annonse
annonse

JVC Boom Blaster RV-NB100B

Kungen av gettot

Ingen kommer i närheten av Boom Blaster när det ska brännas asfalt!

Klassikern. Bara storleken skrämmer livet ur omgivningen. Inbyggd CD-spelare, DAB-radio och iPhone-docka.
Enormt otymplig och katastrofalt dyr i batteridrift. Ljudet är tufft, men långtifrån klart.

När man planerar ett test av ”boom-boxar” måste man nödvändigtvis ha med JVC. Boom Blaster är helt enkelt den ursprungliga bergsprängaren i tungviktsklassen. Lång som en fullvuxen mans arm (exakt 666 millimeter – djävulen finns i detaljerna!) och tjock som ett avloppsrör. Och med ett utseende som tycks hämtat från ett militärt överskottslager. Modellen har funnits i decennier men har uppdaterats med tiden. Där det i de första versionerna satt ett kassettdäck finns det nu en docka för iPhone. Här finns även inbyggd CD-spelare, DAB-radio, USB-port och till och med en 6,3-millimeters jack-kontakt för elgitarr. De flesta stereoanläggningar skulle vara gröna av avund över ett sådant urval av ingångar!
Det finns inbyggd strömförsörjning i RV-NB100 och det är en god idé att använda den eftersom kolossen är dyr i drift. En mycket stor batterilucka på undersidan har plats för hela tio batterier i D-storlek. Här hade det varit trevligt om JVC hade valt att hänga med i utvecklingen och byggt in ett uppladdningsbart batteri. Det kostar nämligen 200 kronor att mata bjässen med alkaliska batterier.
RV-NB100B är den absolut starkaste och tyngsta modellen, byggd för att inge fruktan och respekt hos andra crews. Varje kvadratmillimeter är kolsvart. Bara en röd display och en blå lysdiod för Blutooth-anslutning avslöjar att det finns färger över huvud taget.
Bestyckningen är nästan lika grym som designen. Elementen är dock något mindre än de ser ut. På fronten sitter två 3-tums fullregister bakom 5-tums galler. Och i ändarna av röret sitter två 5-tums subwoofer-element (bakom 6,5-tums galler) som drivs av en separat förstärkare med en egen volymkontroll.

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Ljudet
Det är inte finess som kännetecknar ljudet av RV-NB100. Det är mer rått än rent och bastrumman säger inte ”bam!” utan ”brak!”. Basen är inte särskilt djup, men desto mer kraftfull. Med Super Woofer-kontrollen kan du bestämma mängden överdrifter, men de flesta Boom Blaster-fans kommer förmodligen ha ratten uppvriden till max hela tiden.
Röster låter en smula förkylda och diskant finns det inte särskilt mycket av. Men sätt på en hiphop-låt så hänger RV-NB100 med hela vägen. Och ”hela vägen” är upp till ungefär 102 dB.

Slutsats
Boom Blastern har funnits på marknaden sedan pyramiderna byggdes, och kan fortfarande OUTSWAGGA konkurrenterna med sin råa getto-attityd. Den spelar högre och hårdare än nästan alla andra och kan spela vad som helst utom LP-skivor. Den är dessutom vansinnigt opraktisk och låter allt annat än rent. Gillar du stilen så är det inget att snacka om – om inte så hatar du den. Ur det perspektivet liknar den Marshall Kilburn.

När man planerar ett test av ”boom-boxar” måste man nödvändigtvis ha med JVC. Boom Blaster är helt enkelt den ursprungliga bergsprängaren i tungviktsklassen. Lång som en fullvuxen mans arm (exakt 666 millimeter – djävulen finns i detaljerna!) och tjock som ett avloppsrör. Och med ett utseende som tycks hämtat från ett militärt överskottslager. Modellen har funnits i decennier men har uppdaterats med tiden. Där det i de första versionerna satt ett kassettdäck finns det nu en docka för iPhone. Här finns även inbyggd CD-spelare, DAB-radio, USB-port och till och med en 6,3-millimeters jack-kontakt för elgitarr. De flesta stereoanläggningar skulle vara gröna av avund över ett sådant urval av ingångar! Det finns inbyggd strömförsörjning i RV-NB100 och det är en god idé att använda den eftersom kolossen är dyr i drift. En mycket stor batterilucka på undersidan har plats för hela tio batterier i D-storlek. Här hade det varit trevligt om JVC hade valt att hänga med i utvecklingen och byggt in ett uppladdningsbart batteri. Det kostar nämligen 200 kronor att mata bjässen med alkaliska batterier. RV-NB100B är den absolut starkaste och tyngsta modellen, byggd för att inge fruktan och respekt hos andra crews. Varje kvadratmillimeter är kolsvart. Bara en röd display och en blå lysdiod för Blutooth-anslutning avslöjar att det finns färger över huvud taget. Bestyckningen är nästan lika grym som designen. Elementen är dock något mindre än de ser ut. På fronten sitter två 3-tums fullregister bakom 5-tums galler. Och i ändarna av röret sitter två 5-tums subwoofer-element (bakom 6,5-tums galler) som drivs av en separat förstärkare med en egen volymkontroll. [gallery ids="66191" ] Ljudet Det är inte finess som kännetecknar ljudet av RV-NB100. Det är mer rått än rent och bastrumman säger inte ”bam!” utan ”brak!”. Basen är inte särskilt djup, men desto mer kraftfull. Med Super Woofer-kontrollen kan du bestämma mängden överdrifter, men de flesta Boom Blaster-fans kommer förmodligen ha ratten uppvriden till max hela tiden. Röster låter en smula förkylda och diskant finns det inte särskilt mycket av. Men sätt på en hiphop-låt så hänger RV-NB100 med hela vägen. Och ”hela vägen” är upp till ungefär 102 dB. Slutsats Boom Blastern har funnits på marknaden sedan pyramiderna byggdes, och kan fortfarande OUTSWAGGA konkurrenterna med sin råa getto-attityd. Den spelar högre och hårdare än nästan alla andra och kan spela vad som helst utom LP-skivor. Den är dessutom vansinnigt opraktisk och låter allt annat än rent. Gillar du stilen så är det inget att snacka om – om inte så hatar du den. Ur det perspektivet liknar den Marshall Kilburn.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Element: 2 x 8-cm fullregister, 2 x 13-cm basar
  • Frekvensomfång: 62–20 000 Hz
  • Förstärkare: 2 x 5 + 2 x 15 watt
  • Max ljudtryck: 102 dB
  • Anslutningar: Aux (stereo-minijack), Bluetooth 4.0, iPhone-docka, CD-spelare, DAB-radio, USB, gitarringång (6,3 mm jack), mikrofoningång (6,3 mm jack)
  • Batteritid: 10 st D-storlek
  • Mått: 66,6 x 23,5 x 24,8 cm (BxHxD)
  • Vikt: 9,3 kg
  • Pris: 3 700 kr
  • webb: jvc.com
Pris: 3700,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-