annons
annons

Pro-Ject Debut III Phono USB

Analogt till digitalt

Pro-jects skivspelare kan kopplas digitalt till datorn och rippa musiken. Och ljudkvaliteten är inte dum heller.

Bra ljud.
Förtjänar en bättre pickup.

Debut III är precis som de flesta andra remdriven. Den är lika enkelt konstruerad som Regas grammofoner och påminner faktiskt mycket om dem. Men tonarmen är Pro-jects egen, av typen 8.6D, och basen är dubbelt så tjock.
I likhet med Rega-spelarna måste man lyfta av skivtallriken för att ändra hastighet. Antiskatingen görs av ett lod som är fäst i ett snöre. Det ser lite ”hemmagjort” ut men fungerar fint.
Pickupen som ingår är den väl beprövade och populära Ortofon OM5e – precis som hos Rega P1 och Argon TT-1.
Så kommer vi till något viktigt: Den här skivspelaren har ett inbyggt RIAA-steg, och det kan inte kopplas ur. Det betyder att Debut III MÅSTE kopplas till en vanlig linjeingång. Kopplas den till förstärkarens skivspelaringång blir resultatet massor av förvrängning och i värsta fall sprängda högtalare.
Med hjälp av USB-utgången kan man koppla in datorn och på så sätt digitalisera LP-skivorna på ett enkelt sätt. Det ingår ingen programvara men vi kan rekommendera att till exempel ladda ned gratisprogrammet Audacity (www.audacity.sourceforge.net).
 
Ljudkvalitet
Eftersom Pro-ject använder sig av samma pickup som Rega P1 och Argon TT-1 är ljudet ganska så snarlikt.
Det finns vissa saker som skiljer sig. Tonarmen på de båda billigare spelarna verkar mer solid, men ljudet känns ändå lite bättre hos Pro-ject. Detta kan bero på den dubbelt så tjocka bottenplattan. Först och främst märker vi av ett stabilare basfundament och slitna skivor knastrar inte fullt lika framträdande.
Ljudet är genomgående rent och snyggt. Elpianot är tydligast hittills och trummandet på baksidan av gitarren återges med mer kropp än på de billigare spelarna. I sångröster anar man lite förvrängning allra längst upp, precis som på de andra spelarna med OM5e-pickup. Det finns gränser för vad den lyckas få fram ur vinylspåren. Den här spelaren förtjänar bättre.

Debut III är precis som de flesta andra remdriven. Den är lika enkelt konstruerad som Regas grammofoner och påminner faktiskt mycket om dem. Men tonarmen är Pro-jects egen, av typen 8.6D, och basen är dubbelt så tjock. I likhet med Rega-spelarna måste man lyfta av skivtallriken för att ändra hastighet. Antiskatingen görs av ett lod som är fäst i ett snöre. Det ser lite ”hemmagjort” ut men fungerar fint. Pickupen som ingår är den väl beprövade och populära Ortofon OM5e – precis som hos Rega P1 och Argon TT-1. Så kommer vi till något viktigt: Den här skivspelaren har ett inbyggt RIAA-steg, och det kan inte kopplas ur. Det betyder att Debut III MÅSTE kopplas till en vanlig linjeingång. Kopplas den till förstärkarens skivspelaringång blir resultatet massor av förvrängning och i värsta fall sprängda högtalare. Med hjälp av USB-utgången kan man koppla in datorn och på så sätt digitalisera LP-skivorna på ett enkelt sätt. Det ingår ingen programvara men vi kan rekommendera att till exempel ladda ned gratisprogrammet Audacity (www.audacity.sourceforge.net).   Ljudkvalitet Eftersom Pro-ject använder sig av samma pickup som Rega P1 och Argon TT-1 är ljudet ganska så snarlikt. Det finns vissa saker som skiljer sig. Tonarmen på de båda billigare spelarna verkar mer solid, men ljudet känns ändå lite bättre hos Pro-ject. Detta kan bero på den dubbelt så tjocka bottenplattan. Först och främst märker vi av ett stabilare basfundament och slitna skivor knastrar inte fullt lika framträdande. Ljudet är genomgående rent och snyggt. Elpianot är tydligast hittills och trummandet på baksidan av gitarren återges med mer kropp än på de billigare spelarna. I sångröster anar man lite förvrängning allra längst upp, precis som på de andra spelarna med OM5e-pickup. Det finns gränser för vad den lyckas få fram ur vinylspåren. Den här spelaren förtjänar bättre.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pro-Ject Debut III Phono USB
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Manuell Remdrift Pickup: Ortofon OM5e 33 och 45 varv USB-port Pris: 4 200 kr
Pris: 4200:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-