annonse
annonse
annonse

DALI Opticon 5

Slank mäster­sopran

Opticon 5 gör det mesta riktigt bra – men diskanten är utmärkt.

Rent ljud, fin bas i förhållande till storleken. Och diskanten är flera klasser bättre än det mesta annat i prisklassen.
Saknar den djupaste basen och mellanregistret lever inte riktigt upp till den förnämliga diskanten.

DALI Opticon 5 är den minsta golvmodellen i DALIs mellanprisserie Opticon. Och har en prislapp och en storlek som är lätt att integrera i budget och inredning. Högtalaren är precis tillräckligt hög för att titta över kanten på soffryggen och har elementen i öronhöjd. Kabinettet är bara ett finger bredare än bas/mellanregistrets 6,5 tum.

En bas – två diskanter

Opticon 5 är en 2,5-vägskonstruktion, men inte i samma bemärkelse som andra högtalare. De flesta tillverkare låter två baselement jobba ihop med den djupaste basen men låter bara det ena fortsätta upp i mellanregistret och möta diskanten. Hos DALI är det i diskantregistret som samarbetet sker med den så kallade hybriddiskanten, som består av en konventionell dome och en banddiskant. Domediskanten arbetar ner till baselementets delningsfrekvens vid 2,4 kHz och från 14 kHz och uppåt hjälper banddiskanten till med att ge extra upplösning och luft i toppen.

Kabinettet är läckert utfört utan att gå till kostsamma ytterligheter och den tumstjocka, högglanslackade frontplattan av MDF ger elementen ett vibrationsfritt fundament. Resten av kabinettet är dock gjort av tunnare plattor.

På baksidan hittar man naturligtvis basporten och två par läckra banan-/skruvterminaler som klarar biwiring. Det ingår både spikes och gummifötter att sätta fast under högtalaren.

Med en känslighet på 88 dB och ett enda, lätt baselement bör Opticon 5 vara relativt lätt att använda även med mindre förstärkare. Vi testade med både den muskulösa NAD M32 med 150 digitala watt och den lilla 8-wattaren Nelson Pass Zen i klass A. Ingen av dem blev andfådd, men basen var naturligtvis mäktigare med den nästan 20 gånger kraftigare power-DACen M32

Ljudet av Opticon 5

DALI Opticon 5:s paradnummer är tveklöst diskanten. Man skulle kunna tro att bandet med delningsfrekvens på 14 kHz låg i ett frekvensområde som är reserverat för fladdermöss, hundar och barn under skolåldern. Alltså kolossalt långt från vad som kan uppfattas av en hifi-testare med dopbevis från 1960-talet. Men icke. Skillnaden är markant! Det finns rikliga mängder luft och detaljer.

”Open the Kingdom” från Philip Glass Songs From Liquid Days är en riktig utmaning för diskanten. Ljusa altröster och violiner klingar i kapp med flöjter och mässingsblås i ett komplicerat mönster. Jag har hört stycket många gånger, men sällan med så mycket sprödhet i toppen.

Diskanten klär också ”Confessin’” från Jazz at the Pawnshop enastående väl och man sitter och spisar klingande vibrafonljud och spröda saxofoner i ett rum som utstrålar stämning.

Måste man klaga något i diskanten så är det att den är så framträdande och klar att den ibland kan tyckas leva sitt eget liv, avskilt från de övriga tonregistren.

Dynamiskt nöje

I den motsatta änden av spektret har 6,5-tumsbasen massor av plats att vältra sig på i ett kabinett som många andra märken tycker är tillräckligt stort för två element.

Live-versionen av Peter Gabriels ”The Rhythm of Heat” demonstrerar att Opticon 5 inte bangar för dynamik. När rummet fylls med massor av synkrona trummor försvinner vi helt i Afrika tillsammans med Jung.

Om vi ska krypa ända ner i avgrunden så har vi hört ”Limit to Your Love” mäktigare (till exempel med DALI Epicon 8 med 300 watt i ryggen!), men när man accepterar det uppenbara faktum att en enda 6,5-tums bas inte får takpannorna att rasa ner så är återgivningen acceptabelt djup och fast. Även om tonskiftningarna i botten får en liten tendens att bli ”one-note bass”.

De stora dragen

Mellanregisteråtergivningen är komplicerad i en (nästan) tvåvägskonstruktion som DALI Opticon 5: en 6,5-tums bas kommer upp högt i falsett när den ska möta en 28-millimeters diskantdome ända uppe vid 2 400 Hz. DALIs speciella träfibermembran klarar sig faktiskt riktigt fint och det finns inget hörbart glapp eller några tendenser till nasalt mellanregister. Upplösningen i röstregistret är bara inte riktigt lika bra som resten.

Kören i ”Koyaanisqatsi” låter vackert, men rösterna har en tendens att flyta ihop så att man mer hör en grupp i stället för enskilda röster. Inget fel med det. Sådant kostar, och med tanke på allt man får i både toppen och botten så är det lysande.

I en låt som ”Ballad of Lucy Jordan” med Hanne Boel betyder det mindre analytiska mellanregistret faktiskt att helheten blir mer harmonisk. Bandet slås ihop till en sammanhållen grupp där man genom mer avslöjande högtalare kan höra att var och en av musikerna befinner sig i sin egen ”låda” i stereoperspektivet, med sin egen akustik.

För de här pengarna finns det gott om konkurrenter. Ska det vara en golvhögtalare med mer tryck i botten, finns till exempel System Audio Saxo 70. Kan man tvärtemot offra lite mer av basen för att få extra renhet så finns Audiovector QR1.

Slutsats

I egenskap av en kompakt, prisvärd golvhögtalare har DALI Opticon 5 ett format som bjuder på stora talanger. Med två diskanter och ett enda baselement har DALI dock valt en något annorlunda konstruktion än majoriteten. Och resultatet är en högtalare som imponerar mindre i basen än flera andra – men som däremot ligger en klass över när det gäller diskanten. Gillar du hård rock och tung techno är den knappast ett givet alternativ. Men de som dyrkar klassiskt och jazz bör absolut överväga den.

I egenskap av en kompakt, prisvärd golvhögtalare har DALI Opticon 5 ett format som bjuder på stora talanger.

 

<
>
DALI Opticon 5 är den minsta golvhögtalaren i serien. Det tar inte så stor plats – den når precis över soffan.
Bästa pris på DALI Opticon 5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

DALI Opticon 5
Bestyckning: 6,5-tums bas, 28-mm softdome-diskant/45-mm banddiskant
Konstruktionsprincip: Basreflex
Frekvensområde: 51–32 000 Hz (–3 dB)
Känslighet: 88 dB
Rekommenderad effekt: 30–150 W
Delningsfrekvens: 2,4 och 14 kHz
Mått: 19,5 x 89,1 x 31,0 cm
Vikt: 15,6 kg
Färg: Svart ask, vit vinyl, valnöt
Webb: hifiklubben.se

Pris: 13600,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.