annons
annons

JBL Authentics L8

Retro av finaste karat

JBL flirtar charmigt med sin professionella historia. Resultatet är en rockhögtalare i ett möbleringsvänligt format.

Klart och precist ljud, och basen hänger med fint. Man får lust att spela massor av musik på L8.
Saknar den allra sista biten luftighet i toppen. Mellanregistret låter lite pressat när det går som hårdast till.

Högtalartillverkaren JBL har en stolt historia och Authentics L8 signalerar med både namn och utseende att den ska betraktas som en uppföljare till dåtida bedrifter. Den rutiga skumgummifronten, som fortsätter runt på kanterna och täcker sidorna, är en trogen kopia av fronten på JBL:s klassiska högtalare från 1970-talet. Och även om det inte handlar om någon studiomonitor så dominerar det breda, lackade kabinettet både bordet och rummet.

Om du aldrig fick någon L100
Tar man av fronten är basmembranen naturligtvis vita och har en veckad yta – precis som förr i tiden, även om vecken bara är prydnad nu för tiden. L8 är gjord för dig som aldrig hade råd med en L100 när det begav sig. Basen har måhända krympt från 12 till 4 tum, men utseendet är likt. Designen gör att man kan förvänta sig att hitta element även på sidorna, men detta är alltså bara en tvåvägs stereokonstruktion med 4-tums bas/mellanregister och 1-tums diskanter, allihop på fronten. På undersidan av kabinettet finns två basportar.

På ovansidan finns två stora runda knappar: en omkopplare och en navigeringsknapp som används för att välja mellan wifi, Bluetooth, DLNA och Aux-ingången. För att styra L8 ska man ha den tillhörande appen (iOS och Android) eller upprätta en direktförbindelse via Bluetooth.

Så låter den
Jösses, vad högt den spelar! Högtalarelementen är inte större än i de andra testdeltagarna men det är verkligen fart på dem. Detta är ”bara” en bordshögtalare, men får absolut stanna uppe sent när det är fest!

Röster återges ovanligt precist och öppet och det finns gott om luft i toppen, även om Denon Heos ligger lite före på just det här området. Medan flera av testdeltagarna försöker fylla vardagsrummet med rundstrålande ljud är det ingen tvekan om att ljudet kommer från L8 här. Om det är en för- eller nackdel är en fråga om temperament, men ljudet passar fint med tanke på JBL:s historia i den professionella världen, där det handlar om precision, analysförmåga och ljudtryck.

Bortsett från Geneva Audiosphere är L8 den enda som spelar ordentlig djupbas. De djupaste tonerna i ”Limit Your Love” sätter rummet – och kabinettet – i gungning. Fast vi vågade inte vrida upp volymen hela vägen, av rädsla för att ta livet av de små basarna. På mindre extrema låtar är basen imponerande massiv och mäktig. När det spelas rock finns allting med.

Slutsats
Authentics L8 är välgjord retro utan att gå i kitsch-fällan. Och när musiken rattas upp så demonstrerar JBL att de menar allvar. Lägger man till streaming från mobil, surfplatta eller dator så får man en stereo för under 5 000 kronor. Om jag skulle bli förvisad till en öde ö och bara fick ta med mig en enda högtalare så skulle jag mycket väl kunna välja JBL L8.

Högtalartillverkaren JBL har en stolt historia och Authentics L8 signalerar med både namn och utseende att den ska betraktas som en uppföljare till dåtida bedrifter. Den rutiga skumgummifronten, som fortsätter runt på kanterna och täcker sidorna, är en trogen kopia av fronten på JBL:s klassiska högtalare från 1970-talet. Och även om det inte handlar om någon studiomonitor så dominerar det breda, lackade kabinettet både bordet och rummet. Om du aldrig fick någon L100 Tar man av fronten är basmembranen naturligtvis vita och har en veckad yta – precis som förr i tiden, även om vecken bara är prydnad nu för tiden. L8 är gjord för dig som aldrig hade råd med en L100 när det begav sig. Basen har måhända krympt från 12 till 4 tum, men utseendet är likt. Designen gör att man kan förvänta sig att hitta element även på sidorna, men detta är alltså bara en tvåvägs stereokonstruktion med 4-tums bas/mellanregister och 1-tums diskanter, allihop på fronten. På undersidan av kabinettet finns två basportar. På ovansidan finns två stora runda knappar: en omkopplare och en navigeringsknapp som används för att välja mellan wifi, Bluetooth, DLNA och Aux-ingången. För att styra L8 ska man ha den tillhörande appen (iOS och Android) eller upprätta en direktförbindelse via Bluetooth. Så låter den Jösses, vad högt den spelar! Högtalarelementen är inte större än i de andra testdeltagarna men det är verkligen fart på dem. Detta är ”bara” en bordshögtalare, men får absolut stanna uppe sent när det är fest! Röster återges ovanligt precist och öppet och det finns gott om luft i toppen, även om Denon Heos ligger lite före på just det här området. Medan flera av testdeltagarna försöker fylla vardagsrummet med rundstrålande ljud är det ingen tvekan om att ljudet kommer från L8 här. Om det är en för- eller nackdel är en fråga om temperament, men ljudet passar fint med tanke på JBL:s historia i den professionella världen, där det handlar om precision, analysförmåga och ljudtryck. Bortsett från Geneva Audiosphere är L8 den enda som spelar ordentlig djupbas. De djupaste tonerna i ”Limit Your Love” sätter rummet – och kabinettet – i gungning. Fast vi vågade inte vrida upp volymen hela vägen, av rädsla för att ta livet av de små basarna. På mindre extrema låtar är basen imponerande massiv och mäktig. När det spelas rock finns allting med. Slutsats Authentics L8 är välgjord retro utan att gå i kitsch-fällan. Och när musiken rattas upp så demonstrerar JBL att de menar allvar. Lägger man till streaming från mobil, surfplatta eller dator så får man en stereo för under 5 000 kronor. Om jag skulle bli förvisad till en öde ö och bara fick ta med mig en enda högtalare så skulle jag mycket väl kunna välja JBL L8.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på JBL Authentics L8
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Bestyckning: 2 x 4-tums, 2 x 1-tums domediskant.
  • Förstärkareffekt: 4 x 30 watt
  • Frekvensområde: 45–35 000 Hz (tolerans: ingen uppgift)
  • Max ljudtryck: 104 dB / 1 m
  • Styrning: iOS, Android, Windows
  • Mått: 66,4 x 16,4 x 24,6 cm (BxHxD)
  • Vikt: 7,4 kg.
Pris: 5500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-