annons
annons

Creative E-Mu XM7

Budgethögtalare som överraskar

Creative första passiva högtalare ger mersmak.

Det är sällsynt att högtalare för de här pengarna är så befriade från egenresonanser och muller. Här får du verkligen mycket för pengarna.
Det saknas lite upplösning längst upp och basen hade kunnat ha fler tonstrukturer. Högtalarna behöver något bättre än Creatives egen X7-förstärkare.

Att ljudkorts- och datorhögtalartillverkaren Creative lanserar en egen hifi-högtalare är lite udda. Marknaden för sådana är övermättad sedan länge, det finns i princip ingen tillväxt och man får jobba hårt för att sno marknadsandelar från etablerade aktörer.

Man måste titta på Creatives skrivbordsförstärkare, Sound Blaster X7, för att få svaret. Det är en digital förstärkare som tar över för datorns ljudkort och som bara behöver ett par högttalare för att ge ifrån sig ljud. Till exempel XM7.

Högtalaren är en helt ny konstruktion, inifrån och ut, och Creative har hämtat inspiration från sitt dotterbolag E-Mu, som bland annat bygger billiga studiohögtalare. Högtalarna har specialutvecklade element och kabinettet har sidoplattor av äkta trä. En basreflexport på baksidan ska ge en mer utsträckt basåtergivning.

 

Ljudet

Creative skickade oss standardmodellen av X7-förstärkaren, som skulle vara en ”perfekt kombination” med högtalarna. Det är den inte. Förstärkaren lämnar 2 x 20 watt och har inte tillräckligt med kontroll, så ljudet blir tämligen platt. Vi kopplar bort den direkt och stoppar i stället in NAD D7050. Med 50 watt till varje högtalare blir det genast roligare.

Högtalarna finns både i svart färg och med träfärgade sidor och front och ovansidan i silvervinyl. Foto: Creative
Högtalarna finns både i svart färg och med träfärgade sidor och front och ovansidan i silvervinyl. Foto: Creative

E-Mu XM7 är en förvånansvärt rytmisk högtalare som återger musiken utan någon problematisk puckel i basen eller överdriven färgning i det viktiga röstregistret. Silje Nergaards röst är tydlig och fin i låten ”River” och kontrabasen har fin fyllighet utan att aktivera någon svulstighet som gör att det låter som om den bara har en sträng. Högtalarna går ungefär lika djupt i basregistret som man kan förvänta sig av ett par kompakthögtalare. Inte jättedjupt, men tillräckligt för att få fram essensen. På det stora hela låter det väldigt bra.

Detsamma gör Ed Sheeran i poplåten ”Thinking Out Loud”. Det enda jag märker är att rösten kan uppfattas som lite vass när den trycker till i refrängen. Och efter att ha lagt märke till detta så hörs det i all musik.

När jag tar fram mina gamla trofasta Dynaudio Audience 42 blir ljudet mer silkeslent. Inte bara mindre vasst, även basgitarrer får fler klanglager, cymbaler skiner mer och ljudbilden är genomgående mer helgjuten. Men kors, så mycket glädje Creative-högtalarna sprider för 3 500 kronor!

 

Slutsats

Creative första passiva högtalarmodell är välljudande och mycket oproblematisk. En kontrabas låter tillräckligt fyllig även om E-Mu XM7 inte går vansinnigt djupt, och det finns ingen plågsam puckel i basen. Röster framträder fint och allting låter balanserat och bra. Övertonregistret är inte det luftigaste och mest silkeslena, men inte heller luddigt – bara inte lika mjukt som man kan förvänta sig av dyrare högtalare. Paradoxalt nog förtjänar E-Mu XM7 en bättre förstärkare än Creative X7, som de är tänkta att spela ihop med.

Läs också: Ge dina högtalare trådlös Bluetooth

Läs också: Test av 7 stereoförstärkare

 

Att ljudkorts- och datorhögtalartillverkaren Creative lanserar en egen hifi-högtalare är lite udda. Marknaden för sådana är övermättad sedan länge, det finns i princip ingen tillväxt och man får jobba hårt för att sno marknadsandelar från etablerade aktörer. Man måste titta på Creatives skrivbordsförstärkare, Sound Blaster X7, för att få svaret. Det är en digital förstärkare som tar över för datorns ljudkort och som bara behöver ett par högttalare för att ge ifrån sig ljud. Till exempel XM7. Högtalaren är en helt ny konstruktion, inifrån och ut, och Creative har hämtat inspiration från sitt dotterbolag E-Mu, som bland annat bygger billiga studiohögtalare. Högtalarna har specialutvecklade element och kabinettet har sidoplattor av äkta trä. En basreflexport på baksidan ska ge en mer utsträckt basåtergivning.  

Ljudet

Creative skickade oss standardmodellen av X7-förstärkaren, som skulle vara en ”perfekt kombination” med högtalarna. Det är den inte. Förstärkaren lämnar 2 x 20 watt och har inte tillräckligt med kontroll, så ljudet blir tämligen platt. Vi kopplar bort den direkt och stoppar i stället in NAD D7050. Med 50 watt till varje högtalare blir det genast roligare. [caption id="attachment_58256" align="alignnone" width="915"]Högtalarna finns både i svart färg och med träfärgade sidor och front och ovansidan i silvervinyl. Foto: Creative Högtalarna finns både i svart färg och med träfärgade sidor och front och ovansidan i silvervinyl. Foto: Creative[/caption] E-Mu XM7 är en förvånansvärt rytmisk högtalare som återger musiken utan någon problematisk puckel i basen eller överdriven färgning i det viktiga röstregistret. Silje Nergaards röst är tydlig och fin i låten ”River” och kontrabasen har fin fyllighet utan att aktivera någon svulstighet som gör att det låter som om den bara har en sträng. Högtalarna går ungefär lika djupt i basregistret som man kan förvänta sig av ett par kompakthögtalare. Inte jättedjupt, men tillräckligt för att få fram essensen. På det stora hela låter det väldigt bra. Detsamma gör Ed Sheeran i poplåten ”Thinking Out Loud”. Det enda jag märker är att rösten kan uppfattas som lite vass när den trycker till i refrängen. Och efter att ha lagt märke till detta så hörs det i all musik. När jag tar fram mina gamla trofasta Dynaudio Audience 42 blir ljudet mer silkeslent. Inte bara mindre vasst, även basgitarrer får fler klanglager, cymbaler skiner mer och ljudbilden är genomgående mer helgjuten. Men kors, så mycket glädje Creative-högtalarna sprider för 3 500 kronor!  

Slutsats

Creative första passiva högtalarmodell är välljudande och mycket oproblematisk. En kontrabas låter tillräckligt fyllig även om E-Mu XM7 inte går vansinnigt djupt, och det finns ingen plågsam puckel i basen. Röster framträder fint och allting låter balanserat och bra. Övertonregistret är inte det luftigaste och mest silkeslena, men inte heller luddigt – bara inte lika mjukt som man kan förvänta sig av dyrare högtalare. Paradoxalt nog förtjänar E-Mu XM7 en bättre förstärkare än Creative X7, som de är tänkta att spela ihop med. Läs också: Ge dina högtalare trådlös Bluetooth Läs också: Test av 7 stereoförstärkare  
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Creative E-Mu XM7
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Tvåvägs basreflex
  • 1-tums silkesdome-diskant
  • 5-tums bas/mellanregister
  • Känslighet: ingen uppgift
  • Impedans: 6 ohm
  • Mått: 29,8 x 17,4 x 23,2 cm
  • Vikt: 4,35 kg
Pris: 3500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-