annonse
annonse
annonse

Dynaudio Excite X18

Oktober 2016Dynaudio Excite X18

Fulländad kompakt

Glöm allt du vet om små högtalare, de här låter som fullvuxna golvhögtalare – fast utan nackdelarna.

Fullvuxen ljudbild, potent bas och bra dynamik från ett litet kabinett. Mer kan man inte begära i den här prisklassen.
Ingenting väsentligt.

Wow! Visst hade jag mina föraningar, men det här var över all förväntan. För det var inte länge sedan vi testade en liten högtalare som tog oss med storm. Närmare bestämt Dynaudios minsting i den kritikerrosade Excite-serien: X14.

Den är tillräckligt liten för att kunna gömma sig bakom ett A4-papper men spelar förbluffande tufft och engagerande. Den beskedliga storleken gör kanske att den inte är helt idealisk i ett stort vardagsrum. Åtminstone inte om man gillar att det rockar lite när man spelar högt.

Läs testet av Dynaudio Excite 14.

De som vill ha lite mer av allt har nu fått ett alternativ i den lite större X18. Som inte heller är någon stor högtalare. Den går fint att ha i en bokhylla men låter bättre om den dras ut lite från väggen. Ett par stativ är alltså en god investering. Då blir ljudet bättre än om högtalaren står inne i en bokhylla. Ett par centimeter här och där gör den större, vilket ger mer volym och plats för ett större baselement.

Här är basen 17 cm stor och har precis som vanligt när det gäller Dynaudio ett MSP-membran, gjutet i ett stycke för att ge bättre styvhet och orsaka färre resonanser och uppbrytningar. Men det är inte bara fysiska skillnader mellan de två modellerna. I X18 har Dynaudio stoppat i bättre kablar på insidan och uppgraderat elementen – inklusive den nya Esotec+-diskanten – med kraftigare Esotec+-magneter. Det är förklaringen till att X18 kostar så pass mycket mer än X14 – och att den låter bättre.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Alternativen

Excite X14 ligger i en prisklass där konkurrensen är hård. De små Martin Logan Motion 35XT, Sonus faber Venere 1.5 och till och med KEF LS50 är fina alternativ till Excite X18.

Samtliga är högtalare som låter bättre än förväntat. KEF-högtalarnas legendariska stereoperspektiv, Sonus faber-högtalarnas tonala balans och Martin Logans vansinnigt öppna ljudbild är bara små ledord som delvis beskriver varför vi gillar ljudet så mycket.

Ett annat alternativ är naturligtvis en golvhögtalare i samma prisklass. Ska den exempelvis komma från Dynaudio så blir det Emit M30 från en lägre serie: en smal golvare som vi inte har testat ännu. Den billigaste golvmodellen i Excite-serien är X34 som gör en rejäl buckla i ekonomin om man jämför med X18 (20 000 kronor).

Baselementet har blivit påtagligt mer potenta. (Foto: Tillverkare)
Baselementet har blivit påtagligt mer potenta. (Foto: Tillverkare)

Fulländat fett ljud

Argumenten för en stativhögtalare i stället för en golvhögtalare brukar vara att man får bättre ljud för pengarna om man går upp en kvalitetsklass – eller högtalarserie – och tar en liten högtalare i stället för en stor. Om man inte är bas- eller ljudtrycksfanatiker, vill säga. I så fall kan det åtgärdas med en bra subwoofer.

Men någon subwoofer är jag inte säker på att du behöver här, för X18 sträcker sig tillräckligt långt ner i basen för att skapa ett övertygande fundament för musiken. Lika viktigt är sättet den gör det på. Tack vare en generös dynamik och järnkontroll tar den Wagner eller New Order till nya höjder.

Där andra stativhögtalare ger upp och basen börjar flyta ut och bli luddig, håller X18 hårt i tyglarna. Även i mellanregistret och längre upp i diskanten. Bryn Terfels barytonstämma låter aldrig mörkt eller färgat, den är klockren och kraftfull på samma gång. Utan att det sticker i öronen, inte ens när jag spelar New Order eller Majors soulplatta så högt att gardinerna svajar i fönstren.

X18 lyckas också överträffa – inte så konstigt, kanske – den praktfulla skalan (soundstage) i X14 och levererar inte bara dynamik och bas utan har också ett bättre djup och större bredd i musiken. Det märks bra på Mozarts femte violinkonsert med Hilary Hahn (Deutsche Grammophon) där orkesterns olika instrumentgrupper definieras tydligt i ljudbilden.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Diskanten i Martin Logan Motion 35XT är lite luftigare och mer utsträckt, vilket ger stråkar och röster en aning skarpare definition, men de har inte X18:s mäktiga bas och dynamik. Vilken man ska välja beror på personlig smak, för även om de låter olika så ligger båda på min topp 3-lista över de bästa småhögtalarna för under 20 000 kronor. Martin Logan till akustisk musik och Dynaudio till allround, kanske.

 

Allätare

Det fina med Dynaudios små Excite X18 är att de varken är för små eller för stora för att inte passa i de flesta vardagsrum. Där sätter de sin prägel även för kräsna öron, detta är nämligen något av det bästa man kan spela musik på bland små högtalare för under 20 000 kronor. Det spelar ingen roll vilket slags musik du gillar, de här högtalarna trivs med det mesta, och det märker du så fort du sätter på den första låten. Kanske kommer det ett wow! från dig också.

 

Bästa pris på Dynaudio Excite X18
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Tvåvägs stativhögtalare
  • Bas: 17 cm MSP
  • Diskant: 27 mm
  • Känslighet: 86 dB
  • Mått: 19 x 32 x 28 cm
  • Färg: Svart, vit, körsbär, valnöt
Pris: 13500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.