test: Dynaudio Music 1

Dynaudio Music 1
Dynaudio Music 1

Hifi i köket

Music-seriens minsting klarar sig fint bland de stora grabbarna. Och utmanar faktiskt sin storebror på ett par områden. .

Plus
Automatisk anpassning efter omgivningen. Nio månaders Tidal. Lät att ta med sig runt i huset.
Minus
Aningen dyrare än de mest populära konkurrenterna. Inga digitalingångar.

Multiroom-högtalare är ett bekvämt och enkelt sätt att få musik i hela huset utan att behöva dra kablar överallt och fylla rummen med elektronik. Och nu har kategorin blivit så mogen att traditionella högtalartillverkare har gått med i multiroom-kapplöpningen. En av dem är danska Dynaudio.

Vi testade nyligen toppmodellen, Dynaudio Music 7, som klarade sig riktigt bra. Den här gången har vi lagt vantarna på den minsta och billigaste i serien, Music 1. Ordet ”billig” gäller dock bara i förhållande till resten av serien. För med ett pris på nästan 5 000 kronor så finns det mycket annat fint att välja mellan när det gäller multiroom-högtalare.

Dynaudio Music 1 är en liten krabat som är lika stor som en handväska, fast en hel del kantigare. Precis som resten av serien är designen prisma-formad och faktiskt ganska så elegant. Fram- och baksidan är täckt med vävt möbeltyg en metallkant löper hela vägen runt och rymmer alla kontroller. På sidan av högtalaren kan man välja mellan fem förinställningar med en knapp. Det kan vara ett nätradioprogram, en spellista eller Music Now-funktionen som ser till att det alltid strömmar ut musik som är anpassad efter den personliga smaken.

Bakom tyget hittar man en 1-tums domediskant och ett 4-tums bas/mellanregister. Elementen har var sin 40-watts effektförstärkare. Det finns en analog ingång och en USB-port för iOS-enheter.

Music Now

De senaste åren har olika tillverkare haft sina egna varianter på ett specialgjort, konstant musikackompanjemang. Hos Dynaudio heter det Music Now. När man sätter på systemet första gången ska man välja sina favoritartister. Högtalaren spelar helst musik av dem, men kryddar spellistan med ”liknande” låtar. När en låt spelas kan du ge den ett betyg i form av plus eller minus, som får programmet att välja fler eller färre liknande låtar.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Streaming

I skrivande stund är det bara strömningstjänsten Tidal som stöds av Music-högtalarna. Alltså inget Spotify. I gengäld inger det nio månaders prenumeration i priset. Internetradio finns också. Utöver streaming kan man naturligtvis spela musik från nätverket (DLNA och AirPlay) och via Bluetooth.

(Foto: Tillverkare)

Automatisk anpassning

Alla Dynaudio Music-högtalare är utrustade med ett system som heter RoomAdapt som försöker lösa rummets inverkan på ljudet. En inbyggd mikrofon mäter ljudet i rummet – och anpassar ljudet därefter. Allt går på bara ett par sekunder, utan att man behöver fippla med mikrofoner och testtoner som man måste med hemmabioförstärkare som har rumskorrektion.

En annan funktion heter NoiseAdapt och anpassar ljudet efter bakgrundsbruset och komprimerar dynamiken så att musiken hörs även om folk pratar i närheten. Det är smart och extra praktiskt i en högtalare som Music 1, som med tanke på storleken och batteridriften kommer att bäras runt i huset, där den bland annat ska mäta sig med ljuden från matlagning och tvättmaskinen.

Dynaudio Music är lika stor som en handväska – fast kantigare.

Så låter Music 1

Music 1 kan användas på flera sätt. Tack vare det inbyggda batteriet kan man ta den sig överallt i huset och lyssna på musik i alla rum. Multiroom på gerilla-sätt, om du så vill – och mycket billigare än att köpa en högtalare till varje rum. Då kommer RoomAdapt till sin rätt: ställ högtalaren var som helst, strax därefter har den funnit sig tillrätta i omgivningen och anpassat frekvensgången.

Basen är av naturliga skäl akilleshälen i en kompakt, batteridriven högtalare på bara 1,6 kg. Det skulle man åtminstone kunna tro. Men det lilla 4-tumselementet jobbar hårt med att bevisa motsatsen, med god hjälp av DSP:ns rumsanpassning. Det finns ingen brist på fyllighet vid normal volym. Till och med ett orgelstycke som ”Koyaanisqatsi” klaras av i fin stil. I James Blakes basmördare ”Limit To Your Love” finns det inte riktigt lika mycket tryck i botten som med fullvuxna högtalare. Men det låter aldrig illa.

Diskanten hänger med basen hela vägen. Det beror säkert på att Dynaudio har offrat en riktig 1-tums domediskant på högtalaren, medan många andra – och betydligt billigare – multiroom-högtalare får nöja sig med ett enda fullregisterelement.

Alla kontroller sitter på metallbandet som löper runt högtalaren.

Men det är fortfarande bara mono. För att ta reda på vad Music 1 klarar av skaffade vi fram ett extra exemplar och ställde in dem som ett stereopar på stativ i lyssningsrummet. Och de kände sig genast hemma – trots att det såg lite udda ut. Med rätt placering kan de mycket väl mäta sig med ett par ”riktiga” högtalare för lika mycket eller mer pengar. Stereoperspektiv, rumskänsla och upplösning är så bra att man för ett kort ögonblick kommer på sig själv att fundera: ”Tänk om man skulle …”

När man parar ihop högtalarna till ett stereosystem måste man dock komma ihåg att välja samma RoomAdapt- och NoiseAdapt-inställningar på båda. Det görs nämligen inte automatiskt. Och det låter verkligen konstigt om bara den ena av paret komprimerar ljudet med NoiseAdapt.

Sammantaget är Dynaudio Music 1 nästan mer imponerande att lyssna på än Music 7. Inte för att den låter bättre, för så långt in i himlen växer inte träden. Utan för att den lilla högtalaren överträffar förväntningarna så mycket mer än den stora, tunga toppmodellen. Den är mycket dyrare än liknande lösningar från exempelvis Sonos, vars grundmodell bara kostar hälften. Men det renare ljudet och utökade frekvensomfånget kompenserar för prisskillnaden.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Dynaudio Music 1 har gott om rivaler. Music-serien börjar på en prisnivå där de flesta andra slutar, så man kan hitta massor av stereomodeller för samma pengar som den här tvåvägs monohögtalaren. Å andra sidan är ljudet en klass över vad man hittar på de flesta andra ställen. Närmaste konkurrenten är faktiskt Music 7, som kostar lika mycket som två Music 1. Har du pengarna så får du välja mellan råstyrka och upplösning i mellanregistret hos Music 7 och bredare stereoperspektiv och bärbar bekvämlighet hos två Music 1.

Bästa pris på Dynaudio Music 1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Element: 4-tums bas/mellanregister, 1-tums domediskant

Konstruktion: Sluten, aktiv, digital

Frekvensomfång: 50–20 000 Hz (-3 dB)

Inbyggd förstärkare: 2 x 40 watt

Anslutningar: Analog (3,5 mm minijack), USB (iOS)

Upplösning: 24 bit/96 kHz

Inställning: Automatisk justering efter placering och bakgrundsbrus

Batteritid: upp till 8 timmar

Mått: 22,9 x 22,0 x 14,2 cm

Vikt: 1,6 kg

Färger: Mörkgrå, ljusgrå, blå, röd

Webb: dynaudio.com

Dynaudio Music 1 produktside
Pris: 4 900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.