annonse
annonse

Test av: Bang & Olufsen BeoLab 50

Rummets härskare

Bang & Olufsens nya högtalare tar kontroll över lyssningsrummet och lyfter upplevelsen till oanade höjder.

Ljud & Bild tycker

Läcker design, grym djupbas, banbrytande ljudtryck och en nästan magisk närvarokänsla gör BeoLab 50 till en tvättäkta highend-högtalare.
Saknar lite upplösning i diskanten jämfört med de allra bästa.
annonse

Bang & Olufsen är kanske mest kända för sina luxuösa musikanläggningar och smala designhögtalare, men de klarar också av att bygga ljud i den verkliga finsmakarklassen. Det fick vi erfara 2016 när vi testade deras största flagg­skepp, BeoLab 90. De massiva 140-kiloshögtalarna lät nästan utomjordiskt bra, men prislappen var också därefter: smått stratosfärisk.

Vi hoppades därför att B&O skulle använda sig av spjutspetstekniken från BeoLab 90 och göra den tillgänglig i en något billigare och mer kompakt och prisvärd version längre fram. Och nu är den alltså här: BeoLab 50!

Jämfört med de bastanta 90:erna är BeoLab 50 betydligt mer kompakta. De har mycket färre högtalarelement (7 stycken i stället för 18) och kan inte heller skryta med lika mycket förstärkareffekt (2 100 watt jämfört med helgalna 8 000). Däremot är den övriga ljuddelen med digital signalbehandling, aktiva delningsfilter och rumskorrektion helt identisk med de storebröderna. Och priset? Tja, det motsvarar fortfarande en ny bil – fast en Volkswagen Passat i stället för en Volvo XC90 T8. Med andra ord har du pengar över till att köpa exempelvis Bang & Olufsens superläckra OLED-TV …

Kontrollerad ljudspridare

När stereoljud är som bäst är det riktigt magiskt. Det kan ge oss den fantastiska illusionen att musikerna står mitt framför oss och spelar, eller förvandla vardagsrummet till en komplett konsertsal. Men vägen till drömljud har flera fallgropar, och många av dem har med själva lyssningsrummet att göra.

Ljudet vi hör är en kombination av direkt ljud från ljudkällan och efterklang från omgivningen. Hårda och kala ytor som trä, gips, glas och betong reflekterar ofta mer ljud än de absorberar och kan ge ljudet en vass och grov karaktär. Resultat: musiken kommer överallt och ingenstans ifrån samtidigt, och illusionen går förlorad i en kakofoni av efterklang.

Bang & Olufsens nya högtalare åtgärdar precis det här. De ska mildra rummets negativa inverkan, så att du hör mer av ljudet du verkligen vill höra. Genom att koncentrera ljudet mer direkt mot lyssningsplatsen, ungefär som en strålkastare för ljud, reduceras efterklangen från sidoväggarna. Det är lockande att kalla BeoLab 50 för högtalare med inbyggd brusreduktion!

Design

BeoLab 50 har ett klassiskt B&O-uttryck som är svårt att ta miste på. Det blankpolerade skalet av aluminium, trälameller av ek och den karaktäristiska Acoustic Lens-diskanten på toppen får 50:orna att likna en mer muskulös version av superslanka BeoLab 18.

På insidan har B&O lyckades klämma in tre 10-tums baselement, lika många 4-tums mellanregister, en diskant, 2100 watts förstärkarkraft och massor av digital signalbehandling. Allt i en läcker och välsvarvad pelare som inte tar upp mer golvyta än en blomkruka.

B&O har lyckats proppa in hela tre 10-tums basar i BeoLab 50 (en på varje sida). Det ger en saftig basåtergivning som går långt ner i avgrunden. (Foto: Bang & Olufsen)

 

En så tättpackad konstruktion kräver speciella material. Till en enda BeoLab 90 går det åt hela 65 kilo aluminium men i BeoLab 50 har B&O nöjt sig med plast i skelettet. Somliga rynkar säkert på näsan åt det, men något liknande hade helt enkelt inte gått att åstadkomma med vanligt trä eller MDF. Och så är det ju inte Lego-plast vi snackar om heller, utan en komposit som är framtagen speciellt för akustiska ändamål.

Utförandet är galet läckert. Bang & Olufsen har som vanligt känsla för detaljer och har gjort BeoLab 50 till ett angenämt blickfång. Det enda som sänker intrycket för vår del är det stora glappet mellan aluminiumfrontarna på framsidan. Det har säkert några praktiska fördelar, men förstör samtidigt illusionen att hela högtalaren är gjord av ett stycke aluminium.

Helaktiva högtalare med rumskorrektion

Eftersom högtalarna har all förstärkning och ljudbehandling (inklusive volymkontroll) inbyggt så kan man egentligen koppla dem till vilken ljudkälla som helst. Men det är ändå upplagt för att BeoLab 50 ska fungera bäst i en B&O-anläggning, gärna med en passande BeoVision-TV. Under testperioden har vi använt dem med B&O:s nya OLED-TV, BeoVision Eclipse 55, som kan skicka ljudsignaler till BeoLab 50 trådlöst eller med kabel.

Vi valde att testa 50-modellen på samma ställe som 90-modellen, tätt intill väggen i ett helt vanligt vardagsrum på ungefär 32 kvadratmeter, fullt av akustiska utmaningar som parkett, gipsväggar, fönster och ogynnsamma rumsdimensioner. Och där det behövdes tre starka personer för att lyfta in BeoLab 90 så räckte det med en eller två och en pallyftare för BeoLab 50. Och det var dessutom mycket enklare att hitta rätt placering.

För att vara så sofistikerade högtalare är BeoLab 50 förvånansvärt enkla att installera. Så snart de är placerade på önskad plats är det bara att leta fram den medföljande mät­mikrofonen och sätta den på lyssningsplatsen. Man måste däremot se till att vara tyst som en mus, eftersom varje form av bakgrundsbrus kan störa mätningarna!

Fakta & Betyg:
  • Princip: Aktiv 7-vägs
  • Frekvensrespons: 15–43 000 Hz
  • Impedans: -
  • Känslighet: 113 dB vid 50 Hz
  • Diskant: 0,75 tum med Acoustic Lens
  • Mellanregister: 3 x 4 tum
  • Bas: 3 x 10 tum
  • Färg: Aluminiumskal med tygfront och ekpaneler
  • Mått: 108,4 x 45,6 x 44,2 cm
  • Vikt: 61 kg
  • Webb: Bang-olufsen.com
  Tillverkare:
  Bang & Olufsen
  Pris:
  254.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Small speaker, big boom

  Trots sin relativt lilla storlek har JBL Boombox ett stort ljud med rejäl basåtergivning.

  Större är inte bättre

  Precis som prylarna i ungdomens Hobbex-katalog är Boombox för bra för att vara sann.

  Kanon-utseende och ljud

  Monsters bergsprängare är cyniskt brutal att se på, men låter snällare än väntat.

  Mer blinkande än dunkande

  Trots sitt partyglada yttre spelar XB60 inte lika medryckande som konkurrenterna.

  En mångsidig hårding

  En pansarvagn på utsidan som visar sig ha oväntade musikkvaliteter på insidan.

  Borta dåligt, hemma bra

  Ljudet kan man inte klaga på, men den har sina begränsningar som en boombox.

  Bergsprängaren är tillbaka

  Den moderna versionen av 80-talets ghettoblaster är smidigare, men precis lika högljudd som namnet antyder.

  Amerikansk lowrider

  Är du en av de som gillar att basen ska kännas lika mycket som den hörs? Då kommer du att digga SVS värsting-subwoofer.

  Obundet och välljudande

  Riva Festival imponerar med volym- och basresurser, samt urvalet av musikkällor.

  Riva Wand

  Riva Festival imponerar med volym- och basresurser, samt urvalet av musikkällor.

  Musikalisk handgranat

  Wonderboom tar hand om festen på stranden, i duschen och på poolpartyt.

  Kraftfull och flytande

  Barricade XL är en partyhögtalare med rejäl bas som flyter om den ramlar i vattnet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts