Test av tre lyxiga stereoanläggningar

Sexpoängare för sextiotusen

Går det att få en försmak av himlen även om fötterna fortfarande står fast förankrade på marken? Vi har försökt ta reda på hur bra det kan låta om man lägger sextiotusen på en stereo.

Uppgiften var simpel. Var och en sätter ihop en stereo. Budgeten ligger på mellan sextio- och sjuttiotusen kronor, som man kan få otroligt mycket bra hifi för. Exakt hur bra tänker vi ta reda på.
Tre av oss på redaktionen har satt ihop var sin stereo som ska ge så bra ljud för pengarna som möjligt. Resultatet är tre anläggningar som ser ganska så olika ut, men de uppfyller samma krav: de låter bra.
Största och kraftfullaste stereon har Audun satt ihop. Hans val av välvuxna JBL LS80 lade ribban högt för resten av systemet som utgörs av elektronik från Rotel, toppat av ett 200-watts slutsteg. Det är en anläggning för karlar med hår på bröstet, men frågan vi andra två ställde oss var om man skulle fortsätta lyssna även efter man lekt av sig – för det är ingen tvekan om att detta är en underhållande stereo.
Då fanns det mindre skepsis kring Geirs anläggning. Hegel låter alltid bra och Geir valde bort CD-spelaren till fördel för Hegels briljanta D/A-omvandlare. Har man musiken liggande på hårddisk så kopplar man bara datorn till omvandlarens USB-port, så får man tillgång till hela musikbiblioteket. Hegels kritikerrosade omvandlare låter säkert bättre än de flesta CD-spelare gjort ändå, så varför inte. Och när vi fick se Dynaudio Focus 220 II packas upp ur sina kartonger stod det klart att anläggningen knappast kunde misslyckas.
Testets minsta stereo stod Lasse för. Ett par läckra men små Sonus faber Liuto i valnöt parkerades bredvid den 24 kilo tunga och 80 watt kraftiga Denon-förstärkaren PMA-2010AE. Det är en förstärkare som är fintrimmad efter europeiska öron, precis som CD- och SACD-spelaren DCD-2010AE. Denna har för övrigt en digitalingång på baksidan och en USB-port på fronten, så att man kan koppla till externa ljudkällor och använda spelarens omvandlare till signalbehandlingen.
De tre anläggningarna kostar mellan sextio- och sjuttiotusen och passar lite olika behov. För dem som inte vill avsätta mycket plats till anläggningen kan Denon och Sonus faber vara praktisk, medan de som har gott om plats kanske föredrar Hegel och Dynaudio. Tycker man mot förmodan att båda dessa är för mesiga så blir det inte mycket tuffare än med Rotel och JBL. Rock’n’roll!
Auduns stereo

CD-spelare
Rotel RCD-1520
10 000 kr

Förförstärkare
Rotel RC-1580
13 000 kr

Effektförstärkare
Rotel RB-1582
15 000 kr

Högtalare
JBL LS80
30 000 kr

Totalpris

Annons: Artikeln fortsätter nedan

68 000 kr

 

Lasses stereo

CD-spelare
Denon DCD-2010AE
18 000 kr

Förstärkare
Denon PMA-2010AE
18 000 kr

Högtalare
Sonus faber Liuto Monitor
23 000 kr

Totalpris

59 000 kr

 

Geirs stereo

D/A-omvandlare
Hegel HD10
10 000 kr

Förstärkare
Hegel H200
25 000 kr

Högtalare
Dynaudio Focus 220 II
30 000 kr

Totalpris

65 000 kr

Uppgiften var simpel. Var och en sätter ihop en stereo. Budgeten ligger på mellan sextio- och sjuttiotusen kronor, som man kan få otroligt mycket bra hifi för. Exakt hur bra tänker vi ta reda på. Tre av oss på redaktionen har satt ihop var sin stereo som ska ge så bra ljud för pengarna som möjligt. Resultatet är tre anläggningar som ser ganska så olika ut, men de uppfyller samma krav: de låter bra. Största och kraftfullaste stereon har Audun satt ihop. Hans val av välvuxna JBL LS80 lade ribban högt för resten av systemet som utgörs av elektronik från Rotel, toppat av ett 200-watts slutsteg. Det är en anläggning för karlar med hår på bröstet, men frågan vi andra två ställde oss var om man skulle fortsätta lyssna även efter man lekt av sig – för det är ingen tvekan om att detta är en underhållande stereo. Då fanns det mindre skepsis kring Geirs anläggning. Hegel låter alltid bra och Geir valde bort CD-spelaren till fördel för Hegels briljanta D/A-omvandlare. Har man musiken liggande på hårddisk så kopplar man bara datorn till omvandlarens USB-port, så får man tillgång till hela musikbiblioteket. Hegels kritikerrosade omvandlare låter säkert bättre än de flesta CD-spelare gjort ändå, så varför inte. Och när vi fick se Dynaudio Focus 220 II packas upp ur sina kartonger stod det klart att anläggningen knappast kunde misslyckas. Testets minsta stereo stod Lasse för. Ett par läckra men små Sonus faber Liuto i valnöt parkerades bredvid den 24 kilo tunga och 80 watt kraftiga Denon-förstärkaren PMA-2010AE. Det är en förstärkare som är fintrimmad efter europeiska öron, precis som CD- och SACD-spelaren DCD-2010AE. Denna har för övrigt en digitalingång på baksidan och en USB-port på fronten, så att man kan koppla till externa ljudkällor och använda spelarens omvandlare till signalbehandlingen. De tre anläggningarna kostar mellan sextio- och sjuttiotusen och passar lite olika behov. För dem som inte vill avsätta mycket plats till anläggningen kan Denon och Sonus faber vara praktisk, medan de som har gott om plats kanske föredrar Hegel och Dynaudio. Tycker man mot förmodan att båda dessa är för mesiga så blir det inte mycket tuffare än med Rotel och JBL. Rock’n’roll! Auduns stereo CD-spelare Rotel RCD-1520 10 000 kr Förförstärkare Rotel RC-1580 13 000 kr Effektförstärkare Rotel RB-1582 15 000 kr Högtalare JBL LS80 30 000 kr Totalpris 68 000 kr   Lasses stereo CD-spelare Denon DCD-2010AE 18 000 kr Förstärkare Denon PMA-2010AE 18 000 kr Högtalare Sonus faber Liuto Monitor 23 000 kr Totalpris 59 000 kr   Geirs stereo D/A-omvandlare Hegel HD10 10 000 kr Förstärkare Hegel H200 25 000 kr Högtalare Dynaudio Focus 220 II 30 000 kr Totalpris 65 000 kr
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Test av tre lyxiga stereoanläggningar
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.