annons
annons

Test: DALI Spektor 2

Kompromiss-konstverk

April 2018
DALI Spektor 2
April 2018
DALI Spektor 2

DALI Spektor 2 är så billig att du har råd att köpa ett extra par till barnrummet eller husvagnen – och så bra att du bör göra det.

Lyd & Bilde mener

Neutralt ljud med enastående och nyanserat mellanregister och en bas som ger större och dyrare högtalare något att leva upp till.
Basen hade kunnat vara mer exakt och stora komplexa orkesterverk är inte Spektor 2:s favorit. Men med tanke på priset finns det inget att klaga på!

Att testa de allra senaste superhögtalarna är spännande. Men hur banbrytande highend-tekniken än är så är den reserverad för ett fåtal. DALI Spektor 2 vänder sig däremot till vem som helst som är i behov av ett par högtalare. De är så kompakta och billiga att de ryms i varje budget – och i varje vardagsrum eller sovrum.

Spektor 2 är på alla sätt och vis en klassisk no-nonsense-högtalare i budgetklassen. Ett 5,25-tums bas/mellanregister med DALIs träfibermembran och en 1-tums domediskant sitter i ett basreflexkabinett som är lite mindre än en skokartong. Kabinettet är snyggt och diskret och det gläder en gammal hifi-nörd att de förutom ultra-anonym svart ask även finns i gammal hederlig valnöt(sfärg).

På baksidan hittar man en liten basreflexport och en terminal med banan/skruvkontakter. Terminalen är av den kvalitet som kostar en femtiolapp per par i Kina – men utmärkt i en högtalare för de här pengarna.

DALI Spektor 2 har en prislapp som gör att de ligger i klassen strax över elektronikvaruhusens reahyllor, men har mycket mer att erbjuda

 

På grund av storleken och priset passar DALI Spektor 2 perfekt i små lokaler. Det är lätt att få plats med den i en hylla, men den låter bäst på ett stativ en bit bort från reflekterande ytor. Med en halvmeter till bakväggen och en lyssningsplats tätt intill motstående vägg får man en basåtergivning som matchar de övriga tonregistren.

Ljudet av DALI Spektor 2

För en dryg tusenlapp per styck måste det finnas en del kompromisser. Men när man kör musik genom DALI Spektor 2 är det svårt att höra var DALI har tagit genvägar. Ljudbilden är stor och släpps fri från högtalarna på ett sätt som borde vara reserverat för högtalare som kostar flera gånger så mycket.

Särskilt mellanregistret är imponerande. Röster låter nyanserade och rena och det är lätt att skilja på klangen från olika instrument. Till exempel låter en klarinett annorlunda än en oboe. Och båda låter helt annorlunda än en saxofon.

2-vägs basreflex

5,25-tums bas/mellanregister, 1-tums softdome-diskant

Frekvensomfång: 54–26 000 Hz (–3 dB)

Delningsfrekvens: 2 600 Hz

Känslighet: 84,5 dB

Impedans: 6 ohm

Rekommenderad förstärkareffekt: 25–100 W

Mått/vikt: 17,0 x 29,2 x 23,8 cm/4,2 kg

Väggfästen och gummifötter ingår

Färg: Svart ask, valnöt

Webb: hifiklubben.se

Pris: 2 600,-

Flere tester:

Tangent X6BT Phono

Smidig sambo

Tangent har byggt en golvhögtalare som kan fungera som en komplett anläggning – och bli bästa kompis med TV:n.

JBL Boombox

Small speaker, big boom

Vooni Boombox

Större är inte bättre

Monster Superstar Blaster

Kanon-utseende och ljud

Sony GTK-XB60

Mer blinkande än dunkande

Braven XXL

En mångsidig hårding

En pansarvagn på utsidan som visar sig ha oväntade musikkvaliteter på insidan.

Aiwa Exos-9

Borta dåligt, hemma bra

6 trådlösa boomboxes

Bergsprängaren är tillbaka

SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Riva Wand

Obundet och välljudande