela vägen upp till 50 kHz med låg förvrängning. Svårigheten är spridningen, plus att få de övriga elementen att hänga med den snabba diskanten, men detta har Elac lång erfarenhet av.

ELAC_FS 267_Black High Gloss_20140402_cGW_7D_22298_RGB 8bit wMirror free

I FS267 sitter JET-diskanten i sin senaste inkarnation, JET V, med högeffektiva neodym-magneter, samt två 15 cm stora bas/mellanregister. Högtalaren är en 2,5-vägskonstruktion där båda elementen spelar bas medan bara det översta även spelar mellanregister (delningsfrekvenserna är 500 respektive 2500 Hz). Detta är en klassisk design som Elac har finputsat mycket de senaste åren. En annan säregen detalj är att basporten mynnar ut i botten av kabinettet, som vilar på en extra sockel med en glipa mellan.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ljudkvalitet
Våra tidigare erfarenheter av Elacs högtalare är att de spelar mycket öppet och neutralt, med en djup och ofärgad basåtergivning. Det blixtsnabba JET-elementet ger en oerhört öppen och välartikulerad diskant, men i vissa fall kan den också bli väl frisk och framfusig, i synnerhet om lyssningsrummet har många reflekterande ytor (gips, betong, parkett eller glas).

De nya FS267:orna stämmer väl överens med de här förväntningarna, men några av dem hamnar på skam. Något har nämligen hänt sedan FS257 och FS247. Det tar inte lång tid att slå fast att högtalarna fortfarande har en exceptionell öppenhet, luftighet och precision i ljudbilden, men på samma gång är diskanten bättre avstämd och sticker inte ut lika mycket som tidigare. Det verkar också som om det har hänt något spännande längre ner i frekvensregistret, bland annat är mellanregistret mer distinkt och framträdande, med en mer sömlös övergång från diskanten. Röståtergivningen, framför allt manliga röster, har fått en mer naturlig och fyllig bröstklang. Mellanregister och övre basregister hänger också ihop bättre än vi kan minnas från föregångarna. Sammantaget verkar det som om Elac har lagt sig till med en lite varmare, fylligare klangbalans än förut.

Basåtergivningen känns också fast och fin, med lite bättre definition och mindre färgning än i föregångarna. Något vi gissar kan bero på det välvda och bättre avstagade kabinettet. Varje oktav framträder tydligt och högtalarna går överraskande djupt med tanke på storleken, en bra bit under 40 Hz med bra energi. Vad man inte får med Elac-högtalarna är den populära bas-puckeln runt 60 Hz som onekligen ger lite extra sprutt åt rock och pop. Basanslagen kan därför upplevas som lite mjuka, och inte lika torra, strama och slagkraftiga som i många andra högtalare. Fördelen med den mer linjära basåtergivningen är att detaljerna framträder bättre utan att det maskerar små skillnader i tonhöjd. Och har man väl vant sig vid det här så låter många andra högtalare en smula färgade och överdrivna …

ELAC_FS 267_Crossover_Prototype 1_20140331_cGW_7D_22246_RGB 8bit comp6
Delningsfiltret består av få men bra komponenter, bland annat kopparluftspolar av hög kvalitet. FS267 har rejäla högtalarterminaler för ett par högtalarkablar.

Vad betyder då allt detta för musikaliteten? Jo, större noggrannhet betyder att man kommer närmare känslan av live-musik och hör detaljer som annars skulle missas. Elac FS267 är en mästerlig återgivare av klang och rymd, som tar oss med till platsen där inspelningen gjordes, antingen till studion eller mer akustiska omgivningar. Den senaste Blu-ray-musikskivan från 2L, Magnificat, är inspelad i Nidarosdomen i Trondheim och har en ljudbild med förförande storlek och djup. Här känns det som om Elacarna nästan försvinner och allt som finns kvar är kyrkans enorma djup och rumskänsla. FS267 återger flick-körens ljusa röster rent och klart, samtidigt som efterklangen fyller lyssningsrummet.

Elacarna bangar inte för att låta riktigt tufft med elektronika heller. Med Gus Gus senaste album Mexico spelar de stort, fylligt och fängslande och jag hör små intrikata detaljer i ljudmixen som jag annars bara hört med hörlurar. FS267 låter lika precist som närfältsmonitorer för studiobruk, men har dessutom bastyngden man förknippar med mellanstora golvhögtalare.

Vill man ha ännu bättre fundament i de lägsta frekvenserna kan man matcha med en subbas. Vi testade genom att koppla in vår Procella-subbas, som levererar rikliga mängder djupbas tack vare dubbla 15-tummare. Och Elac-högtalarna har inga problem med att hänga med kraftfulla subbasar. De tål nämligen mycket stryk och kan spela högt och rent utan att klaga. Ett tips kan vara att kolla in Elacs egna subbasar som nu kommer med trådlös ljudöverföring. En matchande centerkanal ska också vara på gång, vilket gör den här serien till intressanta kandidater för en musikalisk hemmabio.

ELAC_FS 267_Black High Gloss_20140402_cGW_7D_22270_RGB 8bit wMirror free

Flexibla
En uppskattad bonus med FS267 är att de inte kräver någon svindyr förstärkare för att få ut allt välljud. Vi lyckades utmärkt med Pioneers finaste hemmabioreceiver SC-LX88 i ”Pure Direct”-läge, vilket motsvarar en vanlig bra stereoförstärkare. Men vi upptäckt också att FS267 håller jämna steg med betydligt dyrare elektronik, och man får gå ganska så högt upp i pris för att de här högtalarna ska bli den svagaste länken. De gjorde inte bort sig på något sätt med vår referenskombination med Yamaha-processorn CX-A5000 och Hegel-förstärkaren H20.

Slutsats och konkurrenter
Enligt vår uppfattning är Elac FS267 en högtalare som ger väldigt mycket för pengarna, och tack vare sin kompromisslösa byggkvalitet, eleganta formfaktor och inte minst en övertonåtergivning som konkurrenterna kan bli avundsjuka på, snackar vi om ett av de bästa köpen för under 30 000 kronor. Tills vi har gjort ett större breddtest i prisklassen är det svårt att kora någon definitiv vinnare, men att Elac bör finnas med på listan över kandidater som måste provlyssnas är höjt över varje tvivel.

Här får du en otroligt detaljerad och avslöjande musikåtergivare, med en lite mer förlåtande, varmare klang än äldre Elac-konstruktioner och som är mer skonsam mot dåliga inspelningar. Vi anser faktiskt att detta är det bästa köpet i Elac-sortimentet hittills!

Man kan tycka vad man vill om Elac, men de flesta håller nog med om att de är över genomsnittet intresserade av det här med byggkvalitet. Högtalare därifrån (närmare bestämt Kiel i Tyskland) har ett kvalitetsmässigt utförande som ligger ett klart snäpp över vad vi är vana vid från andra högtalarmärken. Här råder det bokstavligt talat tysk ordning inifrån och ut! Problemet har varit att få en översikt över alla deras otaliga modellserier och lika otaliga ”Special Editions” med nästan identiska utseenden. Vilken högtalare är egentligen bäst, och till vad? Elac har tagit tag i saken och fasar ut den populära 240-serien till fördel för den splitternya FS260-serien. FS267 Den familjära likheten finns där alltjämt, men den minsta golvmodellen i serien, FS267, är omgjord från topp till tå. Det första man lägger märke till är att kabinettväggarna smalnar av bakåt. Ja, det är inte bara i TV-sammanhang som ”curved” är inne nu för tiden. De välvda väggarna i kombination med blank pianolack får högtalarna att se mindre ut än de är egentligen. FS267 känns därför inte mer dominerande än FS247, även om kabinettvolymen har ökat en smula. Redan när vi tar emot Elac FS267 för test kan vi konstatera att de här högtalarna bör skänka mycket ägarglädje. Till och med emballaget är mer välgjort än normalt, häftat och limmat med Elac-märkt tejp och stolta ”Made in Germany”-stämplar. I nästa lager är det plast och tygöverdrag som skyddar den exklusiva lackfinishen. Elac har en kvalitet i lackeringen som överträffar det mesta jag har sett, högtalarna är till och med lackade på undersidan där man inte ser. Så klart. Både spikes och högtalarterminaler (single-wire) är original-Elac. Internt kablage kommer från Van den Hul och utvalda filterkomponenter håller mycket hög kvalitet. Tygfronten på framsidan fästs med dolda magneter. Ingenting har lämnats åt slumpen. Air Motion Transformer Den speciella JET-diskanten har blivit Elacs varumärke. I stort sett alla deras högtalare (bortsett från de billigaste) bygger på den patenterade Air Motion Transformer-principen. I stället för en traditionell diskantdome består diskantelementet av en veckad metallfolie som åstadkommer svängningar genom att utvidga och dra ihop sig, ungefär som bälgen på ett dragspel. Metallfolien är oerhört lätt samtidigt som den har en stor membranyta. Det ger en snabb, utsträckt diskantåtergivning som sträcker sig hela vägen upp till 50 kHz med låg förvrängning. Svårigheten är spridningen, plus att få de övriga elementen att hänga med den snabba diskanten, men detta har Elac lång erfarenhet av. ELAC_FS 267_Black High Gloss_20140402_cGW_7D_22298_RGB 8bit wMirror free I FS267 sitter JET-diskanten i sin senaste inkarnation, JET V, med högeffektiva neodym-magneter, samt två 15 cm stora bas/mellanregister. Högtalaren är en 2,5-vägskonstruktion där båda elementen spelar bas medan bara det översta även spelar mellanregister (delningsfrekvenserna är 500 respektive 2500 Hz). Detta är en klassisk design som Elac har finputsat mycket de senaste åren. En annan säregen detalj är att basporten mynnar ut i botten av kabinettet, som vilar på en extra sockel med en glipa mellan. Ljudkvalitet Våra tidigare erfarenheter av Elacs högtalare är att de spelar mycket öppet och neutralt, med en djup och ofärgad basåtergivning. Det blixtsnabba JET-elementet ger en oerhört öppen och välartikulerad diskant, men i vissa fall kan den också bli väl frisk och framfusig, i synnerhet om lyssningsrummet har många reflekterande ytor (gips, betong, parkett eller glas). De nya FS267:orna stämmer väl överens med de här förväntningarna, men några av dem hamnar på skam. Något har nämligen hänt sedan FS257 och FS247. Det tar inte lång tid att slå fast att högtalarna fortfarande har en exceptionell öppenhet, luftighet och precision i ljudbilden, men på samma gång är diskanten bättre avstämd och sticker inte ut lika mycket som tidigare. Det verkar också som om det har hänt något spännande längre ner i frekvensregistret, bland annat är mellanregistret mer distinkt och framträdande, med en mer sömlös övergång från diskanten. Röståtergivningen, framför allt manliga röster, har fått en mer naturlig och fyllig bröstklang. Mellanregister och övre basregister hänger också ihop bättre än vi kan minnas från föregångarna. Sammantaget verkar det som om Elac har lagt sig till med en lite varmare, fylligare klangbalans än förut. Basåtergivningen känns också fast och fin, med lite bättre definition och mindre färgning än i föregångarna. Något vi gissar kan bero på det välvda och bättre avstagade kabinettet. Varje oktav framträder tydligt och högtalarna går överraskande djupt med tanke på storleken, en bra bit under 40 Hz med bra energi. Vad man inte får med Elac-högtalarna är den populära bas-puckeln runt 60 Hz som onekligen ger lite extra sprutt åt rock och pop. Basanslagen kan därför upplevas som lite mjuka, och inte lika torra, strama och slagkraftiga som i många andra högtalare. Fördelen med den mer linjära basåtergivningen är att detaljerna framträder bättre utan att det maskerar små skillnader i tonhöjd. Och har man väl vant sig vid det här så låter många andra högtalare en smula färgade och överdrivna … ELAC_FS 267_Crossover_Prototype 1_20140331_cGW_7D_22246_RGB 8bit comp6 Delningsfiltret består av få men bra komponenter, bland annat kopparluftspolar av hög kvalitet. FS267 har rejäla högtalarterminaler för ett par högtalarkablar. Vad betyder då allt detta för musikaliteten? Jo, större noggrannhet betyder att man kommer närmare känslan av live-musik och hör detaljer som annars skulle missas. Elac FS267 är en mästerlig återgivare av klang och rymd, som tar oss med till platsen där inspelningen gjordes, antingen till studion eller mer akustiska omgivningar. Den senaste Blu-ray-musikskivan från 2L, Magnificat, är inspelad i Nidarosdomen i Trondheim och har en ljudbild med förförande storlek och djup. Här känns det som om Elacarna nästan försvinner och allt som finns kvar är kyrkans enorma djup och rumskänsla. FS267 återger flick-körens ljusa röster rent och klart, samtidigt som efterklangen fyller lyssningsrummet. Elacarna bangar inte för att låta riktigt tufft med elektronika heller. Med Gus Gus senaste album Mexico spelar de stort, fylligt och fängslande och jag hör små intrikata detaljer i ljudmixen som jag annars bara hört med hörlurar. FS267 låter lika precist som närfältsmonitorer för studiobruk, men har dessutom bastyngden man förknippar med mellanstora golvhögtalare. Vill man ha ännu bättre fundament i de lägsta frekvenserna kan man matcha med en subbas. Vi testade genom att koppla in vår Procella-subbas, som levererar rikliga mängder djupbas tack vare dubbla 15-tummare. Och Elac-högtalarna har inga problem med att hänga med kraftfulla subbasar. De tål nämligen mycket stryk och kan spela högt och rent utan att klaga. Ett tips kan vara att kolla in Elacs egna subbasar som nu kommer med trådlös ljudöverföring. En matchande centerkanal ska också vara på gång, vilket gör den här serien till intressanta kandidater för en musikalisk hemmabio. ELAC_FS 267_Black High Gloss_20140402_cGW_7D_22270_RGB 8bit wMirror free Flexibla En uppskattad bonus med FS267 är att de inte kräver någon svindyr förstärkare för att få ut allt välljud. Vi lyckades utmärkt med Pioneers finaste hemmabioreceiver SC-LX88 i ”Pure Direct”-läge, vilket motsvarar en vanlig bra stereoförstärkare. Men vi upptäckt också att FS267 håller jämna steg med betydligt dyrare elektronik, och man får gå ganska så högt upp i pris för att de här högtalarna ska bli den svagaste länken. De gjorde inte bort sig på något sätt med vår referenskombination med Yamaha-processorn CX-A5000 och Hegel-förstärkaren H20. Slutsats och konkurrenter Enligt vår uppfattning är Elac FS267 en högtalare som ger väldigt mycket för pengarna, och tack vare sin kompromisslösa byggkvalitet, eleganta formfaktor och inte minst en övertonåtergivning som konkurrenterna kan bli avundsjuka på, snackar vi om ett av de bästa köpen för under 30 000 kronor. Tills vi har gjort ett större breddtest i prisklassen är det svårt att kora någon definitiv vinnare, men att Elac bör finnas med på listan över kandidater som måste provlyssnas är höjt över varje tvivel. Här får du en otroligt detaljerad och avslöjande musikåtergivare, med en lite mer förlåtande, varmare klang än äldre Elac-konstruktioner och som är mer skonsam mot dåliga inspelningar. Vi anser faktiskt att detta är det bästa köpet i Elac-sortimentet hittills!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Elac FS 267
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2,5-vägs golvhögtalare
  • x 150-mm bas/mellanregister
  • 1 x JET V-diskant
  • : 30–50 000 Hz
  • Känslighet: 88 dB
  • Impedans: 4 ohm
Pris: 25000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.