Elac Debut B5

Maj 2016Elac Debut B5

Strålande debut

Jag var nästan tvungen att nypa mig i armen. Högtalare för ett par ynka tusenlappar ska väl inte låta så här bra?

Plus
Imponerande häftig bas för sin storlek och en lättlyssnad, engagerande spelstil är vad de här nykomlingarna från Elac har att erbjuda.
Minus
Relativt låg känslighet gör att du bör ha en kraftig förstärkare för att högtalarna ska visa sig från sin bästa sida. Annars kan vi inte klaga på mycket med tanke på priset!

Egentligen skulle det här vara en snabbt överstökad affär, testet av Elacs nya budgethögtalare. Planen var en snabb genomlyssning, ner med ett par raska intryck i anteckningsblocket och ”job well done”, så att man kunde hinna hem till middag. Jaha, den planen åkte rakt i papperskorgen. Innan jag visste ordet av hade jag varvat spellistan, plockat fram gamla godbitar och kollat in flera intressanta artister som jag aldrig hade lyssnat på förut! Middagen hann kallna, men jag hade åtminstone hittat min nya favorithögtalare i budgetklassen …

 

Prisvärt samarbete

De här högtalarna pryds av det välbekanta tyska ELAC-varumärket men är i själva verket en skapelse av Andrew Jones, en av världens mest välrenommerade högtalarkonstruktörer. Jones ligger bakom en rad exotiska highend-högtalare, men har också flera lyckade budgethögtalare på sitt samvete. Att bygga bra högtalare med liten budget är faktiskt ännu svårare eftersom det handlar om att göra rätt kompromisser.

Historien förtäljer att Elac behövde hjälp när de skulle introducera sitt märke på den amerikanska marknaden. Fabriken i Kiel är känd för att vara tämligen kompromisslös – blankpolerad pianolack, exotiska högtalarelement och ”cost no object”-komponenter i delningsfiltren har en förmåga att höja priserna. Without further ado fick Jones i uppgift att konstruera en splitter ny högtalarserie på en extra plånboksvänlig nivå. Han bestämde sig för att bygga sina bästa budgethögtalare någonsin och resultatet är ”Debut series by Andrew Jones”.

 

Debut B5

B5 är den minsta och billigaste modellen i serien, och av utseendet att döma byggd efter ett ganska så standardiserat recept. En liten kompakt, tvåvägs bokhyllehögtalare med 1-tums softdome-diskant och 5-tums baselement. Kabinettet håller precis som förväntat en ganska så enkel standard, utan rundade kanter eller snofsig design på något sätt. Detta har dock gett utrymme för mer påkostade högtalarelement: Bas-/mellanregistret är en stabil historia med membran av flätad aramidfiber, 1,5-tums talspole och stark magnet med ventilerat magnetgap. Diskanten är monterad i en ”waveguide” som kontrollerar spridningen. Enligt Jones är detta en bättre kompromiss än att försöka konstruera en billig JET-diskant. Rent kosmetiskt har högtalarna ett snyggt utförande med skruvarna gömda bakom silverringar, och diskanten skyddas av ett metallgaller. Finishen är en typ av vinyl med matt ”borstad” look. Högtalarna har en enkel men rejäl uppsättning skruvterminaler och en basport på baksidan.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Foto: Elac
Foto: Elac

Ljudkvalitet

Debut Serie B5 har en lite fetare klangbalans än det neutrala och superstrama ljudidealet vi förknippar med klassiska Elac-modeller. Det är åtminstone mitt första intryck när jag släpper lös B5 i testrummet. Anteckningsblocket blir så småningom fyllt av positiva iakttagelser: Dynamisk, spänstig, med häftig bas och sprudlande röståtergivning. Man märker också att högtalarna är ganska så behagligt avstämda och mer skonsamma mot spretiga inspelningar.

Dyrare Elac-högtalare med JET-bandelement kännetecknas av en oerhört distinkt och kristallklar diskant. De kan låta delikata med bra inspelningar men är skoningslösa i det motsatta fallet. I Debut B5 är diskanten betydligt nedtonad och drar inte till sig lika mycket uppmärksamhet. Man får inte samma obönhörliga detaljfokus, men i gengäld blir de lättare att leva med och mer behagliga att lyssna på i fler olika sammanhang.

Den något mörkare klangkaraktären i Debut B5 kan påminna en smula om en del Pioneer-högtalare som samme mr. Jones har haft med att göra. Man kan vrida upp volymen utan att det skär i öronen och högtalarna uppfattas som förvånansvärt ”snälla” även med mindre lyckade inspelningar och mastringar. Inte så mycket att de låter instängda eller tråkiga på något sätt, bara tillräckligt mycket för att ta udden av vassa inspelningar. Mellanregistret är generöst, med en rejäl dos pondus och raspighet i hesa mansröster som Bob Dylan, men inte mer än att även tunna och spröda näktergalar också låter som de ska. Högtalarna gör på det stora hela väldigt få fel, i mina öron har Elac lyckats med en väldigt bra allroundare har.

Foto: Elac
Foto: Elac

Entusiasm och spelglädje

Vid det här laget skulle jag i normala fall ha varit ganska så nöjd över en högtalare i den här prisklassen och kunde ha avslutat testet här och nu. Men jag blev nyfiken och ville höra mer. Ut med den sedvanliga testmusiken och in med ett par av mina personliga favoriter. Som fan av allt inom hårtslående, bastung musik – såväl metal, techno och house som nyare elektronisk musik och rap/R&B – uppskattar jag högtalare som kan spela högt och rent, och återge elbas, synth och så vidare med ordentlig dynamik. I normala fall brukar det utesluta kompakthögtalare, eftersom de allra flesta tappar andan när det verkligen gäller.

Mot bakgrund av detta är jag imponerad av hur engagerande ljud Elac har fått ur de små högtalarna. Det finns betydligt mer dynamik i basen här än i de större och dyrare Bowers & Wilkins 685 S2, som länge tillhört våra favoriter i kompaktlassen. Även om B5 är minstingen i Debut-serien så har den ett imponerande saftigt tryck i bastrumman och har inga problem med att spela högt och rent. Till och med när volymratten ”är på 11” är ljudbilden orubblig, utan att Elacarna uppvisar hörbara tecken på stress. Trots att baselementet gör ett par häftiga pistongrörelser åt mitt håll kan jag inte höra några tendenser till distorsion.

Membranet av flätad aramidfiber ger en rytmisk och precis bas. Foto: Elac
Membranet av flätad aramidfiber ger en rytmisk och precis bas. Foto: Elac

Vilken förstärkare?

Billiga högtalare som dessa är det många som vill driva med en billig förstärkare. I detta sammanhang är det klokt att komma ihåg att debut B5 inte är de mest lättdrivna vi har testat. Jämfört med en högeffektiv konkurrent som Klipsch RP-150M, till exempel, har Elacarna en relativt låg känslighet (ca 85 dB jämfört med 92 dB), och kräver därför fler watt för att nå en tillfredsställande nivå. Debut B5 är dock en ganska så snäll last för förstärkaren och impedanskurvan dyker aldrig under 4,8 ohm (enligt specifikationerna). Allra helst bör man ha en förstärkare på 80–100 watt eller mer för att kunna spela tillräckligt högt och rent, särskilt om man vill utnyttja de imponerande basegenskaperna fullt ut. Lyckligtvis finns det ett rikligt urval av bra, strömstarka förstärkare där ute som inte kostar en förmögenhet.

 

Slutsats

Andrew Jones har själv sagt att målet med hans Debut är att väcka hifi-intresse hos yngre lyssnare som inte nödvändigtvis har tiotusentals kronor att spendera på ett par högtalare. I det avseendet är Debut B5 verkligen den perfekta högtalaren att göra debut med, för maken till tjusigt ljud från en billig kompakthögtalare har jag knappt hört, någonsin! B5 har en varm, fyllig och lättlyssnad ljudkaraktär som fängslar omedelbart och en dynamisk bas som verkligen ”slår hårdare än sin viktklass”, som amerikanerna brukar säga. Vi har inte mycket mer att säga, annat än att vi ser fram emot fortsättningen!

Egentligen skulle det här vara en snabbt överstökad affär, testet av Elacs nya budgethögtalare. Planen var en snabb genomlyssning, ner med ett par raska intryck i anteckningsblocket och ”job well done”, så att man kunde hinna hem till middag. Jaha, den planen åkte rakt i papperskorgen. Innan jag visste ordet av hade jag varvat spellistan, plockat fram gamla godbitar och kollat in flera intressanta artister som jag aldrig hade lyssnat på förut! Middagen hann kallna, men jag hade åtminstone hittat min nya favorithögtalare i budgetklassen ...  

Prisvärt samarbete

De här högtalarna pryds av det välbekanta tyska ELAC-varumärket men är i själva verket en skapelse av Andrew Jones, en av världens mest välrenommerade högtalarkonstruktörer. Jones ligger bakom en rad exotiska highend-högtalare, men har också flera lyckade budgethögtalare på sitt samvete. Att bygga bra högtalare med liten budget är faktiskt ännu svårare eftersom det handlar om att göra rätt kompromisser. Historien förtäljer att Elac behövde hjälp när de skulle introducera sitt märke på den amerikanska marknaden. Fabriken i Kiel är känd för att vara tämligen kompromisslös – blankpolerad pianolack, exotiska högtalarelement och ”cost no object”-komponenter i delningsfiltren har en förmåga att höja priserna. Without further ado fick Jones i uppgift att konstruera en splitter ny högtalarserie på en extra plånboksvänlig nivå. Han bestämde sig för att bygga sina bästa budgethögtalare någonsin och resultatet är ”Debut series by Andrew Jones”.  

Debut B5

B5 är den minsta och billigaste modellen i serien, och av utseendet att döma byggd efter ett ganska så standardiserat recept. En liten kompakt, tvåvägs bokhyllehögtalare med 1-tums softdome-diskant och 5-tums baselement. Kabinettet håller precis som förväntat en ganska så enkel standard, utan rundade kanter eller snofsig design på något sätt. Detta har dock gett utrymme för mer påkostade högtalarelement: Bas-/mellanregistret är en stabil historia med membran av flätad aramidfiber, 1,5-tums talspole och stark magnet med ventilerat magnetgap. Diskanten är monterad i en ”waveguide” som kontrollerar spridningen. Enligt Jones är detta en bättre kompromiss än att försöka konstruera en billig JET-diskant. Rent kosmetiskt har högtalarna ett snyggt utförande med skruvarna gömda bakom silverringar, och diskanten skyddas av ett metallgaller. Finishen är en typ av vinyl med matt ”borstad” look. Högtalarna har en enkel men rejäl uppsättning skruvterminaler och en basport på baksidan. [caption id="attachment_61659" align="alignnone" width="642"]Foto: Elac Foto: Elac[/caption]

Ljudkvalitet

Debut Serie B5 har en lite fetare klangbalans än det neutrala och superstrama ljudidealet vi förknippar med klassiska Elac-modeller. Det är åtminstone mitt första intryck när jag släpper lös B5 i testrummet. Anteckningsblocket blir så småningom fyllt av positiva iakttagelser: Dynamisk, spänstig, med häftig bas och sprudlande röståtergivning. Man märker också att högtalarna är ganska så behagligt avstämda och mer skonsamma mot spretiga inspelningar. Dyrare Elac-högtalare med JET-bandelement kännetecknas av en oerhört distinkt och kristallklar diskant. De kan låta delikata med bra inspelningar men är skoningslösa i det motsatta fallet. I Debut B5 är diskanten betydligt nedtonad och drar inte till sig lika mycket uppmärksamhet. Man får inte samma obönhörliga detaljfokus, men i gengäld blir de lättare att leva med och mer behagliga att lyssna på i fler olika sammanhang. Den något mörkare klangkaraktären i Debut B5 kan påminna en smula om en del Pioneer-högtalare som samme mr. Jones har haft med att göra. Man kan vrida upp volymen utan att det skär i öronen och högtalarna uppfattas som förvånansvärt ”snälla” även med mindre lyckade inspelningar och mastringar. Inte så mycket att de låter instängda eller tråkiga på något sätt, bara tillräckligt mycket för att ta udden av vassa inspelningar. Mellanregistret är generöst, med en rejäl dos pondus och raspighet i hesa mansröster som Bob Dylan, men inte mer än att även tunna och spröda näktergalar också låter som de ska. Högtalarna gör på det stora hela väldigt få fel, i mina öron har Elac lyckats med en väldigt bra allroundare har. [caption id="attachment_61660" align="alignnone" width="667"]Foto: Elac Foto: Elac[/caption]

Entusiasm och spelglädje

Vid det här laget skulle jag i normala fall ha varit ganska så nöjd över en högtalare i den här prisklassen och kunde ha avslutat testet här och nu. Men jag blev nyfiken och ville höra mer. Ut med den sedvanliga testmusiken och in med ett par av mina personliga favoriter. Som fan av allt inom hårtslående, bastung musik – såväl metal, techno och house som nyare elektronisk musik och rap/R&B – uppskattar jag högtalare som kan spela högt och rent, och återge elbas, synth och så vidare med ordentlig dynamik. I normala fall brukar det utesluta kompakthögtalare, eftersom de allra flesta tappar andan när det verkligen gäller. Mot bakgrund av detta är jag imponerad av hur engagerande ljud Elac har fått ur de små högtalarna. Det finns betydligt mer dynamik i basen här än i de större och dyrare Bowers & Wilkins 685 S2, som länge tillhört våra favoriter i kompaktlassen. Även om B5 är minstingen i Debut-serien så har den ett imponerande saftigt tryck i bastrumman och har inga problem med att spela högt och rent. Till och med när volymratten ”är på 11” är ljudbilden orubblig, utan att Elacarna uppvisar hörbara tecken på stress. Trots att baselementet gör ett par häftiga pistongrörelser åt mitt håll kan jag inte höra några tendenser till distorsion. [caption id="attachment_61661" align="alignnone" width="1000"]Membranet av flätad aramidfiber ger en rytmisk och precis bas. Foto: Elac Membranet av flätad aramidfiber ger en rytmisk och precis bas. Foto: Elac[/caption]

Vilken förstärkare?

Billiga högtalare som dessa är det många som vill driva med en billig förstärkare. I detta sammanhang är det klokt att komma ihåg att debut B5 inte är de mest lättdrivna vi har testat. Jämfört med en högeffektiv konkurrent som Klipsch RP-150M, till exempel, har Elacarna en relativt låg känslighet (ca 85 dB jämfört med 92 dB), och kräver därför fler watt för att nå en tillfredsställande nivå. Debut B5 är dock en ganska så snäll last för förstärkaren och impedanskurvan dyker aldrig under 4,8 ohm (enligt specifikationerna). Allra helst bör man ha en förstärkare på 80–100 watt eller mer för att kunna spela tillräckligt högt och rent, särskilt om man vill utnyttja de imponerande basegenskaperna fullt ut. Lyckligtvis finns det ett rikligt urval av bra, strömstarka förstärkare där ute som inte kostar en förmögenhet.  

Slutsats

Andrew Jones har själv sagt att målet med hans Debut är att väcka hifi-intresse hos yngre lyssnare som inte nödvändigtvis har tiotusentals kronor att spendera på ett par högtalare. I det avseendet är Debut B5 verkligen den perfekta högtalaren att göra debut med, för maken till tjusigt ljud från en billig kompakthögtalare har jag knappt hört, någonsin! B5 har en varm, fyllig och lättlyssnad ljudkaraktär som fängslar omedelbart och en dynamisk bas som verkligen ”slår hårdare än sin viktklass”, som amerikanerna brukar säga. Vi har inte mycket mer att säga, annat än att vi ser fram emot fortsättningen!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Elac Debut B5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2-vägs stativhögtalare
  • Diskant: 1-tums silkesdome
  • Bas/mellanregister: 5,25-tums aramid-fiber
  • Frekvensomfång: 46–20 000 Hz
  • Känslighet: 85 dB
  • Impedans: 6 ohm
  • Utförande: Svart borstad vinyl
  • Mått: 32,4 x 20 x 22,2 cm (H x B x D)
Pris: 3000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.