Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Elac Debut B5

Strålande debut

Jag var nästan tvungen att nypa mig i armen. Högtalare för ett par ynka tusenlappar ska väl inte låta så här bra?

Skrivet av / 2016-05-27 - 06:00
Elac Debut B5
Audun Hage

Egentligen skulle det här vara en snabbt överstökad affär, testet av Elacs nya budgethögtalare. Planen var en snabb genomlyssning, ner med ett par raska intryck i anteckningsblocket och ”job well done”, så att man kunde hinna hem till middag. Jaha, den planen åkte rakt i papperskorgen. Innan jag visste ordet av hade jag varvat spellistan, plockat fram gamla godbitar och kollat in flera intressanta artister som jag aldrig hade lyssnat på förut! Middagen hann kallna, men jag hade åtminstone hittat min nya favorithögtalare i budgetklassen …

 

Prisvärt samarbete

De här högtalarna pryds av det välbekanta tyska ELAC-varumärket men är i själva verket en skapelse av Andrew Jones, en av världens mest välrenommerade högtalarkonstruktörer. Jones ligger bakom en rad exotiska highend-högtalare, men har också flera lyckade budgethögtalare på sitt samvete. Att bygga bra högtalare med liten budget är faktiskt ännu svårare eftersom det handlar om att göra rätt kompromisser.

Historien förtäljer att Elac behövde hjälp när de skulle introducera sitt märke på den amerikanska marknaden. Fabriken i Kiel är känd för att vara tämligen kompromisslös – blankpolerad pianolack, exotiska högtalarelement och ”cost no object”-komponenter i delningsfiltren har en förmåga att höja priserna. Without further ado fick Jones i uppgift att konstruera en splitter ny högtalarserie på en extra plånboksvänlig nivå. Han bestämde sig för att bygga sina bästa budgethögtalare någonsin och resultatet är ”Debut series by Andrew Jones”.

 

Debut B5

B5 är den minsta och billigaste modellen i serien, och av utseendet att döma byggd efter ett ganska så standardiserat recept. En liten kompakt, tvåvägs bokhyllehögtalare med 1-tums softdome-diskant och 5-tums baselement. Kabinettet håller precis som förväntat en ganska så enkel standard, utan rundade kanter eller snofsig design på något sätt. Detta har dock gett utrymme för mer påkostade högtalarelement: Bas-/mellanregistret är en stabil historia med membran av flätad aramidfiber, 1,5-tums talspole och stark magnet med ventilerat magnetgap. Diskanten är monterad i en ”waveguide” som kontrollerar spridningen. Enligt Jones är detta en bättre kompromiss än att försöka konstruera en billig JET-diskant. Rent kosmetiskt har högtalarna ett snyggt utförande med skruvarna gömda bakom silverringar, och diskanten skyddas av ett metallgaller. Finishen är en typ av vinyl med matt ”borstad” look. Högtalarna har en enkel men rejäl uppsättning skruvterminaler och en basport på baksidan.

Foto: Elac
Foto: Elac

Ljudkvalitet

Debut Serie B5 har en lite fetare klangbalans än det neutrala och superstrama ljudidealet vi förknippar med klassiska Elac-modeller. Det är åtminstone mitt första intryck när jag släpper lös B5 i testrummet. Anteckningsblocket blir så småningom fyllt av positiva iakttagelser: Dynamisk, spänstig, med häftig bas och sprudlande röståtergivning. Man märker också att högtalarna är ganska så behagligt avstämda och mer skonsamma mot spretiga inspelningar.

Dyrare Elac-högtalare med JET-bandelement kännetecknas av en oerhört distinkt och kristallklar diskant. De kan låta delikata med bra inspelningar men är skoningslösa i det motsatta fallet. I Debut B5 är diskanten betydligt nedtonad och drar inte till sig lika mycket uppmärksamhet. Man får inte samma obönhörliga detaljfokus, men i gengäld blir de lättare att leva med och mer behagliga att lyssna på i fler olika sammanhang.

Den något mörkare klangkaraktären i Debut B5 kan påminna en smula om en del Pioneer-högtalare som samme mr. Jones har haft med att göra. Man kan vrida upp volymen utan att det skär i öronen och högtalarna uppfattas som förvånansvärt ”snälla” även med mindre lyckade inspelningar och mastringar. Inte så mycket att de låter instängda eller tråkiga på något sätt, bara tillräckligt mycket för att ta udden av vassa inspelningar. Mellanregistret är generöst, med en rejäl dos pondus och raspighet i hesa mansröster som Bob Dylan, men inte mer än att även tunna och spröda näktergalar också låter som de ska. Högtalarna gör på det stora hela väldigt få fel, i mina öron har Elac lyckats med en väldigt bra allroundare har.

Foto: Elac
Foto: Elac

Entusiasm och spelglädje

Vid det här laget skulle jag i normala fall ha varit ganska så nöjd över en högtalare i den här prisklassen och kunde ha avslutat testet här och nu. Men jag blev nyfiken och ville höra mer. Ut med den sedvanliga testmusiken och in med ett par av mina personliga favoriter. Som fan av allt inom hårtslående, bastung musik – såväl metal, techno och house som nyare elektronisk musik och rap/R&B – uppskattar jag högtalare som kan spela högt och rent, och återge elbas, synth och så vidare med ordentlig dynamik. I normala fall brukar det utesluta kompakthögtalare, eftersom de allra flesta tappar andan när det verkligen gäller.

Mot bakgrund av detta är jag imponerad av hur engagerande ljud Elac har fått ur de små högtalarna. Det finns betydligt mer dynamik i basen här än i de större och dyrare Bowers & Wilkins 685 S2, som länge tillhört våra favoriter i kompaktlassen. Även om B5 är minstingen i Debut-serien så har den ett imponerande saftigt tryck i bastrumman och har inga problem med att spela högt och rent. Till och med när volymratten ”är på 11” är ljudbilden orubblig, utan att Elacarna uppvisar hörbara tecken på stress. Trots att baselementet gör ett par häftiga pistongrörelser åt mitt håll kan jag inte höra några tendenser till distorsion.

Membranet av flätad aramidfiber ger en rytmisk och precis bas. Foto: Elac
Membranet av flätad aramidfiber ger en rytmisk och precis bas. Foto: Elac

Vilken förstärkare?

Billiga högtalare som dessa är det många som vill driva med en billig förstärkare. I detta sammanhang är det klokt att komma ihåg att debut B5 inte är de mest lättdrivna vi har testat. Jämfört med en högeffektiv konkurrent som Klipsch RP-150M, till exempel, har Elacarna en relativt låg känslighet (ca 85 dB jämfört med 92 dB), och kräver därför fler watt för att nå en tillfredsställande nivå. Debut B5 är dock en ganska så snäll last för förstärkaren och impedanskurvan dyker aldrig under 4,8 ohm (enligt specifikationerna). Allra helst bör man ha en förstärkare på 80–100 watt eller mer för att kunna spela tillräckligt högt och rent, särskilt om man vill utnyttja de imponerande basegenskaperna fullt ut. Lyckligtvis finns det ett rikligt urval av bra, strömstarka förstärkare där ute som inte kostar en förmögenhet.

 

Slutsats

Andrew Jones har själv sagt att målet med hans Debut är att väcka hifi-intresse hos yngre lyssnare som inte nödvändigtvis har tiotusentals kronor att spendera på ett par högtalare. I det avseendet är Debut B5 verkligen den perfekta högtalaren att göra debut med, för maken till tjusigt ljud från en billig kompakthögtalare har jag knappt hört, någonsin! B5 har en varm, fyllig och lättlyssnad ljudkaraktär som fängslar omedelbart och en dynamisk bas som verkligen ”slår hårdare än sin viktklass”, som amerikanerna brukar säga. Vi har inte mycket mer att säga, annat än att vi ser fram emot fortsättningen!

Ljud & Bild tycker

Imponerande häftig bas för sin storlek och en lättlyssnad, engagerande spelstil är vad de här nykomlingarna från Elac har att erbjuda. Relativt låg känslighet gör att du bör ha en kraftig förstärkare för att högtalarna ska visa sig från sin bästa sida. Annars kan vi inte klaga på mycket med tanke på priset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen