annonse
annonse
annonse

B&W Zeppelin Air

Zeppelin når nya höjder

En av våra favoriter bland iPod-högtalare är nu tillbaks i uppdaterad version med bättre ljud och trådlös anslutning.

Otroligt ljud Airplay Videoutgång
Ingen menynavigering från fjärren

När vi 2008 testade den första Zeppelin var vi inte bortskämda med iPod-högtalare som lät bra. Det mesta var skränigt plastskräp som en musikälskare inte skulle ta i med tång. Men så landade luftskeppet i testlabbet och vi baxnade. En av de få iPod-högtalare som passar som stereoanläggning i vardagsrummet, var Lasses omdöme. Man bör lyssna på Zeppelin för att inse hur uppseendeväckande bra den är, blev slutsatsen. Nu har dock flera tillverkare släppt respektabla konkurrenter så att Zeppelin Air skulle få oss att ramla av stolen igen var långt ifrån självklart.

Utseendemässigt har det faktiskt inte hänt så mycket och man skulle lätt kunna förväxla den med den gamla modellen. Självklart har den behållit den karaktäristiska luftskeppsformen med den utstickande iPod-anslutningen på en arm. Byggkvaliteten är utmärkt och man blir förvånad över hur tung den är när man försöker lyfta den. På baksidan hittar man en S-video-utgång så att man kan spela upp videomaterial på sin TV samt en Aux-ingång om man vill koppla in andra ljudkällor.

Musik överallt
Just anslutningen av ljudkällor är den mest uppenbara nyheten med Zeppelin Air. Nu behöver man nämligen inte ens sätta sin iPod i hållaren för att kunna njuta av musik. Eller iPad för den delen, för den passar också i hållaren. Namnet Air innebär nämligen att den har stöd för Apples trådlösa anslutning AirPlay. Efter att ha använt en dator för att ställa in Zeppelin så ansluter den till hemmets trådlösa nätverk.

I iTunes dyker det plötsligt upp ett nytt menyval där man kan välja om man vill spela upp musiken på datorn eller Zeppelin, eller till och med båda samtidigt. Samma sak händer på iPoden, i uppspelningsläget får man ett val om var det ska låta någonstans. Man är faktiskt inte ens begränsad till bara en Zeppelin. Man kan ha flera stycken i olika rum, vilket gör att man plötsligt har en trådlös multiroom-lösning för musik. Ljudnivån kan justeras individuellt så att man kan ta det lugnt i köket medan det är party i vardagsrummet. Mycket smidigt. Trevligt nog är man inte begränsad till musik från sitt eget bibliotek utan tekniken fungerar även med strömmande ljud som Spotify eller internetradio.

Så länge man strömmar ljud till Zeppelin så använder man så klart sin ljudkälla för att välja låtar och justera volym. Sitter iPoden dockad så använder man istället den lilla fjärrkontrollen för att göra samma sak. Har man tappat bort den så kan man lyckligtvis även justera volym direkt på apparaten.

Ljudkvalitet
Trevligt nog har B&W inte nöjt sig med att bara lägga till en ny musikkälla. Man har faktiskt skruvat en hel del på ljudet också. Till att börja med har elementens individuella förstärkare fått högre effekt så att den nu pumpar 4×25 watt till de två diskanterna och två mellanregister-elementen samt 50 watt till basen. Högtalarelementen är också uppdaterade. Diskanterna är samma som i datorhögtalaren MM-1 och mellanregisterelementen har blivit mindre för att få bättre spridning. Digital-till-analog-omvandlarna är uppgraderade och klarar nu högupplösta ljudformat i 24 bit/96 kHz. Man har även en egenutvecklad DSP för att få optimal kontroll.

Och det märks. Om vi var imponerade av Zeppelins ljudkvalitet så är vi nu betagna. Musiken låter klarare och mer detaljerad. Och tack vare att de två stora basreflexportarna på baksidan använder samma Flowport-teknik som i 800 Diamond-serien så lyckas B&W få till en häpnadsväckande bra basåtergivning från en så pass, förhållandevis, liten apparat. Den låter helt enkelt bra genom hela frekvensregistret.

Oavsett vad man kastar för musikgenre på den så vacklar den inte. Rockgitarrerna ylar så att håren reser sig på armarna, elektroniska ljud har den rätta snärten, akustiska stycken har klang och rymd och dansmusik får det verkligen att sprätta i benen.

Slutsats
Om gamla Zeppelin var utmärkt så är Zeppelin Air fantastisk. Det är en helt ny apparat innanför skalet som faktiskt låter ännu bättre. Tack vare stödet för AirPlay så kan man strömma musik trådlöst till den samt får en möjlighet att lyssna på musik i flera rum samtidigt. Trots allt detta är den billigare än föregångaren. Det är bara att kapitulera, kasta ut mikroanläggningen och ställa in en Zeppelin Air i hyllan istället.

Airplay
Apples Airplay är en teknik för att strömma ljud, video och bilder trådlöst mellan apparater. Hittills har det stötts av Apples egna produkter, som iTunes 10.1 eller senare för datorn samt iPod, iPhone och iPad med version 4.2 eller senare av iOS. Det stöds också av Apples trådlösa accesspunkt AirPort Express. Nu börjar de första apparaterna från hemelektroniktillverkarna som licensierat tekniken dyka upp.Förutom musiken skickas artist, titel, albumnamn, omslag och tidsinformation ut. Det gör att musikspelare med skärm kan visa detta under uppspelningen av låten.
Bästa pris på B&W Zeppelin Air
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Effekt: 1x50w + 2x25w + 2x25w
  • Frekvensomfång: 36Hz-42kHz
  • Anslutningar: iPod, USB, minijack (digital och analog), videoutgång
  • Storlek: 64 x 17,3 x 20,8 cm
  • Vikt: 6,3 kg
Pris: 5400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.